Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvoje vietoj Kutaisio memorialo iškils paminklas „Vėliavos iškėlimas virš Reichstago“

Maskvos valdžia paskelbė, kad vietoj Gruzijos uostamiestyje susprogdinto Šlovės memorialo sostinėje bus pastatytas monumentas, vaizduojantis raudonarmiečius, iškeliančius virš Reichstago griuvėsių sovietų vėliavą su pjautuvu ir kūju.
Garsioji nuotrauka, kaip rusų kareiviai kelia ant Reichstago sovietų vėliavą.
Garsioji nuotrauka, kaip rusų kareiviai kelia ant Reichstago sovietų vėliavą. / „Scanpix“ nuotr.

Skulptorių Salavato Ščerbakovo ir Andrejaus Kovalčiuko projektas, sąlyginai pavadintas „Vėliavos iškėlimas virš Reichstago“, pirmadienį buvo išrinktas bendrame fondo „Istorinis paveldas“ globotojų ir visuomeninės tarybų posėdyje.

Paminkle pavaizduotas seržantas Michailas Jegorovas ir jaunesnysis seržantas Melitonas Kantarija, kurie iškelia vėliavą virš Reichstago.

Antroje konkursą laimėjusio paminklo pusėje bus sugriauto Kutaisyje Šlovės memorialo dalis, taip pat 15 marmuro kubų su svarbių paminklų, skirtų Didžiajam tėvynės karui, pastatytų visose buvusiose SSRS respublikose, atvaizdais.

Daugiau kaip 22 tūkst. žmonių iš 65 tūkst. balsavusių maskviečių, sostinės svečių, taip pat Gruzijos išeivijos atstovų pirmenybę suteikė projektui „Vėliavos iškėlimas virš Reichstago“.Kaip pažymėjo posėdyje mero pavaduotojas Maskvos vyriausybėje Valerijus Vinogradovas, viename kubų bus „Bronzinis kareivis“, perkeltas į kitą vietą Taline.

Fondo „Istorinis paveldas“ vadovas, Maskvos dūmos deputatas Viktoras Seliverstovas priminė, kad nuo balandžio 5 dienos iki gegužės 25 dienos vyko atviras paminklo projekto konkursas „Kovoje su fašizmu mes buvome drauge“, kuriam daugiau kaip 30 kūrybinių organizacijų ir pavienių skulptorių pateikė 25 projektus. Ekspertų grupę išrinko iš jų šešis.

Dėl šešių projektų vyko balsavimas internete, taip pat Didžiojo Tėvynės karo muziejuje, kur vyko šešių atrinktų projektų paroda.

Daugiau kaip 22 tūkst. žmonių iš 65 tūkst. balsavusių maskviečių, sostinės svečių, taip pat Gruzijos išeivijos atstovų pirmenybę suteikė projektui „Vėliavos iškėlimas virš Reichstago“.

Maskvos meras Jurijus Lužkovas pažymėjo posėdyje, kad kol kas patvirtinta tik paminklo koncepcija, o toliau miesto kultūros departamento ir Maskvos statybos ir architektūros komiteto meno taryba parengs iki galo visas detales.

Po posėdžio V.Vinogradovas pranešė žurnalistams, kad numatoma paminklą atidengti iki Šlovės memorialo sugriovimo Kutaisyje metinių.

„Mes labai norėtume, kad šis paminklas būtų pastatytas iki metų pabaigos“, – sakė jis.

Šlovės memorialas, 1981 metais pastatytas Kutaisyje žuvusių Didžiojo Tėvynės karių garbei, buvo susprogdintas 2009 metų gruodžio 19 dieną Gruzijos valdžios sprendimu jo rekonstravimo dingstimi. Per sprogdinimą dėl saugumo technikos pažeidimų žuvo viena vietos moteris ir jos aštuonerių metų dukra, dar keli žmonės buvo sužeisti.

Rusijos URM pasmerkė Gruzijos valdžios veiksmus ir pavadino „šventvagyste ir valstybinio vandalizmo aktu“.

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas tada pareiškė, kad šio paminklo nuvertimas yra „dar vienas mėginimas ištrinti iš buvusios SSRS tautų istorinės atminties, bendros praeities, taip pat didvyriškos praeities“ atminimą ir pasiūlė atkurti paminklą Maskvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius