-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 22 /03 24 12:15

Dėl išpuolio Maskvos koncertų salėje sulaikyti keturi įtariamieji: pripažino savo kaltę

Penktadienio vakarą Maskvoje, koncertų salėje „Crocus City Hall“, įvyko šaudynės, per kurias, naujausiais duomenimis, žuvusiųjų skaičius jau perkopė 130. Sužeistųjų – ne mažiau pusantro šimto, pastate taip pat kilo gaisras.

Naujausias žinias apie išpuolį Maskvoje skaitykite žemiau:

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Po teroro akto Rusijoje Prancūzija padidino savo saugumo parengtį iki aukščiausio lygio

07:52

Prancūzijos vyriausybė sekmadienį, po penktadienį įvykdyto teroro akto Rusijoje ir „Islamo valstybės“ (IS) prisiimtos atsakomybės, padidino savo saugumo parengtį iki aukščiausio lygio.

Prancūzijos premjeras Gabrielis Attalis apie šį sprendimą paskelbė pranešime socialiniame tinkle „X“, teigdamas, kad valdžios institucijos „atsižvelgia į „Islamo valstybės“ prisiimtą atsakomybę už (Maskvos) išpuolį ir mūsų šaliai kylančias grėsmes“.

Šis pranešimas buvo paskelbtas po to, kai prezidentas Emmanuelis Macronas surengė skubų saugumo posėdį, kurį paskatino penktadienio išpuolis Maskvos priemiestyje, per kurį žuvo daugiau kaip 130 žmonių. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Dėl išpuolio atsakomybę prisiėmė IS, tačiau Rusijos valdžios institucijos apie tai neužsiminė. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įvykdytą ginkluotą išpuolį pavadino barbarišku teroro aktu ir paskelbė nacionalinio gedulo dieną. 

Prancūzija ne kartą nukentėjo nuo didelių IS išpuolių, įskaitant 2015 metais įvykusias žudynes koncertų salėje „Bataclan“, kai islamo ekstremistai įsiveržė į ją, taip pat apšaudė kavinių terasas, nužudydami 130 žmonių. Prancūzijos kariai taip pat kovoja su islamistais Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“

Prancūzijoje jau buvo paskelbta aukšto lygio saugumo parengtis prieš šiais metais Paryžiuje vyksiančias olimpines ir parolimpines žaidynes, į kurias, kaip tikimasi, atvyks milijonai lankytojų.

Ypač didelis susirūpinimas dėl saugumo kyla dėl liepos 26 dieną įvyksiančios išskirtinės atidarymo ceremonijos, kurios metu Senos upe plauks valtys, o nuo krantinių ją stebės didžiulės minios žmonių.

Dėl išpuolio Maskvos koncertų salėje sulaikyti keturi įtariamieji: pripažino savo kaltę

06:53

Keturiems vyrams, kaltinamiems prisidėjus prie išpuolio Maskvos koncertų salėje, per kurį žuvo 137 žmonės, sekmadienį buvo pateikti kaltinimai terorizmu ir nurodyta juos įkalinti iki teismo.

Maskvos Basmano rajono teismo duomenimis, visi keturi įtariamieji kaltinami terorizmu ir jiems gresia įkalinimas iki gyvos galvos. Jų sulaikymo terminas nustatytas iki gegužės 22 dienos, tačiau gali būti pratęstas priklausomai nuo teismo proceso datos.

Teismas nurodė, kad du kaltinamieji pripažino savo kaltę, o vienas iš jų, Tadžikistano pilietis, kaip teigiama, visiškai pripažino savo kaltę.

Ekrano nuotr. /Dėl teroro išpuolio Maskvoje sulaikytas asmuo
Ekrano nuotr. /Dėl teroro išpuolio Maskvoje sulaikytas asmuo

Teismas paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip policijos pareigūnai tris surakintus įtariamuosius atveda į teismo salę. Jie buvo pasodinti į kaltinamiesiems skirtą stiklinę kamerą.

Ketvirtas vyras atvažiavo neįgaliojo vežimėlyje užmerktomis akimis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo nubausti atsakingus už, jo teigimu, barbarišką teroristinį išpuolį, o šeštadienį pareiškė, kad keturi užpuolikai buvo sulaikyti, kai bandė pabėgti į Ukrainą. Kyjivas griežtai paneigė bet kokį ryšį su išpuoliu.

V.Putinas viešai neužsiminė apie grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) pareiškimus dėl atsakomybės.

Penktadienio vakarą ginkluotiems užpuolikams įsiveržus į Maskvos šiauriniame Krasnogorsko priemiestyje esančią „Crocus City Hall“ koncertų salę, pradėjus joje šaudyti ir padegus pastatą, žuvo mažiausiai 137 žmonės, įskaitant tris vaikus.

Tai daugiausiai gyvybių nusinešęs išpuolis Europoje, už kurį atsakomybę prisiėmė IS.

Rusijos tyrimų komitetas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip keturi įtariamieji atgabenami į jo būstinę Maskvoje.

Apie kitus septynis įtariamuosius, kurie buvo sulaikyti dėl išpuolio, pareiškimų negauta.

Pareigūnai teigė, kad visi užpuolikai buvo užsienio piliečiai.

Koncertų salės Maskvoje savininkas pateikė daugiau detalių apie teroro aktą: suskaičiavo apie 600 šovinių

20:44

„Crocus City Hall“ savininkas Arazas Agalarovas pirmą kartą pakomentavo Maskvos koncertų salėje įvykdytą teroro aktą. Jis incidentą pavadino baisia tragedija, papasakojo apie apsaugininkų veiksmus ir atskleidė nusikaltėlių sulaikymo detales.

Penktadienio vakarą Maskvos priemiestyje esančioje „Crocus City Hall“ koncertų salėje įvykdytas teroro aktas.

Dėl išpuolio atsakomybę prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), tačiau Rusijos valdžios institucijos apie tai neužsiminė. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įvykdytą ginkluotą išpuolį pavadino barbarišku teroro aktu ir paskelbė nacionalinio gedulo dieną.

Rusijos saugumo tarnyba FSB nurodė, kad užpuolikai palaikė ryšius su žmonėmis Ukrainoje ir bandė ten pabėgti.

Apie tai skaitykite čia.

Įtariamieji apklausiami

17:46

Sulaikytieji įtariamieji teroristinio akto Maskvoje rengimu apklausiami.

Rusijos Tyrimų komitetas paskelbė įtariamųjų nuotraukas, kaip jie atvežami ir vedami į apklausą.

Nuotraukose matyti, kad įtariamuosius lydi kaukėti pareigūnai.

Tuo metu įtariamųjų akys užrištos.

Dėl išpuolio atsakomybę prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), tačiau Rusijos valdžios institucijos apie tai neužsiminė. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įvykdytą ginkluotą išpuolį pavadino barbarišku teroro aktu ir paskelbė nacionalinio gedulo dieną. 

Rusijos saugumo tarnyba FSB nurodė, kad užpuolikai palaikė ryšius su žmonėmis Ukrainoje ir bandė ten pabėgti.

Kyjivas griežtai paneigė bet kokias sąsajas su šia ataka, sakydamas, kad Rusija ieško dingsties suintensyvinti karą.

Anksčiau skelbta, kad sulaikyti du įtariamieji, dar du – žuvo.

Baltieji rūmai: Ukraina nesusijusi su žudynėmis koncertų salėje

17:11

Baltieji rūmai pareiškė, kad Ukraina „visiškai nesusijusi“ su žudynėmis Maskvos koncertų salėje, per kurias žuvo mažiausiai 137 žmonės.

„ISIS prisiima visą atsakomybę už šį išpuolį. Ukraina visiškai nedalyvavo“, – sakė Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo tarybos atstovė Adrienne Watson.

Nėra „jokių“ įrodymų, kad Ukraina buvo susijusi, sekmadienį interviu televizijai „ABC News“ sakė ir JAV viceprezidentė Kamala Harris.

Po išpuolio Maskvoje keli aukšto rango Rusijos pareigūnai ragina grąžinti mirties bausmę

17:05

Po penktadienio išpuolio Maskvos priemiesčio koncertų salėje keli aukšto rango Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkai ragina sugrąžinti mirties bausmę.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Žuvusiųjų per šaudynes Rusijos koncertų salėje skaičius išaugo iki 137

16:18

Rusijos valdžios institucijos padidino penktadienio koncertų salėje įvykusių masinių šaudynių aukų skaičių iki 137 žmonių, įskaitant tris vaikus.

Tyrimų komitetas anksčiau nurodė, kad per išpuolį žuvo 133 žmonės.

Teigiama, kad identifikuoti 62 kūnai.

Atsakomybę už penktadienio žudynes prisiėmė „Islamo valstybė“.

„Meduza“: Kremlius propagandai nurodė, ką rašyti apie teroro aktą Maskvoje ir tariamą Ukrainos vaidmenį

16:01

Nepriklausomas rusų leidinys „Meduza“ pranešė, kad, pasak dviejų valstybinės žiniasklaidos darbuotojų, Vladimiro Putino administracija nurodė Rusijos valstybės finansuojamai ir provyriausybinei žiniasklaidai pabrėžti galimus Ukrainos dalyvavimo mirtiname išpuolyje koncertų salėje „pėdsakus“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo viešuose pareiškimuose dėl išpuolio neįvardijo teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“, kuri prisiėmė atsakomybę už žudynes, tačiau tiesiogiai apkaltino „Ukrainos pusę“ dalyvavimu.

Kyjivas neigė, kad yra kaip nors susijęs su išpuoliu.

Kraujo davė daugiau nei 5 tūkst. žmonių

15:48

Per išpuolį  koncertų salėje, per kurį žuvo mažiausiai 133 žmonės ir daugiau kaip 150 buvo sužeisti, sužeistiesiems kraujo davė daugiau kaip 5 000 žmonių, pranešė pareigūnai.

D.Kuleba: V.Putinas yra melagis

15:28

Užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba atsakė į Vladimiro Putino bandymus susieti teroristinį išpuolį „Crocus City Hall“ koncertų salėje su Ukraina.

Kaip jis pažymėjo, . Putinas „desperatiškai bando“ kaip nors susieti Ukrainą ar kitas Vakarų valstybes su masinėmis šaudynėmis Maskvoje, nors tam nėra jokių įrodymų.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dmytras Kuleba
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dmytras Kuleba

„Putinas melavo apie gyvenamųjų namų sprogdinimus 1999 m., Kursko povandeninio laivo katastrofą 2000 m., Beslano mokyklos apgultį 2004 m., Politkovskajos nužudymą 2006 m., Magnickio nužudymą 2009 m., Nemcovo nužudymą 2015 m. ir daugelį kitų kritikų, apie „Rusijos kariuomenės įvykdytą Krymo okupaciją, MH17 numušimą ir planus įsiveržti į Ukrainą – tai tik keli pavyzdžiai iš labai, labai ilgo sąrašo. Putinas yra melagis“, – socialiniame tinkle X („Twitter“) rašė V.Kuleba.

Ministras paragino neleisti V.Putinui ir jo pakalikams apgaudinėti:

„Vienintelis jų tikslas – paskatinti dar daugiau rusų žūti jų beprasmiškame nusikalstamame kare prieš Ukrainą, taip pat įžiebti dar daugiau neapykantos kitoms tautoms, ne tik ukrainiečiams, bet ir visiems Vakarams.“

Ekspertas: teroristinis išpuolis naudingas V.Putinui

14:11

Vladimirui Putinui bus naudingas teroristinis išpuolis, įvykdytas „Crocus City Hall“ koncertų salėje , nepaisant žvalgybos tarnybų nesėkmės.

Tokią nuomonę išsakė vokiečių politologas Thomas Jageris, rašo „Bild“.

VIDEO: Rusijos prezidentas V.Putinas ignoravo Vakarų tarnybų įspėjimus dėl galimų teroro aktų

„Jei už teroristinį išpuolį Maskvoje atsakinga „Islamo valstybė“ (IS), tai visų pirma yra Rusijos tarnybų nesėkmė. Jos nesugebėjo pašalinti pavojaus, nors buvo įspėtos. Pats V. Putinas atmetė perspėjimą, laikydamas jį dezinformacija“, – sakė Kelno universiteto tarptautinės politikos ir užsienio politikos profesorius Thomas Jageris.

Ekspertas išreiškė nuomonę, kad ir šiuo atveju Rusijos valdžia sugebės tai, kas įvyko, paversti savo naudai.

„Politiniu požiūriu, teroristinis išpuolis yra naudingas V.Putinui, nes leidžia jam sustiprinti gynybą ir toliau kontroliuoti vidaus padėtį. Dėl to jam naudinga kiekviena teroristinė situacija Rusijoje“, – pabrėžė T.Jageris.

Popiežius sako, kad meldžiasi už teroristinio išpuolio Pamaskvėje aukas

13:47

Popiežius Pranciškus sekmadienį po Verbų sekmadienio mišių Vatikano Šv. Petro aikštėje siuntė maldas už teroristinio išpuolio Rusijoje aukas.

„Siunčiu savo maldas už aną vakarą Maskvoje įvykdyto bailaus teroristinio išpuolio aukas“, – sakė 87 metų popiežius ir pavadino jį „nežmoniškais veiksmais“.

Penktadienio vakarą per Maskvos priemiestyje esančioje koncertų salėje „Crocus City Hall“ surengtą teroristinį išpuolį žuvo 133 žmonės. Dar maždaug pusantro šimto žmonių sužeista.

Dėl išpuolio atsakomybę prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), tačiau Rusijos valdžios institucijos apie tai neužsiminė. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įvykdytą ginkluotą išpuolį pavadino barbarišku teroro aktu ir paskelbė nacionalinio gedulo dieną. 

Rusijos saugumo tarnyba FSB nurodė, kad užpuolikai palaikė ryšius su žmonėmis Ukrainoje ir bandė ten pabėgti.

Kyjivas griežtai paneigė bet kokias sąsajas su šia ataka, sakydamas, kad Rusija ieško dingsties suintensyvinti karą.

Londonas: rusų pareiškimai apie ataką Pamaskvėje kelia „labai mažai pasitikėjimo“

12:59

Jungtinės Karalystės iždo kancleris Jeremy Huntas sekmadienį pareiškė, kad Londonui „labai mažai pasitikėjimo kelia“ Rusijos pareiškimai dėl išpuolio Pamaskvės koncertų salėje, ir apkaltino Maskvą bandant apginti savo išpuolį prieš Ukrainą.

Penktadienį Maskvos šiauriniame pakraštyje esančiame priemiestyje esančioje „Crocus City Hall“ salėje ginkluoti užpuolikai nužudė mažiausiai 133 žmones, o atsakomybę už išpuolį prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Rusijos valdžios institucijos kol kas neapkaltino šios grupuotės, o prezidentas Vladimiras Putinas tvirtino, kad užpuolikai buvo sulaikyti, kai „keliavo Ukrainos link, kur, preliminariais duomenimis, jie turėjo langą kirsti sieną“.

Rusijos saugumo tarnyba FSB anksčiau teigė, kad užpuolikai „palaikė ryšius“ su žmonėmis Ukrainoje, bandydami pabėgti iš šalies.

J.Huntas sekmadienį televizijai „Sky News“ sakė: „Tai, ką sako Rusijos vyriausybė, vertinu labai atsargiai [...] po to, ką matėme iš jų per pastaruosius kelerius metus.“

„Mes žinome, kad jie kuria propagandos dūmų uždangą, kad apgintų visiškai nedorą invaziją į Ukrainą“, – kalbėjo jis.

„Tačiau tai nereiškia, kad tai nėra tragedija, kai žūsta nekalti žmonės, kai vyksta siaubingi sprogdinimai“, – pridūrė J.Huntas.

Jis įspėjo, kad JK ir kitos Europos šalys turėtų būti neabejotinai susirūpinusios dėl IS sugrįžimo į pasaulinę areną.

„Mums šioje šalyje labai pasisekė, kad turime neįtikėtinai įspūdingas žvalgybos agentūras, kurioms pastaraisiais metais pavyko užkirsti kelią daugeliui terorizmo grėsmių, tačiau turime išlikti budrūs“, – sakė jis „Sky News“.

„Jei tai „Islamo valstybė“, jie visiškai nesirenka to, ką daro, jie pasirengę žudyti pačiais baisiausiais būdais“, – nurodė J. Huntas.

V.Putinas žada nubausti „barbariško išpuolio“ kaltininkus

12:15

Sekmadienį Rusijoje bus paskelbta nacionalinio gedulo diena po žudynių Maskvos koncertų salėje, per kurias žuvo daugiau kaip 130 žmonių ir kurios tapo daugiausiai aukų pareikalavusiu išpuoliu Europoje, kurį įvykdė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), rašo „The Guardian“.

Agentūra „Agence France-Presse“ praneša, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo susekti ir nubausti „barbarišką teroristinį išpuolį“ įvykdžiusius asmenis ir sakė, kad buvo sulaikyti keturi į Ukrainą bandę pabėgti šauliai. Kyjivas griežtai paneigė bet kokias sąsajas.

Savo pirmosiose viešose pastabose apie išpuolį V.Putinas neužsiminė apie IS pareiškimą, kuriame prisiimama atsakomybė.

Jis pareiškė, kad „visi nusikaltimo vykdytojai, organizatoriai ir tie, kurie įsakė įvykdyti šį nusikaltimą, bus teisingai ir neišvengiamai nubausti“.

Rusijos tyrimų komitetas, tiriantis didelius nusikaltimus, sakė, kad šeštadienį gelbėtojai vis dar traukė kūnus iš sudegusio pastato.

Maskvos srities gubernatorius teigė, kad gelbėtojai tęs žvalgybą „kelias dienas“.

Apie 107 žmonės vis dar yra ligoninėje, daugelio jų būklė kritinė, sakė ministro pirmininko pavaduotoja Tatjana Golikova.

Rusijoje prasidėjo gedulas

08:44

Sekmadienį Rusijoje prasidėjo visuotinis gedulas dėl teroristinio išpuolio aukų.

Šalyje buvo nuleistos valstybinės vėliavos, o kultūros įstaigoms rekomenduota atšaukti pramoginius renginius.

Federaliniai televizijos kanalai pertvarkė savo transliacijų tvarkaraštį, iš eterio pašalindami pramogines programas ir reklamą.

Teroristinio išpuolio aukomis tapo 133 žmonės, 152 buvo sužeisti. 

JAV: Islamo valstybei tenka visa atsakomybė už išpuolį, Ukraina visiškai neprisidėjo

00:05

„Islamo valstybė“ prisiima visą atsakomybę už mirtiną išpuolį koncerte, sako JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovė.

Adrienne Watson sakė, kad Ukraina su tuo nesusijusi.

Vladimiras Putinas anksčiau teigė, kad užpuolikai, kai buvo sulaikyti, judėjo Ukrainos link ir kad jiems buvo paruoštas „langas“ kirsti sieną – nepateikdamas įrodymų.

„ISIS tenka visa atsakomybė už šį išpuolį. Ukraina prie to visiškai neprisidėjo“, – sakė A.Watson.

Pasak jos, šio mėnesio pradžioje JAV vyriausybė pasidalijo su Rusija informacija apie planuojamą išpuolį Maskvoje, taip pat kovo 7 d. paskelbė viešą patarimą amerikiečiams, esantiems Rusijoje.

Maskvos srities gubernatorius: gelbėjimo operacija baigta

22:23

Maskvos srities gubernatorius Andrejus Vorobjovas savo oficialiame „Telegram“ kanale pranešė, kad tragedijos vietoje gelbėjimo operacija baigta. 

Maskvos srities valdžios institucijų duomenimis, per 24 valandas iš po salės griuvėsių buvo ištraukti 133 žuvusiųjų kūnai, iš kurių 50 buvo identifikuoti anksčiau.

Iš išgyvenusiųjų, kurie su įvairaus sunkumo sužeidimais paguldyti į ligoninę, daugiau kaip 100 tebėra kritinės būklės ir gali papildyti teroristinio išpuolio aukų sąrašą.

Paieškos operacija tragedijos vietoje, kaip pabrėžiama pranešime, tebevyksta.

BBC šaltinis: du išpuolio Maskvoje dalyviai nužudyti

22:14

BBC šaltinis, susipažinęs su užpuolikų „Crocus City Hall“ paieškos operacija, teigia, kad mažiausiai du užpuolikai buvo nužudyti. Vienas žuvo dar pačioje salėje išpuolio metu, o antrasis – Briansko srityje, kur saugumo pajėgos sustabdė baltą „Renault“ automobilį.

BBC turi Briansko srityje nužudyto vyro paso kopiją; jis yra 30 metų Tadžikistano pilietis. BBC nurodo žinantys šio vyro vardą ir pavardę, tačiau kol kas jos neskelbia.

Pasak BBC, kurį laiką mirusysis gyveno Podolske – 2018 m. Podolsko miesto teismas nusprendė, kad jis pažeidė buvimo Rusijos Federacijoje taisykles – viršijo 90 dienų buvimo laikotarpį. Jam buvo paskirta 5 000 rublių bauda ir nurodyta „kontroliuojamai savarankiškai išvykti“ iš Rusijos.

Akivaizdu, kad tai buvo ne pirmas šio vyro nusižengimas – anksčiau jo atžvilgiu buvo pradėtos vykdomosios bylos – antstoliai iš jo bandė išieškoti 2,5 tūkst. rublių.

BBC taip pat turi Šamsidino Fariduni, kurio apklausos vaizdo įrašą šiandien išplatino Rusijos saugumo pajėgos ir kuris buvo sulaikytas per operaciją Briansko srityje, dokumento kopiją. Š.Fariduni gimė 1998 m. rugsėjo 17 d., dabartinį pasą gavo Tadžikistane 2021 m. ir jis galiojo iki 2031 m.

Rusijos saugumo tarnybos įtariamajam išpuolio Maskvoje teroristui nupjovė ausį ir liepė ją suvalgyti

21:50

Vienam iš įtariamųjų, susijusių su teroristiniu išpuoliu Maskvoje, Rusijos saugumo pareigūnai nupjovė ausį. Vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas šis žiaurus elgesys, pasirodė promaskvietiškame „Telegram“ kanale, žinomame kaip „Specialiųjų užduočių kanalas“, praneša „The Insider“.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip kamufliažą vilkintis vyras sulaikytą įtariamąjį, gulintį ant pilvo, jėga priremia prie žemės keliu, o nupjautos ausies gabalėlį prievarta kiša jam į burną.

Kadrai iš vaizdo įrašų/Rusijos saugumo tarnybos įtariamajam išpuolio Maskvoje teroristui nupjovė ausį ir liepė ją suvalgyti
Kadrai iš vaizdo įrašų/Rusijos saugumo tarnybos įtariamajam išpuolio Maskvoje teroristui nupjovė ausį ir liepė ją suvalgyti

Internete taip pat plinta filmuota medžiaga, kurioje užfiksuota, kaip kruvinus vyrus į automobilį palydi kamufliažu apsirengę ir ginkluoti asmenys. Šiuo vaizdo įrašu per „Telegram“ pasidalijo judėjimo „Mes kartu su Rusija“ pirmininkas Vladimiras Rogovas, pridėdamas prierašą: „Vienas iš Briansko srityje sulaikytų teroristų bandė pabėgti į mišką. Tad mūsų teisėsaugos pareigūnams teko jam nupjauti ausį“.

Visą tekstą skaitykite čia.

Rusija paskelbė 29 iš 133 per ataką Maskvos priemiestyje žuvusių žmonių vardus

21:14

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija šeštadienį paskelbė 29 iš 133 per ataką Maskvos priemiestyje žuvusių ir jau identifikuotų žmonių vardus.

IMAGO/Maksim Blinov / IMAGO/SNA
IMAGO/Maksim Blinov / IMAGO/SNA

Penktadienio vakarą viename Maskvos priemiestyje vykusiame roko koncerte užpuolikai atidengė ugnį, nužudydami mažiausiai 133 ir sužeisdami dar daugiau kaip 100 žmonių, pranešė valdžios institucijos.

Gelbėtojai dar tikrina atakos vietą – koncertų salę, kuri per išpuolį sudegė ir iš dalies sugriuvo. Daugelio žmonių palaikus sunku identifikuoti. 

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS). 

A. Blinkenas smerkia ataką Maskvoje ir terorizmą visais jo pavidalais

20:59

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas šeštadienį pasmerkė kruviną ataką Maskvos priemiestyje, pavadino ją bjauriu nusikaltimu ir sakė, kad Vašingtonas smerkia terorizmą visais jo pavidalais.

„Smerkiame terorizmą visais jo pavidalais ir drauge su Rusijos žmonėmis liūdime dėl gyvybių netekties per šį baisų įvykį“, – sakoma A. Blinkeno pareiškime.

Anksčiau Baltieji rūmai minimą ataką pavadino siaubinga ir pareiškė užuojautą.

Penktadienį viename Maskvos priemiestyje vykusiame roko koncerte užpuolikai atidengė ugnį, nužudydami mažiausiai 133 ir sužeisdami dar daugiau kaip 100 žmonių, taip pat sukeldami gaisrą, pranešė valdžios institucijos.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS). 

Vienas „Crocus City Hall“ lankytojas pats nuginklavo teroristą su automatu: papasakojo, kaip viskas vyko

20:35

Vienam iš „Crocus City Hall“ lankytojų, atėjusiam į grupės „Picnic“ pasirodymą, pavyko nuginkluoti ir neutralizuoti teroristą su automatu, praneša lenta.ru.

Pasak liudininkų, vyro veiksmai leido kelioms dešimtims žmonių išeiti per atsarginį išėjimą.

„Turėjau sekundę laiko pagalvoti“

Pasak vyro, pageidavusio neviešinti savo vardo, išpuolio metu jis su žmona buvo koncerto salės balkone. Vyras pastebėjo, kad iš už pertvaros išėjo į žmones šaltakraujiškai šaudęs teroristas.

 

 

„Pažvelgiau į žmoną, pamačiau laukinį siaubą jos akyse ir supratau, kad turiu kažką daryti. Vos tik jis priartėjo prie mūsų, ėmė pertaisinėti ginklą.

Turėjau sekundę laiko pagalvoti, todėl pastūmiau žmoną ir apsikabinau jį iš kairės, kaire ranka griebiau automatinį šautuvą ir patraukiau jį žemyn, o dešine ranka ėmiau smūgiuoti jam į galvą“, – pasakojo vyras.

Visą tekstą skaitykite čia.

Išpuolio vietoje rastas ginklas ir šaudmenys

19:52

Rusijos tyrimų komitetas paskelbė naujų nuotraukų iš išpuolio vietos.

Kartu su ginklu rastas juodas maišelis su šaudmenimis.

Rusijos tyrimų komiteto nuotr./Išpuolio vietoje rasti ginklai
Rusijos tyrimų komiteto nuotr./Išpuolio vietoje rasti ginklai
Rusijos tyrimų komiteto nuotr./Išpuolio vietoje rasti ginklai
Rusijos tyrimų komiteto nuotr./Išpuolio vietoje rasti ginklai

 

Teroristai tyčia padegė evakuacinius išėjimus, prie durų rasta „krūvos kūnų“

18:07

Teroristai tyčia padegė evakuacinius išėjimus, kad užblokuotų „Crocus City Hall“ viduje esančius žmones, skelbia „Telegram“ kanalas „Baza“. 

Žiniasklaidos teigimu, apžiūrėdami patalpas operatyvinių tarnybų darbuotojai padarė išvadą, kad nusikaltėliai pastatą padegė ne beatodairiškai, o pasirinko vietas prie evakuacinių išėjimų. 

Soc. tinklų nuotr./Maskvos išpuolyje dalyvavę teroristai: apačioje nuotrauka, kurią išplatino ISIS, viršuje – teroristai po sulaikymo
Soc. tinklų nuotr./Maskvos išpuolyje dalyvavę teroristai: apačioje nuotrauka, kurią išplatino ISIS, viršuje – teroristai po sulaikymo

Šaltinių teigimu, prie kai kurių durų rastos aukos gulėjo praktiškai „krūvomis“ dėl to gelbėtojams buvo sudėtinga duris atidaryti. 

Specialiųjų tarnybų pareigūnai nurodė gelbėtojams surinkti visus rastus telefonus – gauta informacijos, kad vienas iš nusikaltėlių pametė mobilųjį. Ji pasitvirtino: teroristo telefonas rastas.

Lenkijos premjeras: ataka Maskvoje negali būti pretekstas smurtui

17:53

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas šeštadienį sakė, kad mažiausiai 133 gyvybes nusinešusi ataka Maskvos priemiestyje negali tapti pretekstu didinti smurtą ir agresiją.

D. Tuskas nepaminėjo jokio konkretaus konflikto, bet Lenkija yra svarbi su Rusijos invazija kovojančios Ukrainos sąjungininkė.

„Lenkija griežtai smerkia brutalią ataką [koncertų salėje] „Crocus City Hall“ Maskvoje“, – socialiniame tinkle „X“ sakė D. Tuskas.

„Visi liūdime dėl aukų šeimų. Tikimės, kad ši baisi tragedija niekam netaps pretekstu eskaluoti smurtą ir agresiją“, – pridūrė jis.

JAV pareigūnas: nėra pagrindo abejoti, kad išpuolį įvykdė „Islamo valstybė“

17:31

JAV neturi pagrindo abejoti „Islamo valstybės“ teiginiais, kad ši grupuotė įvykdė išpuolį koncertų salėje, pareiškė JAV pareigūnas.

Pareigūnas „NBC News“ taip pat sakė, kad nėra jokių požymių, jog prie to būtų prisidėjusi Ukraina.

Anksčiau šiandien Vladimiras Putinas teigė – nepateikdamas įrodymų – kad Ukrainoje buvo „paruoštas langas“, pro kurį galėjo pabėgti užpuolikai.

„[IS] jau seniai įrodė, kad taikosi į Rusiją ir kaimynines šalis“, – sakė JAV pareigūnas.

Amerika mano, kad per išpuolį nenukentėjo nė vienas JAV pilietis, pridūrė pareigūnas.

Rusijai įtariamuosius sulaikyti padėjo ir Baltarusijos tarnybos

17:08

Baltarusijos specialiosios tarnybos padėjo Rusijai sugauti įtariamuosius dėl kovo 22 d. Maskvos priemiestyje įvykdyto teroristinio išpuolio, kad teroristai negalėtų kirsti sienos su Baltarusija.

Baltarusijos ambasadorius teigė, kad specialiosios tarnybos bandė uždaryti savo sieną įtariamiesiems teroro aktu, kurie, pasak Rusijos Federacijos vadovo Vladimiro Putino, „ketino vykti į Ukrainą“.

Islamo valstybė: ataką Maskvoje įvykdė keturi kovotojai

16:28 Atnaujinta 18:29

Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) šeštadienį pareiškė, kad keturi jos kovotojai įvykdė ataką prieš koncertų salę Maskvos priemiestyje, per kurią, Rusijos pareigūnų teigimu, žuvo mažiausiai 133 žmonės.

„Ataką įvykdė keturi IS kovotojai, ginkluoti kulkosvaidžiais, pistoletu, peiliais ir padegamosiomis bombomis“ – per vieną savo „Telegram“ kanalų paskelbė IS.

Soc. tinklų nuotr./Maskvos išpuolyje dalyvavę teroristai: apačioje nuotrauka, kurią išplatino ISIS, viršuje – teroristai po sulaikymo
Soc. tinklų nuotr./Maskvos išpuolyje dalyvavę teroristai: apačioje nuotrauka, kurią išplatino ISIS, viršuje – teroristai po sulaikymo

Šeštadienio pareiškime IS rašė, kad jos kovotojai nužudė dešimtis krikščionių.

Penktadienį vakare prisiėmusi atsakomybę, grupuotė teigė, kad jos kovotojai „saugiai sugrįžo į bazę“.

Kremlius, kuris nepaskelbė viešos reakcijos į IS pareiškimus, skelbė, kad po atakos buvo sulaikyta 11 asmenų, „įskaitant keturis teroristus“.

Penktadienį vakare prisiėmusi atsakomybę, grupuotė teigė, kad jos kovotojai „saugiai sugrįžo į bazę“.

Ataka priklauso natūraliam karo prieš šalis, kovojančias su islamu, kontekstui, priduriama pareiškime.

Žuvusių per ginkluotą išpuolį koncertų salėje „Crocus City Hall“ žmonių skaičius išaugo iki 133, šeštadienį pranešė didelius nusikaltimus tiriantis Rusijos tyrimų komitetas.

Visą tekstą skaitykite čia.

Sulaikytasis teroristas atskleidė, kaip buvo užverbuotas šaudynėms Maskvoje

15:57

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota įtariamųjų teroro akto Maskvos „Crocus city hall“ vykdytojų apklausa. Įraše balsas už kadro užduoda sulaikytam asmeniui klausimus, prašo patikslinti teroro akto rengimo aplinkybes.

Ekrano nuotr. /Dėl teroro išpuolio Maskvoje sulaikytas asmuo
Ekrano nuotr. /Dėl teroro išpuolio Maskvoje sulaikytas asmuo

Vieno iš teisėsaugos pareigūnų dialogas su 1998 m. gimusiu, prastokai rusu kalba kalbančiu sulaikytuoju (vaizdo įrašo stenograma):

Pareigūnas: Ką veikei „Crocus“?
Sulaikytasis: Nušauti.
P: Ką nušauti?
S: Pagal įsakymą. Žmones.
P: Kodėl?
S: Dėl pinigų.
P: Kiek pinigų?
S: Apie pusę milijono.
P: Pusė milijono ko?
S: Pusė milijono rublių.

Visą tekstą skaitykite čia.

„Režimui tai tikrai naudinga“: ekspertas įvardijo, kaip vertinti teroro išpuolį Maskvoje

15:51

Saugumo ir karo ekspertas Egidijus Papečkys tikina, kad išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus city hall“ jo nenustebino, kadangi jau prieš kurį laiką būta ir Vakarų šalių pranešimų, ir įtariamų teroristų sulaikymų. Vis dėlto, ekspertas sako, kad nors Rusijos valdžia greičiausiai pati prie išpuolio ir neprisidėjo, tačiau gali jį panaudoti saviems tikslams.

Pasak eksperto, Rusijai ši kruvina ataka gali netgi būti naudinga pateisinant kai kuriuos savo veiksmus ateityje.

AFP/„Scanpix“ ir Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys
AFP/„Scanpix“ ir Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys

Išpuoliui pasiruošta, bet ne iki galo

E.Papečkys tikina, kad išpuoliui buvo labai gerai pasiruošta ir tai iškart priminė „Islamo valstybės“ braižą. Vis dėlto, anot eksperto, įtariamiems teroristams pritrūko užtikrintumo atsitraukiant.

„Išpuoliui buvo pakankamai gerai pasiruošta, bet mes matome, kad nebuvo pasiruošta atsitraukimui. Toks šiek tiek neįprastas šitas išpuolis, nes dažniausiai ideologiniais, religiniais pagrindais kovojantys teroristai dažniausiai nelabai rūpinasi savo gyvybėmis – tą mes matėme ir Prancūzijoje, ir kitur“, – kalbėjo E.Papečkys.

„Matėme ir tai, kad nesistengiama paimti įkaitų, kuriais prisidengus būtų siekiama kažką padaryti. Tiesiog stengiamasi nužudyti kiek įmanoma daugiau žmonių. Toks yra Islamo valstybės braižas“, – pridūrė jis.

Visą tekstą skaitykite čia.

Žuvusiųjų skaičius išaugo iki 133 žmonių

15:34

Rusijos valdžios institucijų duomenimis, per praėjusios nakties išpuolį netoli Maskvos žuvusių žmonių skaičius vėl išaugo.

Rusijos federacijos tyrimų komiteto duomenimis, žuvo mažiausiai 133 žmonės.

Komitetas tęsia paieškos darbus.

Ukrainos žvalgyba atmeta V.Putino kaltinimus, kad teroristai vyko į Ukrainą

15:31

Ukrainos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrijus Jusovas atmetė Rusijos skleidžiamą versiją.

„Tam nereikia būti saugumo klausimų ekspertu. Jau daugiau nei dvejus metus vyksta visavertis karas, pasienio teritorijos pilnos priešo karių, specialiųjų agentų, specialiųjų tarnybų atstovų ir saugumo pajėgų.

Pasienio linija užminuota, abiejose pusėse vykdomas stebėjimas visomis priemonėmis, įskaitant oro žvalgybą. Tokios sritys kaip Belgorodas ir Kurskas po pastarųjų įvykių tapo aktyvių karo veiksmų zona. Ir, žinoma, ši versija neatlaiko kritikos, tai supranta visi pasaulyje, išskyrus, ko gero, zombifikuotus Rusijos gyventojus...

Dabar esama visų požymių, kad susiduriame būtent su tokia Rusijos specialiųjų tarnybų veikla. Be to, visai tikėtina, kad isterija bus kurstoma, veržiamos veržlės ir naikinami net formalūs pilietinių teisių ir laisvių likučiai.“ – nurodė A.Jusovas.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas

Ukrainos žvalgyba įsitikinusi, kad tokie Maskvos veiksmai neturės pastebimos įtakos karo eigai. Tuo tarpu, Rusijos Federacija bandys pasinaudoti teroristiniu išpuoliu, kad pakeistų padėtį tarptautinėje arenoje, mano A.Jusovas.

Anksčiau Rusijos FSB pareiškė, kad išpuolį vykdę teroristai esą buvo sulaikyti Briansko srityje netoli sienos su Ukraina ir kad jie keliavo į Ukrainą, nes „turi ten ryšių“.

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas taip pat sakė, kad „buvo parengtas langas“ įtariamiesiems teroro aktu kirsti sieną su Ukraina.

V.Putinas kreipėsi į visuomenę: pareiškė, kad užpuolikai neva bandė bėgti į Ukrainą

14:50

Maždaug 6 minučių trukmės kalboje V.Putinas pareiškė užuojautą žuvusių artimiesiems, padėkojo specialiosioms tarnyboms ir pareiškė, kad nukentėjusiems bus teikiama visokeriopa pagalba. Jis paskelbė kovo 24 dieną visuotinio gedulo diena.

„Kas dėl šio nusikaltimo tyrimo, dabar galima pasakyti viena: visi 4 teroro akto vykdytojai, kurie šaudė į žmones, yra aptikti ir sulaikyti. Jie bandė pasislėpti, judėjo Ukrainos pusėn, kur pirminiais duomenimis, jiems buvo paruoštas langas pereiti valstybės sieną“, – teigė V.Putinas.

Jis pridūrė, kad šiuo metu specialiosios tarnybos intensyviai dirba siekdami išaiškinti visą teroristų bendrininkų grandinę.

Visą tekstą skaitykite čia.

V. Zelenskio padėjėjas neigia Ukrainos sąsajas su išpuoliu Maskvos koncertų salėje

14:17

Kyjivas šeštadienį pareiškė atmetantis Rusijos teiginius dėl Ukrainos sąsajų su vienoje Maskvos koncertų salėje penktadienį įvykdytu išpuoliu, per kurį žuvo daugiau kaip 100 žmonių.

„Rusijos specialiųjų tarnybų versijos dėl Ukrainos yra visiškai nepagrįstos ir absurdiškos“, – po to, kai rusų saugumo tarnyba FSB šeštadienį pranešė, kad sulaikė į Ukrainą bandžiusius pabėgti ginkluotus užpuolikus, socialiniame tinkle „X“ parašė prezidento padėjėjas Mychaila Podoliakas.

Pasaulio lyderiai pasmerkė išpuolį Rusijoje

13:29

Pasaulio lyderiai pasmerkė penktadienį vienoje Maskvos priemiestyje esančioje koncertų salėje įvykdytą ginkluotą išpuolį, per kurį, naujausiais duomenimis, žuvo 115 žmonių.

Pasak įvykio vietoje buvusio naujienų agentūros „RIA Novosti“ žurnalisto, užpuolikai, apsirengę maskuojamaisiais drabužiais, prieš prasidedant roko koncertui įsiveržė į „Crocus City Hall“ pastatą, pradėjo šaudyti ir įmetė granatą arba padegamąją bombą.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Žemiau pateikiami šalių iš viso pasaulio vyriausybių pasmerkimai, užuojautos ir solidarumo pareiškimai.

Rusija

Prezidentas Vladimiras Putinas palinkėjo sužeistiesiems kuo greičiau pasveikti ir padėkojo gydytojams, šeštadienį po susitikimo su juo, Rusijos naujienų agentūrų teigimu, sakė šalies vicepremjerė Tatjana Golikova.

 

 

Pats V. Putinas kol kas viešai nekomentavo šio išpuolio.

Ukraina

Ukraina, pastaruosius dvejus metus kovojanti su Rusijos invazija, neturi nieko bendra su šiuo išpuoliu, „Telegram“ pareiškė Ukrainos prezidento padėjėjas Mychaila Podoliakas.

Ukrainos gynybos ministerijos vyriausioji žvalgybos valdyba pareiškė, kad „teroristinis išpuolis Maskvoje buvo suplanuota ir apgalvota provokacija, kurią (Vladimiro) Putino įsakymu įvykdė Rusijos specialiosios tarnybos“, ir teigė, kad buvo siekiama „toliau eskaluoti ir plėsti karą“ su Ukraina.

Visą tekstą skaitykite čia.

V.Putinas ignoravo Vakarų tarnybų įspėjimus dėl teroro akto ir pavadino juos „provokacija“

13:02

Likus trims dienoms iki teroro išpuolio Maskvoje, V.Putinas JAV perspėjimą dėl galimo teroristinio išpuolio Rusijoje pavadino „provokacija“.

Rusijos prezidentas, kalbėdamas Rusijos saugumo tarnybos (FSB) vadovų kolegijoje kovo 19 dieną, numojo ranka į įspėjimus dėl rengiamų teroro išpuolių.

„Taip pat turėčiau jums priminti neseniai pasirodžiusius, tiesiai šviesiai tariant, provokuojančius, keleto oficialių Vakarų struktūrų pareiškimus apie teroristinių išpuolių Rusijoje galimybę.

Visa tai primena atvirą šantažą ir siekį įbauginti bei destabilizuoti mūsų visuomenę. Jūs tai puikiai žinote, todėl dabar nesileisiu į detales“, – kalbėjo V.Putinas.

Visą tekstą skaitykite čia.

Žuvusiųjų skaičius išaugo iki 115

12:25

Po praėjusią naktį netoli Maskvos įvykdyto išpuolio žuvo mažiausiai 115 žmonių, pranešė Rusijos tyrimų komitetas.

„Teroristinio išpuolio vietoje „Crocus City Hall“ koncertų salėje, gelbėjimo tarnyboms valant griuvėsius, buvo rasta daugiau žuvusiųjų kūnų“, – sakė komitetas.

„Taigi šiuo metu žuvusiųjų skaičius siekia 115 žmonių“.

Maskvos srities gubernatorius sako, kad tikisi, jog žuvusiųjų skaičius didės, nes gelbėtojai toliau judina griuvėsius įvykio vietoje.

„Gelbėtojai visą parą dirba tragedijos vietoje – jie toliau šalina griuvėsius ir ieško žmonių. Dalyvauja 719 specialistų ir 213 įrenginių... dar 20 kūnų rasta po griuvėsiais. Darbai tęsis dar bent kelias dienas“ – nurodoma.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė dėl išpuolio Maskvoje apkaltino Ukrainą

12:08

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova savo „Telegram“ kanale pareiškė, kad už teroro išpuolį atsakinga Ukraina, padedama JAV.

„Svarbiausia, kad Amerikos valdžios institucijos nepamirštų, kaip jų informacinė ir politinė aplinka susiejo teroristus, šaudžiusius į žmones „Crocus“, su uždrausta teroristine organizacija ISIS.

Dabar jau žinome, kurioje šalyje šie žudikai ketino slėptis nuo baudžiamojo persekiojimo – Ukrainoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Zacharova
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Zacharova

Per 10 metų Vakarai Ukrainą pavertė terorizmo plitimo centru, o po išpuolio Maskvos srityje teroristai bandė būtent ten pabėgti“, – Rusijos naujienų agentūra TASS cituoja M.Zacharovą.

Kaip „Crocus City Hall“ salė atrodo šiandien

11:46

Štai kelios nuotraukos, kaip šeštadienio rytą atrodo „Crocus City Hall“ salė Maskvoje po kraupaus išpuolio penktadienio vakarą, kurio metu žuvo mažiausiai 90 žmonių.

 

Viename tualete rasti 28 žuvusiųjų kūnai, dar 14 rasta laiptinėje

11:35

Viename iš koncertų salės, kur buvo įvykdytas teroro aktas, tualetų rasti 28 žuvusiųjų kūnai. Taip pat 14 kūnų rasta vienoje iš evakuacijos laiptinių.

Kaip praneša „Telegram“ kanalas „Baza“, žmonės gulėjo šeimomis. Kai kurie mirė apkabinti. Daug motinų rasta apkabinusių savo vaikus.

Nepaprastųjų situacijų ministerija skelbia filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota, kaip šalinamos nuolaužos po išpuolio.

 

Rusijos FSB teigia, kad įtariamieji neva „ketino vykti į Ukrainą“

11:07

Rusijos valstybinė žiniasklaida praneša, kad Rusijos saugumo tarnyba (FSB) pareiškė, jog įtariamieji, kurie, kaip manoma, dalyvavo šaudynėse rotušėje, esą bandė vykti į Ukrainą.

„Po teroro akto nusikaltėliai ketino kirsti Rusijos Federacijos ir Ukrainos sieną ir turėjo atitinkamų kontaktų Ukrainos pusėje“, – TASS cituoja FSB pranešimą.

Rusijos tyrimų komitetas atskirai pranešė, kad iš viso prie sienos su Ukraina Briansko srityje buvo sulaikyti keturi asmenys.

Ukraina griežtai neigė, kad yra kaip nors susijusi su šiuo nusikaltimu.

Per išpuolį žuvo mažiausiai 93 žmonės, keturi vaikai – ligoninėje

10:36

Rusijos tyrimų komiteto duomenimis, patvirtinta, kad po vakarykščio išpuolio Maskvos srities rotušėje žuvo mažiausiai 93 žmonės.

„Žuvusiųjų skaičius dar didės“, – sakoma pareiškime.

„Preliminariais duomenimis, mirties priežastys buvo šautinės žaizdos ir apsinuodijimas degimo produktais“.

Komitetas taip pat teigė, kad užpuolikai panaudojo „degųjį skystį“, kad padegtų koncertų salę, kai joje dar buvo žmonių.

„Šiuo metu atliekami balistiniai, genetiniai ir pirštų atspaudų tyrimai“.

Atskirame pareiškime Rusijos sveikatos apsaugos departamentas nurodė, kad mažiausiai keturi vaikai yra ligoninėje.

Rusijos FSB teigia, kad sulaikyta 11 asmenų, įskaitant ir 4 teroristus

10:25

FSB direktorius Aleksandras Bortnikovas pranešė Vladimirui Putinui apie 11 asmenų, įskaitant 4 teroristus, dalyvavusius teroristiniame išpuolyje rotušėje, sulaikymą. Apie tai praneša Kremliaus spaudos tarnyba.

„Baza“ pasidalijo Briansko srityje nufotografuoto „Renault“ automobilio, kuriuo įtariami teroristai pabėgo, nuotrauka.

 

Žuvo 83 žmonės, trys iš jų vaikai

09:04

Naujausiais duomenimis, per šaudymą Maskvos koncertų salėje žuvo mažiausiai 83 žmonės.

Trys iš jų – vaikai.

Sustabdytas baltas „Renault“ automobilis: du įtariamieji sulaikyti, keturi pabėgo

08:32 Atnaujinta 08:38

Briansko srityje buvo sustabdytas baltas „Renault“ su Tverės valstybiniais numeriais, kuriuo galėjo pabėgti teroristai. Pasak „Baza“, automobilis sulaikytas už kelių kilometrų nuo sienos su Baltarusija ir Ukraina.

Preliminariais duomenimis, automobilyje buvo šeši asmenys: du buvo sulaikyti, o dar keturiems pavyko pabėgti.

Sulaikytieji buvo Tadžikistano piliečiai. Dabar su jais dirba saugumo pareigūnai – tikrinama, kaip jie yra susiję su teroristiniu išpuoliu.

Dar keturių asmenų šiuo metu ieškoma.

Primenama, kad anksčiau buvo skelbiama, kad atsakomybę dėl išpuolio prisiėmė „Islamo valstybė“.

„Baza“ taip pat dalijasi įtariamųjų teroristų nuotraukomis. 

Paaiškėjo keturių iš šešių įtariamų teroristų, kurie šaudė per išpuolį Maskvoje, tapatybės.

1) Nasridinovas Machmadrasulas 37 metų
2) Ismonovas Rivožidinas 51 metų
3) Safolzoda Šochinjonnas 21 metų
4) Nazarovas Rustamas 29 metų.

Visi jie yra Tadžikistano piliečiai. Kol kas nežinoma, kurie iš jų buvo sulaikyti.

JAV turi žvalgybinės informacijos, patvirtinančios „Islamo valstybės“ prisiimtą atsakomybę už išpuolį

08:05

JAV turi žvalgybinės informacijos, kuri patvirtina „Islamo valstybės“ prisiimtą atsakomybę dėl Maskvoje įvykdyto teroro išpuolio, pareiškė amerikiečių pareigūnas.

Kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, pareigūnas sakė, kad JAV pastarosiomis savaitėmis įspėjo Rusiją apie išpuolio galimybę.

„Mes tinkamai perspėjome rusus“, – sakė pareigūnas agentūrai „Reuters“.

Tuo tarpu Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai „Sky News“ partneriui iš JAV „NBC News“ sakė, kad JAV šio mėnesio pradžioje pasidalijo su Rusijos vyriausybe informacija apie galimą teroristinį išpuolį Maskvoje.

Kovo 7 d. JAV ambasada Rusijoje įspėjo Amerikos piliečius vengti minios žmonių ir sakė, kad stebi pranešimus, jog ekstremistai gali atakuoti didelius susibūrimus Maskvoje.

„Šio mėnesio pradžioje JAV vyriausybė turėjo informacijos apie planuojamą teroristinį išpuolį Maskvoje – galimai nukreiptą prieš didelius žmonių susibūrimus, įskaitant koncertus – ir tai paskatino Valstybės departamentą paskelbti viešą patarimą Rusijoje esantiems amerikiečiams“, – sakė NSC atstovė Adrienne Watson.

„JAV vyriausybė taip pat pasidalijo šia informacija su Rusijos valdžios institucijomis, laikydamasi savo ilgalaikės „pareigos perspėti“ politikos“, – sakė A.Watson.

Žuvusiųjų jau 80, parodė, kaip salė atrodo iš vidaus

08:00

Per šaudymą „Crocus City Hall“ žuvusių žmonių skaičius išaugo iki 80, skelbiama „Telegram“ kanale „Baza“. Pranešama, kad žuvusiųjų skaičius dar tikrai gali didėti.

„Baza“ kanalas taip pat pasidalijo nuotraukomis, kaip iš vidaus atrodo salė, kurioje įvyko kraupios šaudynės.

 

Aukų skaičius auga

01:06

Preliminariais duomenimis, per išpuolį žuvusių žmonių skaičius išaugo iki 62. Turint omenyje, kad dar neapžiūrėtos visos pastato patalpos – žuvusiųjų skaičius dar gali augti, skelbia „Telegram“ kanalas „Baza“.

Pirminiais duomenimis, viename iš „Crocus City Hall“ tualetų rasta daugiau kaip 10 žuvusiųjų kūnų. Pasak „Baza“, kai kurie lankytojai prasidėjus šaudymui pasislėpė tualete. Išpuolio metu jie skambino numeriu 112 ir paprašė juos išgelbėti, nes į patalpą jau buvo pradėję skverbtis dūmai, o išėjimai buvo užblokuoti.

Gaisras užgesintas

00:49

„Rosija 24“ skelbia, kad gaisras užgesintas. Iš sraigtasparnių buvo išpilta 160 tonų vandens.

115 nukentėjusiųjų išgabenta į ligonines

00:47

Rusijos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad į ligonines iš viso išgabenta 115 per teroro išpuolį nukentėjusių žmonių. Penki iš jų – vaikai.

Teroristai pastatą padegė išlieję atsineštą benziną

00:39

„Telegram“ kanalo SHOT šaltinių teigimu, teroristai į „Crocus City Hall“ įsiveržė su benzino talpyklomis kuprinėse. Jie išpylė degalus ir juos padegė.

Šią informaciją patvirtino liudininkai. Bėgantys žmonės matė, kad teroristai turėjo plastikines talpyklas su skysčiu.

Gaisras lokalizuotas

00:03

Gaisras pastate lokalizuotas, imamasi priemonių, kad gaisras būtų visiškai likviduotas, pranešė Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos spaudos tarnyba. Apie tai rašo TASS.

Anksčiau netoli Maskvos degančioje "Crocus City Hall" salėje kelis kartus įgriuvo stogas. Pranešama, kad gaisro plotas siekė 12900 kvadratinių metrų.

Pareigūnai paliko pastatą: dėl dūmų jame neįmanoma dirbti

23:57

Rosgvardijos specialiojo greitojo reagavimo padalinio (SOBR) kariai dėl stiprių dūmų paliko teroristų atakuotą pastatą. Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Dūmos deputatas Aleksandras Chinšteinas.

Pasak jo, po gaisro patalpose būti neįmanoma. Nepaisant ekstremalių sąlygų, specialiosios pajėgos patikrino požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, pirmąjį ir dalį pirmojo aukštų, iš kurių kartu su ugniagesiais buvo išvesti sužeistieji ir išnešti žuvusieji.

Devynių žmonių būklė itin sunki

23:55

Po šaudymo koncertų salėje „Crocus City Hall“ devynių žmonių būklė yra itin sunki. Apie tai pranešė regiono Sveikatos apsaugos ministerija, praneša TASS. Pranešama apie 145 sužeistus žmones. Mažiausiai 40 žmonių žuvo.

„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už Rusijoje įvykdytą ginkluotą išpuolį

23:43

„Islamo valstybe“ (IS) pasivadinusi grupuotė prisiėmė atsakomybę už vienoje Maskvos koncertų salėje penktadienį įvykdytą mirtiną ginkluotą išpuolį, per kurį, Rusijos valdžios teigimu, žuvo mažiausiai 40 žmonių.

IS kovotojai „atakavo didelį susibūrimą... Rusijos sostinės Maskvos pakraštyje“, sakoma grupuotės pareiškime, paskelbtame platformoje „Telegram“.

ISIS nepateikė šį teiginį pagrindžiančių įrodymų.

Išsigebėti spėjo ir Rusijos Valstybės Dūmos deputatas

23:33

Valstybės Dūmos deputatas Aidaras Metšinas buvo koncerte per teroristinį išpuolį, Jis tai sakė portalui Lenta.ru. Pasak politiko, jį išgelbėjo tai, kad jis buvo netoli scenos, o šaudymas prasidėjo fojė. Deputatas pabrėžė, kad žmonės organizuotai palikdavo koncertų salę.

Nuotr. iš Wikipedia.org/Aidaras Metšinas
Nuotr. iš Wikipedia.org/Aidaras Metšinas

„Viskas vyko labai greitai ir gana organizuotai, tiksliau, savarankiškai organizuotai, be grūsties ir spūsties, – evakuacijos procesą apibūdino A.Metšinas. – Mes evakavomės pirmieji, nes buvome netoli scenos, o šaudymo epicentras buvo viršuje, fojė. Tai mus išgelbėjo, nes netrukus teroristai įėjo iš šoninių įėjimų ir ėmė šaudyti į tuos, kurie buvo pirmose parterio eilėse“.

Liudininkas atskleidė, kaip prasidėjo teroro išpuolis

23:17 Atnaujinta 23:30

Prieš išpuolį Maskvos srities koncertų salėje „Crocus City Hall“ prie pastato privažiavo mikroautobusas, iš kurio iššoko šeši žmonės. Tai pranešė liudininkas, jo žodžius citavo telegram kanalas „SHOT“.

„Greitai privažiavo mikroautobusas, atsidarė šoninės durelės, metė garsines granatas, iš jo iššoko šeši barzdoti kaukazietiškos išvaizdos vyrai ir pradėjo šaudyti“, – cituojami liudininko žodžiai.

Internete taip pat pasirodė filmuota medžiaga, kurioje užfiksuota išpuolio pradžia. Ją skelbia telegram kanalas „Mash“.

Vaizdo medžiagoje matyti, kaip nežinomi asmenys išlipa iš balto „Renault“ automobilio ir bėga link įėjimo į koncertų salę. Taip pat girdimi šūvių garsai. Preliminariai šauliai į „Crocus“ pateko per automobilių stovėjimo aikštelę ir pagrindinį įėjimą į pastatą.

VIDEO: Žmonės negali ištrūkti iš „Crocus City Hall“ koncertų rūmų

Penktadienio, kovo 22 d., vakare prieš grupės „Picnic“ koncertą nežinomi asmenys atidengė ugnį koncertų salėje „Crocus City“. Po to pastate, kurio plotas – daugiau kaip 12 tūkst. kvadratinių metrų, kilo gaisras. FSB duomenimis, gydytojams nepavyko išgelbėti 40 žmonių. Neoficialiais duomenimis, 144 žmonės buvo sužeisti.

Tikslus ugnį atidengusių nusikaltėlių skaičius kol kas nežinomas, apie jų likimą oficialiai nepranešama. Preliminariai jie užsibarikadavo pastato viduje. Kitais duomenimis, dalis teroristų galėjo pabėgti automobiliu. Žinoma, kad degančiame pastate dar gali būti žmonių. Teisėsaugos pareigūnai jau pradėjo šturmuoti pastatą.

Nukentėjusiųjų skaičius išaugo

23:12

Per teroro aktą koncertų salėje „Crocus City“ Maskvos srityje sužeistųjų skaičius išaugo iki 144 žmonių. Apie tai praneša telegram kanalas „Baza“.

Pasak leidinio, 77 iš 144 nukentėjusiųjų buvo nuvežti į ligonines. Išsamesnės informacijos apie jų būklę nepateikiama.

Maxim Shemetov / REUTERS
Maxim Shemetov / REUTERS

Oficialiais duomenimis, gydytojams nepavyko išgelbėti 40 žmonių. Kaip anksčiau pranešė FSB viešųjų ryšių centras, daugiau kaip 100 žmonių buvo sužeisti.

Kovo 22 d. vakare „Crocus City Hall“ atidengta ugnis prieš grupės „Picnic“ koncertą, pastate kilo gaisras. Jo plotas, naujausiais duomenimis, buvo daugiau kaip 12 tūkst. kvadratinių metrų. Vėliau liudininkai pranešė apie kelis šaulius kamufliažinėmis uniformomis. Pranešama, kad vienas įtariamas teroristas galėjo būti sulaikytas, o kiti galėjo pabėgti „Renault Logan“ markės automobiliu. Jo ieškoma.

ES sako esanti sukrėsta ir pasibaisėjusi dėl „teroristinio“ išpuolio Maskvoje

23:12

Europos Sąjunga (ES) penktadienį pareiškė esanti „sukrėsta ir pasibaisėjusi“ viename koncerte Maskvoje surengtu išpuoliu, per kurį, pasak Rusijos valdžios institucijų, žuvo mažiausiai 40 žmonių ir 100 buvo sužeisti.

ES „yra sukrėsta ir pasibaisėjusi pranešimais apie teroristinį išpuolį „Crocus City Hall“ [koncertų salėje] Maskvoje“, pareiškė bloko atstovas. 

„ES smerkia bet kokius išpuolius prieš civilius gyventojus. Mūsų mintys yra su visais nukentėjusiais Rusijos piliečiais“, – pridūrė jis.

Riaušių policija jėga išvaikė žurnalistus

23:02

Teisėsaugos institucijų atstovai sulaikė kelis asmenis prie pastato, kur kovo 22 d. vakare buvo įvykdytas teroro aktas.

VIDEO: Журналистов разогнали с места теракта в «Крокус Сити Холле»

Riaušių policija taip pat šiurkščiai išvaikė prie koncertų salės susirinkusius žurnalistus. Teisėsaugos pareigūnai elgėsi agresyviai. Jie mušė žmones ir guldė juos veidais į asfaltą. FSB duomenimis, per teroristinį išpuolį prie „Crocus City Hall“ žuvo 40 žmonių, dar daugiau kaip 100 buvo sužeisti.

Daugybė žmonių neturėjo galimybės ištrūkti iš pastato

23:01

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kaip teroro išpuolio ir gaisro metu žmonės mėgina ištrūkti iš koncertų rūmų, tačiau niekaip negali rasti jokių neužrakintų durų į išorę. Jie pasijuto tarsi spąstuose.

VIDEO: Žmonės negali ištrūkti iš „Crocus City Hall“ koncertų rūmų

 

„Crocus City Hall“ valdo Kremliui artimas oligarchas, derėjęsis ir su D.Trumpu

23:00

„Crocus City Hall“ yra vienas iš pagrindinių Kremliui artimo verslininko Araso Agalarovo „Crocus Group“ turto objektų, praneša „The Bell“. Verslininko atstovė spaudai „Vedomosti“ sakė, kad jis kartu su sūnumi Eminu yra teroro akto vietoje. „Šiuo metu vyksta A.skubus susitikimas su saugumo tarnyba ir vadovais“, – pridūrė ji.

Vitaly Smolnikov / AP
Vitaly Smolnikov / AP

„Crocus Group“ yra viena didžiausių Rusijos statybos bendrovių. Valdžios institucijos ne kartą patikėjo A.Agalarovui ištraukti sudėtingiausius statybos projektus, įskaitant Pasaulio futbolo čempionato stadionus, 2012 m. APEC aukščiausiojo lygio susitikimui skirtą Tolimųjų Rytų federalinį universitetą ir vieną iš Centrinio žiedinio kelio atkarpų. Jam taip pat buvo pasiūlyta dalyvauti gelbėjant "Vostočnyj" kosmodromą, tačiau A.Agalarovas sutiko ten pastatyti tik kelis objektus, įskaitant oro uostą ir kompleksą raketai nešėjai „Angara“ surinkti ir išbandyti.

„Scanpix“ nuotr./Arasas Agalarovas, Gabriela Isler ir Donaldas Trumpas Maskvoje
„Scanpix“ nuotr./Arasas Agalarovas, Gabriela Isler ir Donaldas Trumpas Maskvoje

„Neturiu jokių ryšių vyriausybėje, – 2019 m. „The Bell“ sakė Agalarovas. – Esu laikomas labai nagingu, skandalingu. Kai ateinu į susitikimą, sako: „Jis su visais ginčijasi, bet kažką gali padaryti“. Yra žmonių, kurie slepia savo ryšius. Jie kažkaip slaptai derasi, gauna sutartis. Aš turiu visiškai oficialius ryšius. Mane visur kviečia, tai tiesa. Bet aš su niekuo nesideru, neprašau didelių ir riebių kontraktų, kad užsidirbčiau pinigų. Tiesiog visiems akivaizdu, kad mes statome greitai ir gerai".

„Crocus City“ yra didžiausias A.Agalarovo aktyvas ir didžiausias prekybos ir parodų kompleksas Rusijoje. Į jį įeina „Crocus Expo“ parodų teritorijos, koncertų salė „Crocus City Hall“ ir prekybos centras „Crocus City Mall“.

2013 m. Donaldas Trumpas per savo vizitą Maskvoje tris dienas praleido „Crocus“. Jis derėjosi su A.Agalarovu dėl „Trump Tower“ statybos. Projektas galiausiai nebuvo įgyvendintas, tačiau 2016 m. dėl šių ryšių Agalarovai buvo įtariami kišimusi į skandalingus JAV rinkimus.

Kyjivo žvalgyba: už išpuolio Maskvoje stovi Rusijos specialiosios tarnybos

22:54

Ukrainos gynybos ministerijos vyriausiasis žvalgybos direktoratas penktadienį apkaltino Rusijos slaptąsias tarnybas suplanavus mirtiną išpuolį koncertų salėje netoli Maskvos.

„Teroristinis išpuolis Maskvoje buvo suplanuota ir apgalvota provokacija, kurią (Vladimiro) Putino įsakymu įvykdė Rusijos specialiosios tarnybos“, – platformoje „Telegram“ parašė direktoratas ir pridūrė, kad tokiais veiksmais siekiama „toliau eskaluoti ir plėsti karą“ su Ukraina.

Išpuolio liudininku tapęs garsus rusų aktorius: „Tai buvo siaubinga“

22:50

Teroristinio išpuolio metu garsus rusų aktorius Sergejus Svetlakovas buvo „Crocus City Hall“, praneša „Starhit“. Jo duomenimis, artistas buvo vienas iš žiūrovų.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Svetlakovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Svetlakovas

„Mes gyvi... Visiems sveikatos. Užuojauta visiems, kurie nukentėjo... Tai buvo siaubinga“, – pareiškė S.Svetlakovas.

Maskvoje evakuoti prekybos centrai, Sankt Peterburge uždaryti restoranai

22:47

Po teroristinio išpuolio „Crocus City Hall“ koncertų salėje evakuojami visi Maskvos prekybos centrai. Tai tapo žinoma telegram kanalui „Baza“.

Pasak leidinio, uždaromi ir patys prekybos centrai. Be to, Sankt Peterburge policijos prašymu uždaryti restoranai.

Anksčiau Švietimo ir mokslo ministerija rekomendavo Rusijos universitetams savaitgaliais vengti viešų renginių, o studentus šeštadieniais perkelti į nuotolinį mokymąsi.

Už Ukrainą kovojantys rusai neigia atsakomybę už išpuolį Maskvoje

22:41

Ukrainos pusėje kovojanti Rusijos piliečių grupė penktadienį neigė bet kokią atsakomybę už išpuolį koncertų salėje netoli Maskvos.

Asmeninio archyvo nuotr./Rusijos laisvės legionas
Asmeninio archyvo nuotr./Rusijos laisvės legionas

„Rusijos laisvės“ legionas, kurio kovotojai priklauso Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, pareiškime pabrėžė, kad „legionas nekariauja su taikiais rusais“, ir apkaltino Rusijos saugumo pajėgas suplanavus šį išpuolį.

Gaisras plečiasi

22:29

Ugniagesiams nepavyksta suvaldyti įsisiautėjusio gaisro. Pranešama, kad ugnies apimtas plotas jau siekia 12 900 kvadratinių metrų.

 

Ukrainos žvalgyba: išpuolį surengė Rusijos tarnybos V.Putino įsakymu

22:29

Ukrainos gynybos ministerijos žvalgybos valdyba apkaltino Rusijos specialiąsias tarnybas suorganizavus mirtiną išpuolį koncertų salėje netoli Maskvos.

„Teroristinis išpuolis Maskvoje buvo suplanuota ir apgalvota provokacija, kurią Putino įsakymu įvykdė Rusijos specialiosios tarnybos“, – „Telegram“ paskelbė tarnyba ir pridūrė, kad buvo siekiama „toliau eskaluoti ir plėsti karą“ su Ukraina.

Liudininkai: teroristai buvo „azijiečiai ir kaukaziečiai“

22:27 Atnaujinta 22:37

„Net keli išpuolio liudininkai pareiškė, kad teroristai buvo „azijiečiai ir kaukaziečiai“ ir kalbėjo „ne rusiškai“, – skelbia „Telegram“ kanalas VČK-OGPU.

Kanalo šaltinis teigia, kad kad keli Ingušijos gyventojai ieškomi dėl įtarimų prisidėjus prie išpuolio. Kiti šaltiniai to nepatvirtino. Ši informacija oficialiai nepatvirtinta.

Liudininkas: „Šaudė tiesiai į žmones“

22:21

BBC Rusijos redakcija susisiekė su teroro akto liudininku, fotografu Dave'u Primovu. Štai jo pasakojimas:

Nuotr. iš socialinių tinklų/Kruvinas bilietas į koncertą
Nuotr. iš socialinių tinklų/Kruvinas bilietas į koncertą

„Mes buvome balkone, viršuje. Buvo likę maždaug 10 minučių iki koncerto pradžios, jau buvo susirinkę daug žmonių, 70 proc. salės buvo pilnutėlė. Kažkuriuo momentu išgirdome, kaip man pasirodė, fejerverkų garsą. Ir mano kolega, kuris buvo koncerte kartu su manimi, nusistebėjo: „Saliutai?“. O po to pamatėme, kaip žmonių minia eina apatine salės dalimi, arčiau scenos, tarsi „traukinukas“. Nesupratau, kas tai buvo.

„Scanpix“/AP nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
„Scanpix“/AP nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“

Po to „saliutų“ garsai tapo dar garsesni ir artimesni, salėje kilo didžiulė panika, žmonės ėmė bėgti į skirtingas puses, bet susidūrė vieni su kitais, evakuacijos nebuvo. Tada šaudymas prasidėjo jau koncertų salėje, apačioje, kairėje scenos pusėje. Pamačiau į tiesiog ugnies liniją į žmones. Visi pradėjo gultis [ant grindų], mes kritome vienas ant kito praėjime, o paskui pradėjome koordinuoti minios judėjimą į priekį. Tuo pat metu supratome, kad jie gali įeiti pro bet kurias duris su automatais, todėl stengėmės judėti link artimiausio išėjimo į viršų. Lėtai, šliauždami, žąsies žingsneliais, išėjome iš salės.

Maxim Shemetov / REUTERS
Maxim Shemetov / REUTERS

Kai kur vis dar girdėjosi šūviai, bėgti ten buvo nesaugu. Bėgome į techninę „Crocus“ dalį, link balkonų. Žmonės panikavo, kai kurie verkė, kai kurie skambino artimiesiems, kai kurie laukė lifto, kuris neveikė. Šiaip ar taip, atsidūrėme dideliame tamsiame kambaryje. Kai išėjome, gaisras jau buvo įsiplieskęs – jautėme dūmų ir degėsių kvapą. Iš viso mums prireikė maždaug 20-25 minučių, kol išėjome. Galiausiai radome kažkokius techninius laiptus, turėjome išlaužti duris, nes visur durys buvo uždarytos. Lauke visi pradėjo skirstytis į skirtingas puses, ir jau tuo metu mačiau didžiulius dūmų kamuolius. Bėgdamas pro priekinę „Crocus“ dalį, mačiau bėgiojančius ir į langus beldžiančius žmones, kurie nežinojo, kaip išeiti, nes visos kitos durys buvo uždarytos.

VIDEO: Maskvoje prieš koncertą kamufliažu vilkintys vyrai šaudė į žmones

Apie užpuolikus: tai tikrai buvo grupė žmonių, buvo girdėti daug  šūvių. Jie vilkėjo rudus drabužius arba rudas liemenes. Mes buvome balkone, o šauliai buvo netoli scenos – gana toli nuo mūsų. Ir buvo tiksliai kulkosvaidžių serijos per žmonių minią – jie ėjo nuo įėjimo į salę palei parterį link scenos, varė žmones į salės centrą“.

VIDEO: Žmonės negali ištrūkti iš „Crocus City Hall“ koncertų rūmų

 

Politologas N.Maliukevičius: Kremlius demonstruos ryžtingą atsaką

22:16

Politologas Nerijus Maliukevičius sako, kad po pseudorinkimų valdymą prasitęsęs Vladimiras Putinas demonstruos ryžtingą atsaką į ataką Maskvoje, nepaisant to, kas buvo tikrieji jo organizatoriai.

„Daug kas tikėjosi, kad po tariamų rinkimų kažkas keisis, o V.Putinas panaudos nupieštus procentus kažkokiam veiksmui“, – 15min penktadienio vakarą sakė politikos ekspertas iš Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Nerijus Maliukevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Nerijus Maliukevičius

Pasak jo, šiuo metu negalima daryti kategoriškos išvados, ar Maskvoje įvykdyta vadinamoji „melagingos vėliavos“ operacija – veiksmas, kuriuo siekiama nuslėpti tikrąjį atsakomybės šaltinį ir suversti kaltę kitai šaliai.

Tačiau, N.Maliukevičiaus teigimu, į Ukrainą nukreipta eksprezidento Dmitrijaus Medvedevo tirada ir pranešimai apie šalia įvykio vietos rastą autobusiuką su ukrainietiškais numeriais gali rodyti, jog Kremlius pasinaudos situacija mobilizacijai kare Ukrainoje.

N.Maliukevičius atkreipė dėmesį, kad amerikiečiai ir britai buvo įspėję apie ekstremistinių išpuolių pavojų, tačiau dabar kyla klausimas, ar apie tai nereikėjo komunikuoti plačiau.

Rūmų viduje vėl girdimi šūviai

22:16

„Telegram“ kanalas VČK-OGPU, remdamasis savo šaltiniu, praneša, kad koncertų rūmų viduje vėl girdimi smarkaus šaudymo garsai. Viduje yra trys specialiųjų pajėgų grupės. Tačiau neatmetama versija, kad kažkas tiesiog sproginėja dėl tebesitęsiančio gaisro.

Maskvoje ir Maskvos srityje policija įvedė planą „Perėmimas“. Ieškomas baltos spalvos automobilis „Renault“ be valstybinių numerių su panoraminiu arba juodu stogu.

 

Dar dvi liudininkų istorijos: išsigelbėjimu tapo rūsys

22:12

Tarp liudininkų buvo ir vyras, vardu Vitalijus, rašo BBC Rusijos redakcija. Štai ką jis pasakojo: „Iš pradžių nežinojome, kas vyksta. Tada pamačiau, kad teroristai šaudo į žmones. Jie metė keletą Molotovo kokteilių, viskas užsidegė. Mus nuvedė prie išėjimo. Išėjimo durys buvo užrakintos, todėl nubėgome į rūsį ir laukėme pagalbos".

Kitas liudininkas, kuris nenurodė savo pavardės, pasakojo, kad pastate buvo tėvų, kurie su vaikais atvyko į šokių konkursą: „Vaikai ir paaugliai dalyvavo konkurse. Atbėgo žmonės, sakė, kad šaudo. Buvo grūstis, vaikai išbėgo apsirengę pasirodymui skirtais drabužiais“.

Prie įėjimo į pastatą guli kūnai

22:08

Socialiniuose tinkluose plinta telegram kanalo „112“ vaizdo įrašas, kuriame nufilmuotas įėjimas į teroristų atakuotą. Matyti, kad pastato viduje ir priešais jį guli mažiausiai septyni kūnai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“

Anksčiau žiniasklaidoje pasirodė vaizdo įrašas kitu kampu – jame matyti, kaip teroristai šaudo į žmones, kurie yra prie įėjimo durų. Neaišku, kiek žmonių buvo pastate, kai prasidėjo išpuolis. Tačiau, „The Bell"  duomenimis, iš viso viduje galėjo būti 6 200 žiūrovų.

Pastato apsaugininkai neturėjo ginklų

22:01

Pastato apsaugininkai buvo ginkluoti tik lazdomis ir elektrošoku, šaunamųjų ginklų jie neturėjo. Preliminariais duomenimis, tarp pirmųjų žuvusiųjų galėjo būti keli apsaugininkai, pranešė telegram kanalas „Baza“.

Daug kur Rusijoje atšaukti masiniai renginiai

21:58

Rusijoje atšaukiami masiniai renginiai. Visi masiniai renginiai buvo atšaukti Stavropolio krašte ir Murmansko srityje.

Anksčiau apie masinių renginių atšaukimą paskelbė Maskvos, Leningrado, Vologdos ir Kursko sričių bei Šiaurės Osetijos valdžios institucijos.

D.Medvedevas skuba grasinti Ukrainai

21:57

Nors Ukraina pranešė, kad neprisidėjo prie išpuolio Maskvoje, buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pagrasino Kyjivui – nors nuo tiesioginių kaltinimų kol kas ir susilaikė.

„Jei bus nustatyta, kad tai Kyjivo  režimo teroristai... visi jie turi būti surasti ir negailestingai sunaikinti kaip teroristai“, – rašė D. Medvedevas „Telegram“ žinutėje.

D.Medvedevas pastaruoju metu garsėja isteriškais ir neadekvačiais pareiškimais, tačiau jo įtaka Kremliuje yra ribota.

Kiti teroristai galėjo pabėgti baltu sedanu

21:57

Telegram kanalas „Baza“ praneša, kad saugumo tarnybos ieško balto sedano, kuriuo galėjo naudotis teroristai, pabėgę iš atakuoto pastato.

Automobilyje gali būti keli ginkluoti vyrai žaliais kamufliažiniais kostiumais. Šiuo metu Maskvos srityje įrengta daug patikros postų.

Liudininkė papasakojo apie kilusią paniką

21:52

Viena iš išgyvenusiųjų teroristinį išpuolį papasakojo apie savo išsigelbėjimą iš žmonių pilnos salės, kurioje turėjo prasidėti roko grupės „Picnic“ pasirodymas. Telegram kanalui 112 ji pasakojo, kad į koncertą vėluojančius žiūrovus pradėjo šaudyti maskuojančiais drabužiais apsirengę žmonės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“

Pasak Polinos L., į koncertą „Crocus City Hall“ ji atėjo su mama ir jaunu vyru. Jiems įėjus į salę prasidėjo šaudymas.

„Maskuojančiais drabužiais apsirengę vyrai šaudė į vėluojančius, prasidėjo panika, žmonės bėgo, slėpėsi. Jie bėgo tiesiai per lavonus. Mes, pasigavę mašiną, nuvažiavome pora kilometrų, bijojome, kad šaudys ir gatvėje“, – pasakojo ji.

Teroristinis išpuolis koncerto vietoje įvyko kovo 22 d. vakare. Mažiausiai penki asmenys įsiveržė į pastatą ir atidengė ugnį iš automatinių ginklų. FSB duomenimis, žuvo 40 žmonių, daugiau kaip 100 buvo sužeista. Dėl teroro akto iškelta baudžiamoji byla.

Vaizdo įraše – sulaikytas įtariamas teroristas

21:48 Atnaujinta 21:56

Portalas gazeta.ru skelbia video, kuriame, kaip manoma, vedamas vienas iš įtariamųjų sulaikytų užpuolikų. 

Kiti šaltiniai teigia, kad pareigūnai sulaikė penkis „Crocus City Hall“ rūmų darbuotojus „aplinkybių išsiaiškinimui“.

Liudininko pasakojimas: teroristai šaudė į visus iš eilės ir mėtė sprogmenis

21:48

Teroristai įsiveržė į „Crocus City Hall“ koncertų salę ir pradėjo šaudyti į žmones iš arti. Apie tai praneša „RIA Novosti“, kurios korespondentas buvo įvykio liudininkas.

Imago / Scanpix nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
Imago / Scanpix nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“

Pasak jo, tarp antrojo ir trečiojo skambučio trys ginkluoti vyrai kamufliažiniais drabužiais ir be kaukių įsiveržė į parterį. Jie apšaudė salėje esančius žiūrovus ir mėtė padegamąsias bombas.

Žmonės pradėjo bėgti iš salės, apsaugininkai nurodė jiems evakuacinius išėjimus.

FSB duomenimis, žuvo 40 žmonių, daugiau kaip 100 buvo sužeista. Specialiosios pajėgos šturmuoja pastatą, kuriame užsibarikadavo teroristai.

Gelbėtojai pateko į pastatą: po nuolaužomis gali būti žmonių

21:46

Gelbėtojams pavyko patekti į degantį pastatą ir pradėti gesinti gaisrą, praneša telegram kanalas 112.

Pasak kanalo, po griuvėsiais gali būti žmonių.

Pastato apsaugininkas papasakojo, kaip sugebėjo išgyventi

21:44

Prie centrinio įėjimo į pastatą budėjęs apsaugininkas papasakojo apie šaudymo pradžią. Liudininko pasakojimą cituoja telegram kanalas „Baza“.

Pasak liudininko, išpuolio metu jis buvo pirmame aukšte, šaudymas prasidėjo nuo gatvės, ėmė dužti pastato langų stiklai. Jam ir jo kolegoms pavyko pasislėpti ir nenukentėti: „Prie įėjimo stovėjo dar trys sargybiniai, mes pasislėpėme už medinio reklaminio stendo, o užpuolikai praėjo už 10 metrų nuo mūsų“. Pasak vyro, užpuolikai pradėjo beatodairiškai šaudyti į pirmame aukšte buvusius žmones, tada nuėjo arba koncertų salės, arba okeanariumo kryptimi.

VIDEO: Maskvoje prieš koncertą kamufliažu vilkintys vyrai šaudė į žmones

Vyras pasakojo, kad šaudymui nurimus, kartu su bendražygiais nuėjo prie centrinio įėjimo, kur administratoriai teikė pagalbą sužeistiesiems.

Kovo 22 d. vakare grupė maskuojančiais drabužiais apsirengusių asmenų pradėjo šaudyti į Maskvos priemiesčio Krasnogorsko „Crocus City Hall“ koncertų salės lankytojus. Buvo pranešta apie mažiausiai penkis automatais ginkluotus teroristus. Liudininkai juos apibūdino kaip vyrus su barzdomis, dėvinčius neperšaunamas liemenes. Be to, pastate įvyko sprogimas ir kilo gaisras.

V.Zelenskis: Ukraina su tuo nesusijusi

21:39

Ukraina „neturi nieko bendra“ su vienoje koncertų salėje prie Maskvos penktadienį įvykdytu išpuoliu, platformoje „Telegram“ pareiškė prezidento tarnybos patarėjas Mychaila Podoliakas.

„Kalbant apie įvykius „Crocus City“ [koncertų salėje] Rusijos [Maskvos] priemiestyje, kur šiandien įvyko tam tikri įvykiai, kažkoks šaudymas, kažkokie nenustatytų asmenų teroristiniai veiksmai, pasakysime aiškiai, Ukraina visiškai nesusijusi su šiais įvykiais“, – pabrėžė jis.

Vienas užpuolikas gali būti sulaikytas

21:36

„Mash" teigimu, vienas iš įtariamųjų dėl teroristinio išpuolio jau sulaikytas.

Ligoninėje – 21 žmogus, 4 – sunkios būklės

21:36

Keturi žmonės, hospitalizuoti po teroro akto, yra sunkios būklės, pranešė Maskvos srities gubernatorius Andrejus Vorobjovas. Apie tai rašo „RIA Novosti“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“

Regiono vadovas papasakojo apie sužeistųjų būklę. Jis nurodė, kad į ligoninę paguldytas 21 žmogus, keturi iš jų sunkios būklės. „Įvyko tragedija. Čia dirba ugniagesiai gelbėtojai. Gaisro plotas labai nemažas“, – pabrėžė gubernatorius.

A.Vorobjovas pridūrė, kad įvykio detalės bus žinomos pasibaigus gelbėjimo darbams.

VIDEO: Maskvoje prieš koncertą kamufliažu vilkintys vyrai šaudė į žmones

Anksčiau tapo žinoma, kad per šaudymą ir gaisrą Maskvoje žuvo mažiausiai 40 žmonių. FSB duomenimis, daugiau kaip 100 „Crocus City Hall“ lankytojų buvo sužeisti.

Kuo buvo ginkluoti teroristai?

21:33

Koncertų salės pastate šaudę užpuolikai buvo ginkluoti įvairių modifikacijų medžiokliniais šautuvais, pranešė telegram kanalas „SHOT“ kanalas.

Įvykio vietoje. Nuotr. iš „Telegram“ kanalo „Mash“
Įvykio vietoje. Nuotr. iš „Telegram“ kanalo „Mash“

Tarp ginklų buvo 12 ir 410 kalibro karabinai „Vepr“ ir „Saiga“.

Artistai evakuoti ir tikriausiai nenukentėjo

21:30

Be grupės „Picnic“ muzikantų, „Crocus City Hall“ salėje koncertavo Leningrado srities simfoninis orkestras „Tavričeskij“. Apie tai praneša „Telegram" kanalas „Mash na Moike“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“

Pasak šaltinio, kolektyvas nežino, kur yra vienas iš muzikantų. Orkestro vadovas teigė, kad su viena atlikėja nepavyksta susisiekti, nes, kaip spėjama, ji buvo evakuota be ryšio priemonių.

Anksčiau tapo žinoma, kad grupės „Picnic“ atlikėjai per išpuolį nenukentėjo.

Kovo 22 d. vakare „Crocus City Hall“ atidengta ugnis prieš grupės „Picnic“ koncertą. Vėliau liudininkai pranešė apie mažiausiai tris šaulius kamufliažinėmis uniformomis. Vėliau buvo nufilmuota, kaip penki nežinomi asmenys laiko automatinius šautuvus. Rusijos federalinė saugumo tarnyba praneša, kad žuvo mažiausiai 40 žmonių, dar apie 100 buvo sužeista.

A.Navalno našlė: kaltieji turi būti nubausti

21:28

Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno našlė Julija Navalnaja pareiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems ir nurodė, kad visi kaltieji dėl išpuolio Maskvos koncertų salėje turi būti nubausti.

„Visi su šiuo nusikaltimu susiję asmenys turi būti surasti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – teigiama jos pareiškime.

Dėl gaisro pastato stogas pradėjo byrėti

21:25

Dėl gaisro ėmė griūti pastato stogas. Tai praneša „RIA Novosti“, remdamasi įvykio vietoje esančiu korespondentu.

Gesinant gaisrą dalyvauja keli ugniagesių sraigtasparniai. Taip pat ugniagesiai evakuoja nukentėjusiuosius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“

Kaip pranešta anksčiau, Maskvoje prieš grupės „Picnic“ koncertą „Crocus City Hall“ salėje įvyko susišaudymas. Pasak liudininkų, buvo šaudoma iš automatinių ginklų, po to tarp lankytojų kilo panika. Filmuotoje medžiagoje iš įvykio vietos matyti, kaip žmonės bėga laiptais žemyn. Pastate kilo gaisras.

Evakuacija buvo paskelbta ir keliuose kituose Rusijos prekybos ir pramogų kompleksuose.

Pranešama, kad teroristai užsibarikadavo pastato viduje: žuvo 40 žmonių, daugiau kaip 100 sužeista

21:23

„Crocus City Hall“ užpuolę teroristai užsibarikadavo pastato viduje. Apie tai praneša Rusijos valstybinis transliuotojas RT.

Koncertų salės šturme dalyvauja specialiosios „Rosgvardijos“ ir FSB pajėgos. Teroristai pasislėpė vienoje iš patalpų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“

FSB pranešė naujus duomenis apie teroro akto aukas: žuvo 40 žmonių, daugiau kaip 100 sužeista.

Šiuo metu teisėsaugininkai aptvėrė užminuotą automobilį prie koncertų salės pastato. Tęsiama žmonių evakuacija.

Sraigtasparniai išgabeno sužeistuosius

21:21

Medicinos sraigtasparniai išgabeno nukentėjusiuosius per teoro aktą. Apie tai praneša Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

Taip pat sužeistųjų evakuacijoje dalyvavo daug greitosios pagalbos automobilių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“

 

FSB generolas: teroristai buvo gerai pasirengę ir veikė demonstratyviai

21:18

Teroristai veikė ramiai ir demonstratyviai, sakė į atsargą išėjęs FSB generolas majoras Aleksandras Michailovas pokalbyje su Rusijos portalu Lenta.ru. Jis taip pat atkreipė dėmesį į gerą nusikaltėlių ekipiruotę ir didelį ginklų arsenalą.

„Žmonės elgėsi ramiai, demonstratyviai. Matome, kad jie šaudo į viską, kas juda, kad pasiekė didelį aukų skaičių. Toks buvo apskaičiavimas. Akivaizdu, kad tai žmonės, turintys gerą kovinį pasirengimą. Matėme vyrą, iš naujo užtaisantį ginklą. Vadinasi, šaudmenų buvo daug, jie buvo gerai apsirengę ir pasiruošę“, – sakė A.Michailovas.

Kovo 22 d. vakare paaiškėjo, kad nežinomi užpuolikai surengė šaudymą prieš grupės „Picnic“ koncertą „Crocus City Hall“ salėje Maskvoje. Telegram kanalo „SHOT“ duomenimis, užpuolikų buvo mažiausiai penki. Jie užspeitė į kampą lankytojus ir juos sušaudė. Preliminariais duomenimis, žuvo 15 žmonių, dar 50 buvo sužeisti. Gali būti, kad „Crocus City Hall“ salėje taip pat yra įstrigusių žmonių, o žuvusiųjų bus dešimtys.

Vėliau pastate kilo gaisras. Maždaug trečdalis  komplekso apimta liepsnų, praneša TASS. Be to, telegram kanalas  „Ostorožno, novosti“ praneša, kad pastate pradėjo iš dalies griūti stogas.

Evakuacija Sankt Peterburge

21:17

Sankt Peterburgo centre esantis prekybos centras „Galerija“ evakuojamas dėl kol kas nežinomų priežasčių.

21:12

Degančio pastato stogas ėmė griūti. Gazeta.ru praneša, kad šiuo metu iš pastato išnešami žuvusiųjų kūnai. 

Teroristų automobilis užminuotas?

21:11

Preliminariai automobilis, kuriuo teroristai atvyko į „Crocus City Hall“, stovi užminuotas automobilių stovėjimo aikštelėje. Apie tai praneša „Telegram“ kanalas 112.

Pareigūnai pastatė užkardas ir nieko nrperileidžia prie šio automobilio.

Kovo 22 d. vakare grupė nežinomų maskuotėmis apsirengusių asmenų pradėjo šaudyti į Krasnogorsko koncertų salės „Crocus City Hall“ lankytojus. Pranešta apie mažiausiai penkis automatais ginkluotus teroristus. Liudininkai juos apibūdino kaip vyrus su barzdomis, dėvinčius neperšaunamas liemenes. Be to, pastate įvyko sprogimas ir kilo gaisras.

Karybos ekspertas: tai primena islamistų teroristų išpuolį

21:09

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys atkreipia dėmesį, kad Vakarų ambasados neseniai buvo įspėjusius savo piliečius išvykti iš Maskvos.

„Pats išpuolis primena būtent vykdomus islamistų teroristų, ir pagal laiką vertinčiau kaip laikiną atidėtą po viešų perspėjimų“, - feisbuke parašė jis.

Pasak E.Papečkio, Rusijos atveju egzistuoja tikimybė, kad tai yra pačio Kremliaus provokacija siekiant nuteikti visuomenę prieš Ukrainą ir pateisinti savo daromus ar planuojamus daryti karo nusikaltimus, bet tokios provokacijos tikimybė maža.

Jo teigimu, nėra abejonių, kad Kremlius pasinaudos išpuoliu kad sustiprintų represijas prieš opoziciją.

Nukentėjo apie 140 žmonių

21:06

Per išpuolį ir šaudymą sužeistų žmonių skaičius išaugo iki 140, pranešė „Telegram“ kanalas 112, remdamasis šaltiniu.

Kanalas taip pat pranešė, kad gaisro plotas pastate ir ant jo stogo yra apie 3 000 kvadratinių metrų.

Anksčiau buvo pranešta, kad nukentėjo apie 50 žmonių.

Kovo 22 d. vakare „Crocus City Hall“ pastate įvyko susišaudymas ir kilo gaisras.

Leidinys „Ostorožno, novosti“ praneša, kad dėl plintančio gaisro pradėjo iš dalies griūti pastato stogas. Tuo pat metu ugniagesiai dar negali pradėti gesinti dėl to, kad užpuolikai tikriausiai tebėra pastate.

Kiek žmonių galėjo būti koncerte?

21:04

Paskelbta, kad koncerte galėjo apsilankyti 6 200 žmonių. Tokį koncerto žiūrovų skaičių pateikė „Telegram“ kanalas „Baza“.

Savo vertinime leidinys remiasi tuo, kad beveik visi bilietai į grupės „Picnic“ koncertą, turėjusį vykti „Crocus City Hall“, buvo parduoti. Tuo pat metu „Telegram“ kanalas SHOT pateikė kitą galimo lankytojų skaičiaus įvertinimą – 7,2 tūkst. žmonių.

„Baza“ pabrėžė, kad maksimalus salės pajėgumas viršija devynis tūkstančius žmonių.

Kaip jau pranešta anksčiau, Maskvoje prieš grupės „Picnic“ koncertą „Crocus City Hall“ salėje įvyko susišaudymas. Pasak liudininkų, buvo šaudoma iš automatinių ginklų, po to tarp lankytojų kilo panika. Filmuotoje medžiagoje iš įvykio vietos matyti, kaip žmonės bėga laiptais žemyn. Pastate kilo gaisras.

Liudininkai pasakoja apie patirtą siaubą

21:01

Vienas iš liudininkų pasakojo telegram kanalui „Mash“, kad užpuolikų buvo penki. Jo teigimu, teroristai gerai ginkluoti ir pasirengę.

Kita liudininkė Eva „Lenta.ru“ pasakojo, kad iš karto po to, kai prasidėjo šaudymas, „Crocus City Hall“ salėje buvo daug žmonių ir jie bandė užsibarikaduoti nuo užpuolikų. Eva papasakojo, kas vyko koncertų salėje po to, kai nežinomi asmenys pradėjo šaudyti prieš grupės „Picnic“ pasirodymą.

Stringer / REUTERS
Stringer / REUTERS

„Viskas labai neaišku. Pirmiausia pamatėme kažką, kas atrodė panašu į fejerverkus, o paskui prasidėjo šaudymo garsai, žmonės šaukė, ėmė bėgti. Žinoma, tarp žmonių kilo panika, jie šaukė, kad turi bėgti. Žmonės statė barikadas, bandė išdaužti langus“, – pasako ji.

 

Baltieji rūmai: išpuolis Rusijos koncertų salėje yra „siaubingas“

21:00

Baltieji rūmai penktadienį pareiškė užuojautą „siaubingo“ šaudymo Maskvos koncertų salėje aukoms ir nurodė, kad stengiasi gauti daugiau informacijos.

„Mūsų mintys yra su šio baisaus šaudymo išpuolio aukomis“, – žurnalistams sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby. 

„Vaizdai tiesiog siaubingi ir tiesiog sunku į juos žiūrėti“, – pridūrė jis.

Rusija šaudymą Maskvoje pavadino kruvinu teroristiniu išpuoliu

20:59

Rusija penktadienį pasmerkė šaudymą ir gaisrą vienoje Maskvos koncertų salėje, pavadinusi tai kruvinu teroristiniu išpuoliu.

„Visa pasaulio bendruomenė turi pasmerkti šį niekingą nusikaltimą!“ – platformoje „Telegram“ parašė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova. 

 

20:57

„RIA Novosti“ korespondentas praneša, kad ugniagesiams vis dar nepavyksta suvaldyti gaisro, o gaisro plotas tik didėja. Vienas sraigtasparnis ant degančio pastato pila vandenį, dar du sraigtasparniai ruošiasi pakilti.

Prasidėjo šturmas, keturi teroristai galėjo pabėgti

20:50

Pranešama, kad specialiosios Rusijos pajėgos įžengė į pastatą, prasidėjo šturmas. 

Telegram kanalo „Mash“ duomenimis, SOBR kovotojai pradėjo šturmą. Grupė ginkluotų teroristų užsibarikadavo pastato viduje. Remiantis kitais pranešimais, keturi iš jų galėjo pabėgti metę ginklus ir įsimaišę į evakuojamų žmonių minią, patikslina „Lenta.ru“ šaltinis teisėsaugos institucijose.

Telegram kanalas „Baza“ taip pat praneša, kad keturi iš penkių teroristų galėjo pabėgti iš nusikaltimo vietos.

Šiuo metu Maskvoje įvestas planas „Sirena“. Ieškoma keturių maskuojančiais drabužiais apsirengusių vyrų, kurie galėjo pabėgti iš pastato. Kelių policijos pareigūnai blokuoja kelius.

Maskvoje atšaukti renginiai

20:48

Skelbiama, kad Maskvoje atšaukiami visi sporto, kultūros renginiai, kiti masiniai susibūrimai. 

Didinamas saugumas susisiekimo stotyse, viešajame transporte. Taip pat pranešta ir apie tai, kad, pirminiais duomenimis, sužeista 130 žmonių. 

Įgriuvo dalis pastato stogo, nuaidėjo antras sprogimas

20:46

Gelbėtojai iš degančio „Crocus City Hall“ rūsio evakavo apie šimtą žmonių. Apie tai praneša Nepaprastųjų situacijų ministerija, praneša RBC.

 

Įgriuvo dalis degančio pastato stogo, praneša „Ostorožno, novosti“ telegram kanalo korespondentas. Jis taip pat pranešė, kad pastate įvyko antras sprogimas.

Žmonės lieka ant pastato stogo. „Vyksta žmonių gelbėjimo nuo pastato stogo darbai naudojant kėlimo mechanizmus“, – sakoma Nepaprastųjų situacijų ministerijos pranešime.

Nuotraukoje užfiksuoti šaudantys užpuolikai: gali būti net penki

20:44 Atnaujinta 20:53

Lenta.ru skelbia, kad liudininkai pasakoja, jog iš karto po šaudymo pradžios kai kurie žmonės bandė užsibarikaduoti nuo užpuolikų. Jie pasakojo, kad kilo didelė panika, žmonės bandė išsiveržti, daužė langus. 

Taip pat publikuojama ir nuotrauka iš šaudynių pradžios. Skelbiama, kad buvo mažiausiai trys užpuolikai, du iš jų pateko į vaizdo kamerų įrašus.

Įvykio vietoje. Nuotr. iš „Telegram“ kanalo „Mash“
Įvykio vietoje. Nuotr. iš „Telegram“ kanalo „Mash“

Pasak telegram kanalo „Mash“ šaltinio, filmuotoje medžiagoje matyti pirmosios užpuolikų išpuolio prieš koncerto lankytojus sekundės. Du maskuojančiomis uniformomis vilkintys vyrai atidengė ugnį į minią. Vėliau „Mash“ paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota, kaip penki teroristai iš automatinių šautuvų negailestingai šaudo į kampe įspraustus „Crocus City Hall“ lankytojus.

Maskvos meras: įvyko baisi tragedija

20:42

Maskvos meras Sergejus Sobjaninas savo „Telefram“ kanale paskelbė, kad prekybos centre „Crocus City“ įvyko baisi tragedija.

„Reiškiu užuojautą aukų artimiesiems. Daviau nurodymą suteikti visą reikiamą pagalbą visiems nukentėjusiems per šį incidentą“, – rašo jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Sobianinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Sobianinas

 

Šūviai prasidėjo koncertų salėje

20:39

Filmuotoje medžiagoje matyti, kad koncertų salėje kyla dūmų debesis, o tada pasigirsta šūviai, panašūs į kulkosvaidžio ar automato šūvius.

„Šaudo iš automatinio ginklo, šaudo į minią“, – vaizdo įraše sakė liudininkas.

Pasak liudininkų, prieš pasigirstant dideliam sprogimui, mažiausiai vienas vyras pradėjo šaudyti iš automatinio ginklo. Filmuotoje medžiagoje taip pat matyti smarki ugnis ir žuvę žmonės.

Kovo 8 d. JAV ambasada perspėjo savo piliečius Rusijoje dėl teroristinio išpuolio Maskvoje grėsmės.

Nuotr. iš socialinių tinklų/Degantis koncertų salės pastatas
Nuotr. iš socialinių tinklų/Degantis koncertų salės pastatas

Amerikiečių diplomatai teigė, kad teroristinis išpuolis gali būti įvykdytas žmonių perpildytose vietose, pavyzdžiui, koncerto metu.

JAV ambasada pranešė apie teroristinio išpuolio grėsmę per artimiausias 48 valandas. Šį įspėjimą pakartojo ir kitų šalių ambasados.

Gali būti keliasdešimt žuvusiųjų

20:31

BBC Rusijos redakcija skelbia, kad oficialių duomenų apie žuvusiuosius ir sužeistuosius kol kas nėra, prasidėjus išpuoliui „Telegram“ kanalai pranešė apie daugiau nei 10 žuvusiųjų.

112 kanalas, artimas teisėsaugos institucijoms, pateikė naują skaičių: 40 žuvusiųjų ir daugiau nei šimtas sužeistųjų. Šios informacijos patvirtinimo nėra.

Koncertų salės pastatas dega

20:28

Iš įvykio vietos darytose nuotraukose matyti, kad koncertų salė skendi liepsnose. Oficialiai „Crocus“ yra įsikūręs Krasnogorske, Maskvos regione. Į įvykio vietą išvyko Maskvos srities gubernatorius Andrejus Vorobjovas.

„RIA Novosti“ duomenimis, įvykio vietoje dirba 50 greitosios pagalbos ekipažų – apie tai agentūrą informavo Maskvos regiono sveikatos apsaugos ministerija.

Nuotr. iš socialinių tinklų/Degantis koncertų salės pastatas
Nuotr. iš socialinių tinklų/Degantis koncertų salės pastatas

 

Evakuota 100 žmonių

20:26

Rusijos naujienų agentūros duomenimis, išpuolio vietoje dirbantys ugniagesiai gelbėtojai iš degančio pastato rūsio evakavo 100 žmonių. Nežinoma, kiek žiūrovų dar yra salėje, praneša BBC Rusijos tarnyba.

Vyksta evakuacija

20:25

Viename Maskvos priemiesčių esančioje koncertų salėje penktadienį prasidėjo šaudymas ir kilo gaisras, pranešė Rusijos naujienų agentūros ir platformos „Telegram“ kanalai.

Kai kurie iš jų pranešė apie žuvusius ir sužeistus žmones.

„Nežinomi asmenys ėmė šaudyti „Crocus City Hall“ salėje. Vyksta žmonių evakuacija“, – naujienų agentūrai TASS sakė pagalbos tarnybos. 

Agentūra „RIA Novosti“, remdamasi savo žurnalistu įvykio vietoje, pranešė apie sužeistuosius, kurie nukentėjo nuo „automatinių ginklų ugnies“.

Aukų skaičius auga

20:01 Atnaujinta 20:04

Skelbiama, kad aukų skaičius auga. Naujausiais duomenimis, sužeista apie 50 žmonių, o daugiau kaip 10 žuvo.

Liudininkai pasakoja, kad žmonės sėdėjo koncertų salėje ir laukė grupės „Picnic“ koncerto pradžios, kai salėje prasidėjo šaudymas.

Oficialių komentarų šiuo metu nėra.

19:56

Kaip rašo gazeta.ru, šaudynės įvyko prieš grupės „Piknik“ pasirodymą. „Telegram“ kanalo „Baza“ duomenimis, žuvo mažiausiai 12 žmonių.

„RIA Novosti“ praneša, kad automatiniais ginklais šaudė trys kamufliažiniais rūbais dėvyntys asmenys.

Po to pasigirdo sprogimas ir kilo gaisras.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius