Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 23 /17:01

Iš Maltoje nutupdyto užgrobto lėktuvo išlaisvinti visi 118 žmonių, užgrobikai sulaikyti

Penktadienį užgrobtas Libijos oro linijų lėktuvas su 118 žmonių. Orlaivis nutupdytas Maltoje. Užgrobėjai grasino susprogdinti lėktuvą, tačiau po derybų paleido įkaitus ir pasidavė. Jie paprašė prieglobsčio Maltoje.
Iš užgrobto lėktuvo paleidžiami keleiviai
Iš užgrobto lėktuvo paleidžiami keleiviai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Afriqiyah Airways“ oro linijų A320 orlaivis skrido vidiniu maršrutu Libijoje. Jį užgrobę asmenys lakūnams nurodė skristi į Maltą, kur orlaivis jau nutūpė vietos oro uoste.

Iš pradžių skelbta, kad yra du užgrobėjai, tačiau timesofmalta.com žiniomis, jis yra vienas. Vyras teigė, kad turi granatą ir grasina ją susprogdinti. Tiesa, vėliau vėl patikslinta, kad užgrobėjų – du, ir kad jie turi daugiau nei vieną granatą.

Vyrai aiškino, kad jie – Muamaro Kadhafi šalininkai, ir žada paleisti keleivius (bet ne įgulą), jeigu bus išpildyti jo keliami reikalavimai. Skelbiama, kad jie reikalavo leisti sukurti M.Kadhafi politiką tęsiančią politinę jėgą.

Vėliau paskelbta, kad su užgrobėjais derasi Maltos transporto ministras – esą jie sutiko paleisti visus 111 keleivių. O „Al Arabiya“ pridūrė, kad užgrobėjai į lėktuvą įsileido vieną Libijos Atstovų rūmų narį. Netrukus pranešta, kad pirmajai 25 keleivių grupei leista palikti lėktuvą. Paleidžiami vaikai ir moterys.

Maltos premjero teigimu, po kurio laiko paleisti dar 45 žmonės. O galiausiai išlaisvinti visi lėktuvo keleiviai ir įgula.

Timesofmalta.com po 13 valandos Lietuvos laiku skelbė, kad Maltoje nutūpusio lėktuvo varikliai toliau veikia, o prie orlaivio pareigūnai nesiartina. Tiesa, vėliau pranešta, kad Maltos kariai užėmė pozicijas aplink lėktuvą.

Visi skrydžiai į Maltą nukreipiami į Pietų Italiją, o Maltos oro uoste skrydžio laukiantys keleiviai jau įspėti, kad greitai išskristi nepavyks.

Lėktuvu skrido 111 keleivių ir 7 įgulos nariai. Maltos premjeras Josephas Muscatas vėliau patikslino, kad lėktuve yra 82 vyrai, 28 moterys ir naujagimis – be įgulos.

J.Muscatas per „Twitter“ pranešė, jog buvo perspėtas dėl Libijos lėktuvo, skrendančio į šią Viduržemio jūros salą, „galimo užgrobimo“.

„Informuotas apie galimą užgrobimo situaciją #Libijos vidaus reiso lėktuve, nukreiptame į #Maltą. Saugumo ir nepaprastųjų situacijų operacijos parengtos“, – rašoma premjero žinutėje jo oficialioje „Twitter“ paskyroje.

1985 metų lapkritį Maltoje irgi buvo nutūpęs užgrobtas keleivinis lėktuvas, priklausęs oro linijoms „EgyptAit“.

Drama tęsėsi parą ir baigėsi kruvinomis skerdynėmis. Egipto specialiosios pajėgos šturmavo oro uoste stovintį lėktuvą ir žuvo 62 žmonės. Išgyveno tik vienas iš trijų orlaivio užgrobėjų, kuris vėliau stojo prieš teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius