-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažieji pabėgėliai iš Sirijos: prarastoji karta be namų ir ateities

Rankas iškėlusi ir su baime į fotoobjektyvą žiūrinti keturmetė Hudea sujaudino milijonus žmonių visame pasaulyje. Tačiau, kaip rašo Tvn24.pl, ekspertai tvirtina, kad ši mergaitė yra vienas iš milijonų Sirijos karo vaikų. Didžiulė problema dar labiau išryškės po kelerių metų, kai teks pripažinti, jog šie vaikai yra prarastoji karta. Be namų, o dažnai ir be ateities.
Sirijos pabėgėlių vaikai
Sirijos pabėgėlių vaikai / „Scanpix“/TT NEWS AGENCY nuotr.

Sirijos ir Turkijos pasienyje esančioje pabėgėlių stovykloje Turkijos laikraščio „Turkiye“ fotografas įamžino mažąją Hudeą. Pamačiusi fotoaparatą mergaitė iškėlė rankas, tarsi tai būtų šautuvas. Nuotrauka pasklido internete ir sujaudino milijonus žmonių, priversdama susimąstyti, kaip karo apimtoje šalyje gyvena daugybė vaikų.

twitter.com/Osmano Sagirli nuotr./Mažoji pabėgėlė iš Sirijos
twitter.com/Osmano Sagirli nuotr./Mažoji pabėgėlė iš Sirijos

Siriją jau nuo 2011-ųjų krečia neramumai, peraugę į pilietinį karą. Sirijos žmogaus teisių stebėjimo organizacijos skaičiavimais, jau žuvo per 215 tūkst. žmonių.

Kiti bėga, palikę namus ir visą užgyventą turtą. Tvirtinama, kad nuo karo pabėgo per 7,5 mln. sirų. Dalis iš jų yra vidaus pabėgėliai, persikėlė į saugesnius Sirijos regionus, bet net apie 4 mln. asmenų apsisprendė palikti šalį ir prieglobsčio ieškoti užsienyje. Dauguma jų apsistojo Turkijoje, Jordanijoje ir Libane. Pastarojoje, 4 mln. gyventojų turinčioje, šalyje šiuo metu glaudžiasi net per milijoną registruotų pabėgėlių.

Pabėgėliams čia nėra lengva. Ekspertai įvardija situaciją Libane kaip žaidimą tarp gyvybės ir mirties. Ypač sudėtinga žiemą, nes šaltis žudo dar greičiau nei karas. Trūksta maisto, geriamojo vandens.

UNICEF skambina pavojaus varpais, nes pilietinis karas Sirijoje palietė milijonus vaikų. Jie priversti bėgti, neturi ateities perspektyvų, nesimoko. Vaikai neteko vaikystės. Tai jų kančia kerta skaudžiausiai.

Vaikai neteko vaikystės. Tai jų kančia kerta skaudžiausiai.

Galbūt todėl ekspertai, puikiai išmanantys situaciją Sirijoje, stebisi, kodėl žmones taip sukrėtė aukštyn rankas iškėlusios mergytės nuotrauka.

Konfliktas tęsiasi jau ketverius metus, o apie košmarus šioje šalyje kalbama nuolat ir gana daug, ten žūsta šimtai tūkstančių žmonių, o namų netenka milijonai, bet tokie kadrai vis dar nustebina. Šis ir kiti mažieji taip ir vadinami – karo vaikai.

Ekspertai įspėja: po kelerių metų Artimieji Rytai pajus tikrąjį problemos mąstą. Juk šie vaikai nelanko mokyklos, nėra tinkamai maitinami ir auklėjami, nuolat jaučia baimę, jiems trūksta stabilumo. Visa tai nulems, kad ateityje ši Sirijos vaikų karta bus vadinama prarastąja.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijos pabėgėlių vaikai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijos pabėgėlių vaikai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius