Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meksikoje nuo kiaulių gripo mirė iki 152 žmonių, pasaulis artėja pandemijos link

Nuo naujo gripo viruso Meksikoje jau mirė iki 152 žmonių, o pasaulio sveikatos apsaugos ekspertai pirmadienį artėjo prie sprendimo paskelbti tai pirmąja per 40 metų gripo pandemija, nes dar daugiau žmonių užsikrėtė Jungtinėse Valstijose ir Europoje.
Viešajame transporte žmonės taip pat saugosi viruso.
Viešajame transporte žmonės taip pat saugosi viruso. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) savo perspėjimą dėl naujos atmainos gripo pandemijos sustiprino iki 4-osios fazės, kuri reiškia reikšmingai padidėjusią pasaulinio rimtos ligos protrūkio riziką.

Praėjęs toks protrūkis – Honkongo gripo pandemija 1968 metais – pareikalavo maždaug 1 mln. žmonių gyvybių.

Nors mirties nuo kiaulių gripo atvejų buvo tik Meksikoje, šiuo nauju virusu užsikrėtė daugiau kaip 40 žmonių penkiose JAV valstijose, tarp jų – 20 žmonių vienoje Niujorko mokykloje.

Pasak analitikų, gripo protrūkis šiemet gali nurėžti daugiau kaip pusę procento nuo Meksikos ekonomikos, nes sumažins prekybą ir turizmą.

Susidūrusi su šia krize, kuri gali sumažinti turizmą ir prekybą, Meksika paskelbė, jog neįsakys masiškai uždaryti kompanijų. „Ekonominė veikla turi tęstis“, – žurnalistams sakė darbo ministras Javieras Lozano.

Sostinės Meksiko, kuriam krizė smogė stipriausiai, gatvės virto melsvų chirurginių kaukių jūra, nes dauguma gyventojų nusprendė taip saugotis infekcijos, o ne likti namie ir neiti į darbą. Tačiau kavinės, barai, sporto salės ir net teismai uždaryti, mieste tvyro nyki tyla.

Meras Marcelo Ebrardas neuždarė intensyviai naudojamo metropoliteno. „Prieš griebdamiesi miesto visiško ekonominio paralyžiaus privalome išnaudoti kiekvieną būdą“, – sakė jis.

Šiuo virusu neužsikrečiama valgant kiaulieną, bet kelios valstybės uždraudė kiaulienos importą iš JAV. Oro bendrovių akcijų vertė smuko, nes investuotojai baiminasi poveikio kelionėms.

Ispanija tapo pirmąja Europos valstybe, patvirtinusia žmogaus susirgimo kiaulių gripu atvejį, kuris yra susijęs su vyru, praėjusią savaitę grįžusiu iš Meksikos.

Teksasas patvirtino šešis žmonių užsikrėtimo šiuo virusu atvejus, o Kalifornijoje juo užsikrėtusių žmonių yra 11-a. Kanadoje užregistruoti šeši atvejai.

Kita vertus, Meksikos sveikatos apsaugos ministras Jose Angelis Cordova pirmą kartą užsiminė, kad epidemija galbūt silpnėja, nes įtariamų mirties nuo kiaulių gripo atvejų šeštadienį buvo šeši, sekmadienį – penki, o pirmadienį – trys.

Kol kas patvirtinta 20 mirties nuo kiaulių gripo atvejų, o visoje šalyje stebimų pacientų skaičius padidėjo iki 1614.

J.A.Cordova taip pat sakė, kad pirmasis atvejis, kuris sukėlė valdžios susirūpinimą dėl galimos pavojingos gripo atmainos, buvo užregistruotas pietinėje Oachakos valstijoje, bet pridūrė, kad dar per anksti identifikuoti šio viruso priežastį ar geografinę atsiradimo vietą.

Meksikos žiniasklaida spėlioja, kad virusas galėjo atsirasti vienoje kiaulių fermoje pietrytinėje atogrąžų valstijoje Verakruse.

Sostinė nutilo

Meksikoje daugėjant įtariamų mirties nuo kiaulių gripo atvejų ir J.A.Cordovai perspėjus, kad skaičius toliau didės, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija ir Jungtinės Valstijos paragino savo piliečius be būtino reikalo nevykti į Meksiką, kuriai jos didžiulė turizmo industrija yra trečias pagal svarbą užsienio valiutos šaltinis.

Oro bendrovės, kurios kas savaitę į Meksiko tarptautinį oro uostą ir iš jo gali skraidinti daugiau kaip 1 mln. keleivių, tikrino keleivius dėl gripo simptomų, o daugelis jų lėktuvuose buvo su chirurginėmis kaukėmis.

Visame pasaulyje sezoninės gripo epidemijos per vidutinius šiuo požiūriu metus pareikalauja 250–500 tūkst. žmonių gyvybių. Naujoji gripo atmaina nerimą kelia dėl to, kad sparčiai plinta tarp žmonių ir nuo jos nėra skiepų.

Dauguma nuo naujos atmainos gripo mirusių žmonių buvo 20–50 metų ir tai yra grėsmingas ženklas, nes ankstesnių pandemijų skiriamasis požymis būdavo didelis jaunų žmonių mirtingumas.

Įsibaiminę krikščionys sekmadienį per Meksikos sostinę nešė šimtmečių senumo Jėzaus statulą ir meldė Dievo apsaugos. Paprastai karštligiškas šio miesto, kuriame gyvena 20 mln. žmonių, gyvenimas apmirė, o jo triukšmas virto neaiškiu ūžesiu.

Kino teatrai buvo uždaryti, atšaukta fantastinio veiksmo trilerio „Iksmenai: pradžia. Ernis“ premjera, kurios raudonuoju kilimu turėjo žengti australų aktorius Hugh Jackmanas.

Visoje šalyje į mokyklas neis 33 mln. moksleivių, nes siekiant sustabdyti viruso plitimą pamokos nevyks iki gegužės 6 dienos.

Pasak analitikų, gripo protrūkis šiemet gali nurėžti daugiau kaip pusę procento nuo Meksikos ekonomikos, nes sumažins prekybą ir turizmą.

Viso pasaulio mastu naftos kainos nukrito daugiau kaip 2 proc., nes investuotojai baiminasi naujo smūgio ir taip trapiai pasaulio ekonomikai. Indeksas MSCI nukrito 0,8 proc., smuko JAV vertybiniai popieriai, ypač – oro bendrovių ir laisvalaikio sektoriuose.

Vaistų ir skiepų gamintojų, tokių kaip „Roche“, akcijų vertė buvo pakilusi.

Įtariamus kiaulių gripo atvejus tiria nemažai valstybių, tarp jų – Australija, Prancūzija, Vokietija, Norvegija, Švedija, Izraelis, Gvatemala, Kosta Rika ir Pietų Korėja.

Ispanijoje stebimi 26 pacientai, kuriems įtariamas šis meksikietiškas gripas, o Naujojoje Zelandijoje gydomi nesunkiai sergantys keliolika žmonių – mokytojas ir tuzinas moksleivių, kurie neseniai grįžo iš Meksikos ir kuriems įtariamas kiaulių gripas.

Pirmieji patvirtinti šios ligos atvejai Didžiojoje Britanijoje yra susiję su dviem žmonėmis, kurie yra izoliuoti ir gydomi netoli Glazgo, sakė Škotijos sveikatos apsaugos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius