Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Emanuelis Zingeris: „Baltarusijoje įtampos nėra, nes opozicija ruošiasi kitai kovai“

Sekmadienį Baltarusijoje vyksta prezidento rinkimai, tačiau miestų gatvėse nėra nerimo, koks buvo jaučiamas prieš penkerius metus. Panašu, kad autoritarinis šalies vadovas Aliaksandras Lukašenka bus „išrinktas“ be didesnių incidentų, nes opozicija kaupia jėgas kitam politiniam mūšiui. Apie tai pasakojo Seimo narys Emanuelis Zingeris, kuris yra vienas iš rinkimų stebėtojų.
Emanuelis Zingeris su Nobelio literatūros premijos laurete Svetlana Aleksejevič
Emanuelis Zingeris su Nobelio literatūros premijos laurete Svetlana Aleksijevič / Asmeninė nuotr.

„Kaip tik šiuo metu einu Lydos miesto gatvėmis ir aplink matau žmones, eismą, rinkėjus prie balsavimo apylinkių. Galiu pasakyti, kad įtampa čia nėra jaučiama, nėra to nerimo, kuris buvo prieš penkerius metus“, – telefonu pasakojo Lietuvos parlamento narys.

2010 metų gruodžio 19 dieną, kai buvo renkamas Baltarusijos prezidentas, opozicijos lyderiai išėjo į Minsko centrą ir viešai pareiškė nepasitenkinimą rinkimų klastojimų ir autoritarinių režimu. 

Mitingą išvaikė guminėmis lazdomis ir ašarinėmis dujomis ginkluoti vidaus pulkai, kurie prieš opoziciją panaudojo smurtą. 

E.Zingeris pasakojo, kad sekmadienį Minsko ir Lydos gatvėse nėra gausių milicijos pajėgų ir karinių dalinių, kaip įprasta nedemokratiniams rinkimams. Lietuvos politikas nematė pareigūnų net prie kai kurių rinkiminių apylinkių.

Per šiuos prezidento rinkimus mes nematome ir iškilių Baltarusijos opozicijos atstovų, kurie buvo persekiojami režimo, sugrūsti į kalėjimus. Tie žmonės nepareiškė noro kandidatuoti, – kalbėjo E.Zingeris. 

„Deja, per šiuos prezidento rinkimus mes nematome ir iškilių Baltarusijos opozicijos atstovų, kurie buvo persekiojami režimo, sugrūsti į kalėjimus. Tie žmonės nepareiškė noro kandidatuoti“, – kalbėjo E.Zingeris. 

Politikas pabrėžė, kad Baltarusijos opozicija ruošiasi 2016 metų rudenį vyksiantiems parlamento rinkimams.

„Jeigu jūs manęs paklaustumėte, ar Baltarusijos opozicija yra konsoliduota, atsakyčiau, kad ne. Tačiau jau dabar jie kaupia jėgas ir deda visas pastangas, kad per kitų metų rinkimus gautų kuo daugiau vietų parlamente“, – kalbėjo E.Zingeris. 

Jis mano, kad ryškia lydere gali tapti Nobelio literatūros premijos laureatė Svetlana Aleksijevič.

„Scanpix“ nuotr./Svetlana Aleksejevič
„Scanpix“ nuotr./Svetlana Aleksijevič

Politikas pabrėžė, kad prestižinis apdovanojimas ir pasaulinis pripažinimas pavertė rašytoją tokia įtakinga opozicijos lydere, kad su ja turės skaitytis net A.Lukašenkos režimas. 

„Aš buvau susitikęs su gerbiama laureate ir man ji paliko labai didelį įspūdį. Man labai patiko, kaip detaliai ji apmąstė viso mūsų regiono problematiką“, – kalbėjo E.Zingeris.

Politikas sakė, kad Nobelio premijos lauretė spėjo, kad neramumų Baltarusijoje nekils ir todėl, kad šiuo metu A.Lukašenkos režimas perdėlioja strategiją, bando susivokti pasikeitusioje politinėje realybėje.

„Sakyčiau, kad tai yra geras ženklas. Galbūt, tai yra pirmas žingsnis partinės sistemos link. Gal pagaliau žmonės galės burtis į politines partijas ir kartu siekti politinių tikslų“, – sakė E.Zingeris.

* * *

Baltarusijos prezidento rinkimai baigsis sekmadienio vakarą, o pirmadienį turėtų būti paskelbta, kad laimėjo A.Lukašenka.

Prezidento rinkimus stebi apie 60 tūkst. žmonių iš Baltarusijos valstybės aparato. Tai yra A.Lukašenkos režimui palankūs valstybės tarnautojai.

Rinkimuose dalyvauja ir nepriklausomi stebėtojai iš Europos Sąjungos šalių. Iš Lietuvos į Baltarusiją išvyko Seimo nariai E.Zingeris ir Birutė Vėsaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius