Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mažosios nuotakos: šokiruojančios istorijos apie mažametes mergaites, turinčias tekėti ir gimdyti vaikus kur kas vyresniems vyrams

Sulaukusi 11 metų mergaitė, vardu Ghulam, ištekėjusi už 40-mečio Jaizo nedideliame Afganistano kaime tapo viena iš daugiau kaip 10 milijonų jaunų mergaičių, kurios yra verčiamos tekėti už vyresnių joms į tėvus ar netgi į senelius tinkančių vyrų.
Apskaičiuota, kad maždaug 51 milijonas mergaičių, dar nesulaukusių 18 metų, šiuo metu jau yra ištekėjusios
Apskaičiuota, kad maždaug 51 milijonas mergaičių, dar nesulaukusių 18 metų, šiuo metu jau yra ištekėjusios / Kampanijos „Too young to wed“ vaizdo įrašo nuotr.

Siekiant atkreipti pasaulio dėmesį į tokias asmenybę žlugdančias santuokas, kuriuos yra praktikuojamos net 50-yje pasaulio šalių, Jungtinės Tautos spalio 11 dieną paskelbė Tarptautine mergaičių diena, praneša „The Dailymail“.

Pažymint šią progą ir siekiant atkreipti dėmesį į mergaites nuotakas, fotožurnalistė Stephanie Sinclair kartu su „National Geographic“ sukūrė nuotraukų, kuriuose užfiksuotos širdį veriančios akimirkos, seriją. Nuotraukose vaizduojamos mergaitės, ne ką jaunesnės kaip penkerių, tačiau jau ištekėjusios už kur kas vyresnių vyrų tokiose šalyse kaip Indija, Jemenas ar Etiopija.

Vien tik Afganistane, kaip manoma, net 56 proc. mergaičių ištekėjo nesulaukusios tik 16 metų.

Nors santuoka su vaiku daugelyje šalių yra uždrausta įstatymų, apskaičiuota, kad maždaug 51 milijonas mergaičių, dar nesulaukusios 18 metų, šiuo metu jau yra ištekėjusios, dažniausiai jų santuoka būdavo surengiama slapčia. Vien tik Afganistane, kaip manoma, net 56 proc. mergaičių ištekėjo nesulaukusios tik 16 metų.

Patys įvairiausi faktoriai mergaičių tėvus verčia apsispręsti atiduoti savo dukras kitiems vyrams, pradedant bendruomenės, kurioje gyvena, spaudimu, vyraujančiais papročiais ir baigiant sudėtinga finansine padėtimi. Neturtingose, dar tik besivystančiose šalyse, šeimoms yra įprasta savo dukras turtingesniems vyrams atiduoti už pinigus.

Daugelyje minėtų šalių, išskyrus Indiją, kur mergaitės ištekinamos už vos keleriais metais už jas vyresnių berniukų, mergaičių vyrai gali būti net keletu dešimčių metų vyresni nei jos. Šiose šalyse netgi įprastas ritualas, kai prieš pat vestuvių dieną mergaitė yra pagrobiama iš savo namų ir išprievartaujama.

Nuo 2003 metų fotožurnalistė Stephanie Sinclair keliauja po pačius atokiausius pasaulio kampelius tokiose šalyse kaip Jemenas ar Nepalas, kad užfiksuotų mergaičių nuotakų transformaciją į nepaprastai jaunas mamas.

Daugelis ekspertų sutinka, jog tokia ankstyva santuoka atima iš mergaitės vaikystę ir galimybę išsimokslinti, mat daugelis jaunų nuotakų, apkrautos suaugusiųjų pareigomis, neturi jokių galimybių bendrauti su savo bendraamžiais ar palaikyti kokias nors draugystes už savo namų sienų.

11-metė nuotaka Ghulam iš Afganistano, kuri ištekėjo 2005 metais, privalėjo mesti mokyklą ir atsisakyti savo gyvenimo svajonės kada nors tapti mokytoja. Jaunų nuotakų tėvai neretai savo dukras iš mokyklos pasiima dar gerokai prieš sužadėtuves – taip siekiama išvengti jų bendravimo su berniukais.

Daugeliu atvejų, mažosios nuotakos yra skriaudžiamos ir savo vyrų, ir šalyje vyraujančių įstatymų, dėl to jos tampa pažeidžiamos ir patiria tiek žodinį, tiek seksualinį, tiek fizinį smurtą.

Daugelis anksti ištekėjusių mergaičių turi iš karto gimdyti vaikus – o tai viena didžiausių tragedijų tiek motinoms, kurios pačios dar yra vaikai, tiek jų kūdikiams. Mažametėms mamoms neretai tenka ištverti itin sunkų gimdymą.

Mergaitės, kurioms pasiseka pabėgti nuo savo vyro, gyvena nepaprastai skurdžiai. Kai kurios jų netgi tampa prostitutėmis, tačiau neuždirbdamos pakankamai pinigų, privalo eiti dirbti į viešnamius, kuriuose jos yra tiesiog siaubingai išnaudojamos.

Daugelis anksti ištekėjusių mergaičių turi iš karto gimdyti vaikus – o tai viena didžiausių tragedijų tiek motinoms, kurios pačios dar yra vaikai, tiek jų kūdikiams. Mažametėms mamoms neretai tenka ištverti itin sunkų gimdymą, nes jų kūnai dar nėra iki galo išsivystę. Remiantis statistika, tikimybė, jog motina neištvers gimdymo, yra dvigubai didesnė, jei ji dar nesulaukus 20 metų.

Jemeno sostinėje Sanoje dirbantis gydytojas atskleidė, jog toks ankstyvas gimdymas ir nuolat patiriamas prievartavimas mergaitėms vėliau gali sukelti nevaisingumą. Anot gydytojo, mergaitės dažnai netgi būna per jaunos, kad išvis suprastų reprodukcijos esmę.

„Kai vaiko besilaukiančios mergaitės atvežamos į mūsų ligoninę, seselės, visų pirma, jų paklausia, ar jos žino, kas vyksta su jų kūnu ir kad savyje jos nešioja mažą kūdikį...“ – pasakojo gydytojas.

Jeigu tarptautinės organizacijos nesiims kokių nors priemonių užkirsti kelią šiai tragedijai, skaičiuojama, kad per artimiausius 10 metų šimtas milijonų mažų mergaičių – arba 25 tūkst. mergaičių per dieną – ištekės net nesulaukusios 18 metų.

Norėdami pasižiūrėti mergaičių nuotraukas ir sužinoti daugiau apie kampaniją, kuria siekiama užkirsti kelią mergaičių santuokoms, spauskite čia.

VIDEO: Too Young to Wed: The Secret World of Child Brides

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius