-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marokas – musulmoniška šalis – uždraudė burkų pardavimą, importą ir gamybą

Į kovą su burkomis po Vokietijos ir Prancūzijos stoja dar viena šalis – Marokas. Tai, atrodytų, neįprastas sprendimas šalyje, kurioje dauguma gyventojų yra musulmonai, o islamas – oficiali religija. Tačiau valdžia tokių veiksmų ėmėsi dėl saugumo priežasčių.
Saudo Arabijos moterys su burkomis
Moterys su burkomis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša BBC, pirmadienį verslininkams, užsiimantiems burkų pardavimu ar gamyba, buvo išplatinti laiškai apie naująjį draudimą. Jiems duotos 48 valandos atsikratyti savo turimomis prekėmis, skelbia vietos žiniasklaida.

Maroko valdžia viešai neišplatino jokio pareiškimo, tačiau neįvardinti pareigūnai žurnalistams aiškino, kad to imtasi dėl saugumo priežasčių.

Aukšto rango vidaus reikalų ministerijos pareigūnas portalui „Le360“ sakė, kad draudimą priimti paskatino tai, jog „banditai daug kartų yra naudoję šį rūbą nusikaltimams vykdyti“.

Burka – musulmonių rūbas, uždengiantis visą veidą ir kūną, – nėra plačiai naudojamas Maroke. Dauguma moterų čia dėvi hidžabą, kuris dengia plaukus, bet ne veidą. Konservatyvesniuose regionuose dėvimas nikabas – jis dengia veidą, tačiau palieka matomas akis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Musulmonių apdarai: hidžabas (kairėje viršuje), nikabas (dešinėje viršuje), čadra (kairėje apačioje) ir burka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Musulmonių apdarai: hidžabas (kairėje viršuje), nikabas (dešinėje viršuje), čadra (kairėje apačioje) ir burka

Toks valdžios sprendimas susilaukė nevienareikšmiškų vertinimų šioje Šiaurės Afrikos karalystėje, kuriai vadovauja nuosaikaus islamo šalininkas karalius Mohammedas VI.

Šventikas Hammadas Kabbajas, kuriam spalio mėnesį uždrausta dalyvauti parlamento rinkimuose dėl įtarimų sąsajomis su ekstremizmu, teigė, kad draudimas yra nepriimtinas, ir piktinosi, kad bus draudžiama burka, bet vakarietiško modelio maudymosi kostiumėlių dėvėjimas paplūdimiuose yra neliečiama teisė.

Nėra aišku, ar Maroke ketinama uždrausti ir burkų dėvėjimą viešose vietose.

Dalis taip pat kritikavo sprendimą už tai, kad jis pažeidžia moterų teisę į išraiškos laisvę. Tuo tarpu liberalesnė visuomenės dalis sveikino tokį valdžios veiksmą kaip svarbų žingsnį kovoje su religiniu ekstremizmu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius