Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Meilė koronaviruso, karantinų ir painių draudimų keliauti metu

Romantiškus santykius, be abejo, patikrina laikas. Tačiau dabar išbandymais meilei tampa ir karantinai ar draudimai keliauti – kaltas, žinoma, koronaviruso protrūkis, rašo „The Washington Post“.
Koronavirusas tapo sunkiu išbandymu poroms
Koronavirusas tapo sunkiu išbandymu poroms / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Tokį išbandymą patyrė 26-erių amerikietė iš Džordžijos valstijos Gabrielle Autry, su savo vaikinu kinu gyvenanti Hangdžou mieste.

Hangdžou – Džedziango provincijos, kuriai koronavirusas, pražudęs jau daugiau nei 720 žmonių, smogė itin skaudžiai, sostinė. Tad pasaulis aplink Gabrielle susitraukė – niekam neleidžiama išvykti, gatvės tuščios.

Tiesa, G.Autry, turinti JAV pasą, išvažiuoti galėjo, bet nutarė likti. Jai pagailo savo vaikino – jis, kaip ir didžioji dalis kitų kinų, jau nebegali išvykti iš gimtinės, tad būtų likęs vienas poros turimame bute.

„Aš neiškeliauju, nors ir turiu tokią teisę. Tai nebūtų teisinga ir sveika mūsų santykiams – tiesiog jį palikti“, – „The Washington Post“ tvirtino Gabrielle.

Gatvėse tuščia

Jos santykiai su vaikinu išties atlaikė pirmąją audrą. Tačiau kasdienybė nuo romantikos nutolusi.

Kinijos ir kitų šalių vyriausybės pastarosiomis dienomis gana chaotiškai skelbia apie karantinus, draudimus keliauti ir evakuacijas, o bene labiausiai kenčia skirtingus pasus turinčios poros.

Ypač jei nori palikti Kiniją. Mat kiniškas pasas išvykti su retomis išimtimis neleidžia.

Tiesa, yra ir dar keistesnių atvejų. Pavyzdžiui, Kanados pilietis Monte Gisborne'as, kurio žmona ir posūnis kaip tik lanko giminaičius epidemijos epicentre, Kinijos Uhano mieste, tikėjosi, kad jie gaus vietas lėktuve, skirtame kanadiečių evakuacijai.

Tačiau pati Kanada jų į orlaivį nepriėmė, nes šalies pasų M.Gisborne'o žmona ir vaikas neturi, tik nuolatinius leidimus gyventi. M.Gisborne'as stebisi: „Argi mes nesame kanadiečių šeima?“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Kinijos evakuojami Kanados piliečiai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Kinijos evakuojami Kanados piliečiai

Ištrūkti iš Kinijos, kad ir kokią pilietybę turėtų, tampa vis sunkiau. Oro linijos visame pasaulyje atšaukia skrydžius, vis daugiau valstybių nebeįsileidžia atvykėlių iš Kinijos, o ir pačioje šalyje dabar stipriai suvaržytos galimybės keliauti tarp miestų.

Žinoma, ir pačiuose miestuose, kurių gatvės ištuštėjusios. Yra pranešimų, kad kai kuriose provincijose žmonėms išeiti iš namų leidžiama tik kartą per dvi dienas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tuščia gatvė Kinijos sostinėje Pekine
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tuščia gatvė Kinijos sostinėje Pekine

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija dar sausio 31 dieną paskelbė naujus su kelionėmis susijusius apribojimus.

Jais iš esmės uždraudžiama įsileisti į šalį ne JAV piliečius, kurie neseniai lankėsi Kinijoje. Be to, grįžtantiems JAV piliečiams taikomas 14 dienų trukmės karantinas. Tiesa, Kinijos piliečiams, kurie yra amerikiečių artimi giminaičiai ar antrosios pusės, taikomos išimtys.

Matuoja temperatūrą

G.Autry ir jos vaikinas Li, sutinkantis viešinti tik savo vardą, planavo vykti į Honkongą ir ten susižadėti. Jie susitiko jaunai moteriai studijuojant Kinijoje, o dabar, po dvejų metų, Gabrielle neabejoja: „Jis yra mano šeimos dalis.“

Bet tada smogė naujasis koronavirusas. G.Autry apie jį pirmiausia perskaitė JAV žiniasklaidoje ir tinkle „Reddit“ – pati Kinija informaciją cenzūravo.

Pora nusprendė pati užsidaryti karantine ir be reikalo niekur nėjo iš savo buto. Jau po kelių savaičių Pekinas formaliai uždraudė rodytis gatvėse, nebent reikalas iš tiesų skubus ir neatidėliotinas.

Tarkime, šiandien, kai tik Gabrielle prireikia pasiimti prie buto durų kurjerio prineštų maisto produktų, apsaugininkai visada pamatuoja jai temperatūrą.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Uhano gatvėse dabar laksto tik kurjeriai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Uhano gatvėse dabar laksto tik kurjeriai

Pačiame bute kasdienybė gana nuobodi – Li dirba iš namų, o amerikietė mokosi kinų kalbos. Dar abu žaidžia kompiuterinius žaidimus, o save guodžia kartodami, kad bent jau yra kartu.

„Sunkiai įsivaizduoju save vieną tokioje situacijoje. Nė nesvarstau išvykti“, – sako moteris.

Jaudinasi dėl šeimos

Žinoma, yra tokių, kurie buvo priversti laikinai išsiskirti, nors ir ne savo noru. Jau minėto M.Gisborne'o žmona Daniela Luo ir jų 9-metė dukra Dominica viešėjo pas moters gimines Uhane, kai mieste buvo paskelbtas karantinas.

M.Gisborne'as į Kiniją nekeliavo ir dabar yra priverstas laukti, kol jo žmonai bus leista išvykti namo.

D.Luo su dukra turi nuolatinius leidimus gyventi Kanadoje, tad turi beveik tiek pat teisių, kiek ir šios šalies piliečiai.

Šiandien, kai tik Gabrielle prireikia pasiimti prie buto durų kurjerio prineštų maisto produktų, apsaugininkai visada pamatuoja jai temperatūrą.

Bet Kanada į lėktuvus, kuriuos siunčia į Kiniją evakuoti žmonių, asmenis su nuolatiniais leidimais gyventi šalyje priima tik tokiais atvejais, kai jie lydi nepilnamečius Kanados piliečius. Tad D.Luo ir mažoji Dominica staiga nebesiskaito, todėl turi likti Uhane.

„Jei ir yra aiški priežastis, kodėl nustatytas būtent toks kriterijus, mums ji nebuvo pasakyta. Tikrai norėčiau, kad mano vyriausybė man teiktų aiškią informaciją“, – piktinosi M.Gisborne'as.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kinijoje siaučiantis koronavirusas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kinijoje siaučiantis koronavirusas

Vyrui neramu dėl to, ką Uhane turi ištverti jo sutuoktinė ir dukra: „Kažin ar būtų tokių, kurie nesibaimintų dėl savo šeimos ir nebandytų padaryti visko, kad ją susigrąžintų?“

Tokių šeimų ir situacijų dabar daugybė. Pavyzdžiui, Kanados pilietis Kai Huangas turėjo apsispręsti, ar išvykti iš Uhano, ar pasilikti su savo 78-erių motina, kurios pasiimti į Kanadą negali.

O Londonas prieš dvi savaites informavo Uhane dirbančią britę Natalie Francis, kad ji turės palikti Kinijoje savo 3 metukų sūnų Jamie, nes jis turi ne tik Jungtinės Karalystės, bet ir Kinijos piliečio pasą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius