-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvoje gyvenantis NSA paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas neigia esąs Rusijos šnipas

Valstybės paslapčių atskleidimu kaltinamas buvęs JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas Edwardas Snowdenas neigia kaltinimus, kad jis dabar padeda Kremliui ir yra kontroliuojamas Rusijos saugumo tarnybų. Interneto portale „Reddit“ surengtoje klausimų ir atsakymų sesijoje jis tvirtino, kad su tuo niekada nesutiktų, rašo „The Moscow Times“.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas / „Scanpix“/AP nuotr.

Paklaustas, ar būtų teisinga sakyti, kad jo gyvenimą Rusijoje kontroliuoja saugumo tarnybos, E.Snowdenas atsakė: „Atsakymas yra, žinoma, ne. Visuose tokiuose straipsniuose taip tvirtinama remiantis tik spekuliacijomis ir įtarimais. Niekas neturi jokių įrodymų, jie tiesiog yra taip velniškai įsitikinę, kad esu Rusijos šnipas, kad tai turi būti tiesa.“

Plataus masto NSA sekimo tinklą atskleidęs E.Snowdenas Rusijoje gyvena nuo 2013 m., kai išvyko iš JAV, kur buvo apkaltintas šnipinėjimu. Rusijoje jam suteiktas leidimas gyventi trejus metus. 

Nuo pat jo apsigyvenimo Rusijoje prasidėjo kalbos apie jo ryšius su Rusijos žvalgybos agentūromis.

„WikiLeaks“ darbuotoja Sarah Harrison yra sakiusi naujienų agentūrai AP, kad Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) kreipėsi į E.Snowdeną 2013 m., tačiau jis atsisakė su jais bendradarbiauti. 

E.Snowdenas „Reddit“ sesijoje sakė suprantantis, kodėl žmonės domisi jo ištikimybe JAV, tačiau tvirtino, kad abejonės jo ištikimybe tėvynei neturi pagrindo.

„Jeigu būčiau Rusijos šnipas, kodėl pirmiausia būčiau skridęs į Honkongą? Tai būtų rizika. Dar daugiau, kam išvis pateikti informaciją žurnalistams, juo labiau, tiek daug ir tokios svarbios? Bet kuri žvalgybinė informacija, kuri būtų buvusi svarbi rusams, būtų buvus iškart pastatyta į pavojų“, – rašė jis.

Kino pavasario nuotr./Filmo „Pilietis Edwardas Snowdenas“ kadras
Kino pavasario nuotr./Filmo „Pilietis Edwardas Snowdenas“ kadras

E.Snowdenas taip pat aiškino, kad jeigu būtų Rusijos agentas, nebūtų įstrigęs Maskvos Šeremetjevo oro uoste, kai atvyko į Rusiją: „Vietoj to būčiau gavęs medalį.“

„Realybė tokia, kad tame prakeiktame oro uoste aš praleidau tiek daug laiko dėl to, kad nesutikau žaisti jų žaidimo ir niekas nežinojo, ką su manimi daryti“, – aiškino buvęs NSA darbuotojas.

E.Snowdenas neatmetė galimybės, kad juo bus pasinaudota derybose dėl Ukrainos tarp Rusijos ir JAV. „Labai realu, kad didžiųjų jėgų realpolitik gali nutikti toks dalykas. Nenoriu galvoti, kad taip nutiktų, bet tikrai galėtų“, – į klausimą atsakė jis.

Dokumentinė juosta „Citizenfour“ apie E.Snowdeną šiemet pelnė geriausio dokumentinio filmo „Oskarą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius