TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Melagienų kratinyje sujungė „chemtreilus“, animacinių filmukų kūrėjus ir pinigus

Socialiniuose tinkluose platinamoje melagienoje abejotinos reputacijos veikėjas Dietrichas Klinghardtas tvirtina, neva „Disney“ korporacija investavo milžinišką pinigų sumą, kad į senus filmukus įpieštų „chemtreilais“ vadinamus lėktuvų kondensatų pėdsakus.
Lėktuvų paliktos žymės danguje vis dar kursto sąmokslo teorijas
Lėktuvų paliktos žymės danguje vis dar kursto sąmokslo teorijas / Eglės Zicari / 15min nuotr.

Internete platinamame vaizdo įraše natūropatu ir alternatyvios medicinos specialistu prisistatantis D.Klinghardtas tvirtina, neva pramogų korporacija „Disney“ investavo net 60 mln. JAV dolerių tam, kad į senus animacinius filmukus būtų įpiešti „chemtreilai“.

D.Klinghardtas tvirtina, neva informaciją apie tai jis gavo iš savo paciento – neįvardijamo garsaus Holivudo prodiuserio, kuriam buvo pasiūlyta 60 mln. JAV dolerių už šį darbą.

Neva taip žmonės įsitikins, kad „chemtreilai“ nėra naujas reiškinys, o jų būta ir anksčiau.

123RF.com nuotr./Lėktuvai
123RF.com nuotr./Lėktuvai

Abejotinos reputacijos ekspertas

Mediko išsilavinimą turintis D.Klinghardtas užsitraukė nekokią reputaciją, siūlydamas gydyti neegzistuojančius susirgimus.

1993 m. Naujosios Meksikos medicinos akreditavimo taryba skyrė D.Klinghardtui trejų metų bandomąjį laikotarpį. Situaciją sukėlė 1991 m. incidentas, įvykęs per seminarą, kurį rengė D.Klinghardtas, jo metu vienas dalyvių, neturėdamas Naujosios Meksikos gydytojo licencijos, darė injekcijas pacientams.

Nors turi medicinos mokslų išsilavinimą, D.Klinghardtas biografijoje nurodo, kad dirba nervų terapijos, akupunktūros, homeopatijos, energetinės medicinos ir energetinės psichologijos srityse.

„Chemtreilų“ paieška

„Chemtreilų“ sąmokslo teorija skelbia, neva pasaulio vyriausybės dalyvauja slaptoje programoje, kurios metu iš keleivinių bei krovininių orlaivių į atmosferą purškiami nuodingi chemikalai.

Teorijos skleidėjai savo žodžius grindžia tuo, kad praskridę lėktuvai po savęs palieka pėdsakus – jie ir vadinami „chemtreilais“.

„Disney“ kompanijos bei kitose pramoginio turinio kūriniuose „chemtreilų“ imta ieškoti po to, kai tarp tikinčių šia sąmokslo teorija pasklido žinia, neva lėktuvo kondensatų pėdsakų neįmanoma aptikti populiariojoje kultūroje iki pat vėlyvojo devintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio.

Sąmokslo teorijų kūrėjų tvirtinimu, tai reiškia, kad anksčiau lėktuvai nepalikdavo kondensato pėdsakų, o tas esą įrodo, kad juos ėmė palikti tik tuomet, kai „imta purkšti“ nuodingas chemines medžiagas.

Tačiau tai nėra tiesa. Štai 1928 metų „Disney“ filmuke apie Peliuką Mikį „Plane crazy“ (liet. „Išprotėjęs lėktuvas“) aiškiai matomi nupiešti lėktuvo paliekami pėdsakai.

Ekrano nuotr. /1928 metų „Disney“ filmukas „Plane crazy“
Ekrano nuotr. /1928 metų „Disney“ filmukas „Plane crazy“

Lėktuvų paliekamų kondensato pėdsakų galima aptikti ne tik „Disney“ korporacijos, bet ir kituose populiariosios kultūros kūriniuose. Štai, pavyzdžiui, 1966 metų komikse „Sailor With Wings“ jie aiškiai matomi beveik kiekviename puslapyje.

Ekrano nuotr. /„Sailor With Wings“ komiksas
Ekrano nuotr. /„Sailor With Wings“ komiksas

Lėktuvų paliekami pėdsakai iki praėjusių metų devintojo dešimtmečio egzistavo ne tik populiariojoje kultūroje – gausybė jų užfiksuota ir nuotraukose.

Pavyzdžiui, šioje užfiksuotas 1943 m. vykęs Hamburgo bombardavimas Antrojo pasaulinio karo metais.

Plačiau apie šią operaciją skaitykite čia: Kai civilių gyventojų naikinimas tapo karo strategija: operacija „Gomora“

National Archives nuotr./Hamburgo bombardavimas Antrojo pasaulinio karo metais (1943 m.)
National Archives nuotr./Hamburgo bombardavimas Antrojo pasaulinio karo metais (1943 m.)

Ne karta paneigta melagiena

Pavadinimas „chemtreilai“ yra pakeista lėktuvų paliekamo kondensacijos pėdsako „contrail“ (ang. condensation + trail) forma.

Šiai sąmokslo teorijai daugiau nei dvidešimt metų. Tačiau iki šiol šalininkai nesiejo jos su užkrečiamųjų ligų platinimu.

„Teorijos“ sklaidą analizavusių Harvardo universiteto mokslininkų teigimu, dažniausiai „chemtreilai“ buvo siejami su siekiu neva sterilizuoti gyventojus, trumpinti gyvenimo trukmę, paveikti klimatą.

Nė vienas šių teiginių neatitinka tiesos.

JAV aplinkos apsaugos agentūros ir NASA mokslininkai, atlikę tyrimą, paaiškino, kad oro transporto paliekami kondensacijos pėdsakai sudaryti iš vandens ledo dalelių pavidalu ir nekelia pavojaus žmonių sveikatai.

2016 metais mokslo žurnalas „New Scientist“ paskelbė publikaciją, kurioje „Chemtreilų“ sąmokslo teoriją ėmėsi tikrinti 77 mokslininkai.

76 iš 77 mokslininkų pateikė išvadas, kuriose aiškinama, kad nėra jokių įrodymų, leidžiančių teigti, jog vykdoma slapta visuotinė atmosferos veiksnių valdymo programa.

Vienas tyrėjų teigė nutolusio regiono dirvoje aptikęs daugiau bario nei tikėtasi.

Vis dėlto masinės kontrolės sąmokslo teorijos nepatvirtino nė vienas jų.

Eglės Zicari / 15min nuotr./Lėktuvų paliktos žymės danguje vis dar kursto sąmokslo teorijas
Eglės Zicari / 15min nuotr./Lėktuvų paliktos žymės danguje vis dar kursto sąmokslo teorijas

15min verdiktas: melas. D.Klinghardtas nepateikia jokių įrodymų savo teiginiams apie „įpieštus“ lėktuvų kondensato pėdsakus. Kita vertus, gausu įrodymų, kad jie dar praėjusiame amžiuje egzistavo tiek realybėje, tiek pop kultūroje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius