Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mančesteryje dešimtis žmonių pražudžiusį mirtininką iš Libijos atsigabeno patys britai

Prie Mančesterio arenos per Arianos Grande koncertą praėjusių metų gegužę susisprogdinęs mirtininkas Salmanas Abedi į Jungtinę Karalystę iš Libijos pateko ne pats – jį dar 2014-aisiais į šalį atplukdė pačių britų laivynas, skelbia „The Guardian“.
Salmanas Abedi
Salmanas Abedi / „Scanpix“/AP nuotr.

S.Abedi buvo 19 metų, kai jis, jo jaunesnysis brolis Hashemas ir dar daugiau nei 100 Jungtinės Karalystės piliečių buvo įlaipinti į britų karo laivą „HMS Enterprise“ Tripolyje.

Libijoje iki šiol tęsiasi neramumai, bet prieš ketverius metus įtampa nesiliaunančiame pilietiniame kare buvo tokia didelė, kad Londonas nutarė evakuoti britiškų pasų savininkus iš šios šalies.

O S.Abedi, kuris tuo metu nebuvo stebimas britų saugumo tarnybų, pavardė buvo įtraukta į sąrašą, perduotą karo laivo įgulai. „HMS Enterprise“ nuplukdė daugiau nei 100 žmonių į Maltą, o iš ten visi jie parskrido į Jungtinę Karalystę.

Pernai gegužę S.Abedi apsijuosė savadarbę savižudžio liemenę, nuvyko prie Mančestero arenos ir susisprogdino. Žuvo 22 žmonės, 7 jų buvo vaikai. Arenoje vyko popžvaigždės A.Grande koncertas.

„2014 metais, situacijoje Libijoje blogėjant, ten buvo nusiųsti pareigūnai, kurie padėjo evakuoti Britanijos piliečius ir nuo jų priklausomus asmenis“, – teigė Jungtinės Karalystės vyriausybės atstovas.

„Dabar galime gailėtis dėl to sprendimo, tačiau britų piliečiui užsienyje reikėjo pagalbos, o mes žmonėms padėjome palikti Libiją“, – „The Independent“ teigė kitas šaltinis vyriausybėje.

Mančesteryje gimęs S.Abedi 2014-aisiais kaip tik atostogavo Libijoje. Jis šioje šalyje lankėsi reguliariai – jo tėvai iš Jungtinės Karalystės į Libiją grįžo po 2011 metų įvykių, kai buvo nuverstas ilgametis lyderis Muammaras Gaddafi.

Jau po teroristinio išpuolio pradėjus tyrimą, paaiškėjo, kad S.Abedi kažkiek laiko buvo stebimas, bet jo byla buvo nutraukta likus mėnesiui iki britų išgabenimo iš Libijos 2014-aisiais.

Tiesa, dar vėliau, 2015 metų spalį byla buvo vėl atverta – dėl įtariamų S.Abedi kontaktų su „Islamo valstybės“ kovotojais Libijoje. Vis dėlto ir tuomet nuspręsta, kad ryšys – „netiesioginis“. Taip, regis, buvo prarasta galimybė užkirsti kelią išpuoliui Mančesteryje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hashemas Abedi laikomas kalėjime Libijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hashemas Abedi laikomas kalėjime Libijoje

Policija vis dar vykdo atakos tyrimą. Britų pareigūnai bando pasiekti, kad S.Abedi jaunesnysis brolis Hashemas būtų perkeltas iš kalėjimo Libijoje į Jungtinę Karalystę, kur jo greičiausiai lauktų baudžiamasis persekiojimas.

Kol kas visi prašymai bevaisiai – Libijoje ir toliau šeimininkauja chaosas. Čia siautėja prekeiviai žmonėmis, o skirtingos grupuotės nesusitaria, kaip pasidalinti valdžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius