-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sprogimo Kachovkoje priežastys dar nežinomos, bet jau skelbia teoriją apie Ukrainos atsakomybę

Antradienį įvykusi katastrofa Kachovkos hidroelektrinėje (Ukraina) jau pagimdė sąmokslo teorijų. Garsus melagienų skleidėjas amerikietis Tuckeris Carlsonas paskelbė savą įvykio versiją – teroro aktas, atsakomybė dėl kurio tenka Ukrainos valdžiai. Jo samprotavimai jau tiražuojami Lietuvos tinklalapiuose, kuriuose nuolat platinama klaidinanti informacija.
Potvynis Chersono regione
Potvynis Chersono regione / „Scanpix“/AP nuotr.

Sprogimo priežastys tebėra spėlionių stadijoje, mat teritoriją kontroliuoja Rusija ir nepriklausomiems tyrėjams ji neprieinama. Tad T.Carlsono teiginius kol kas galima vertinti tik kaip samprotavimus, remiantis turima informacija ir asmenine nuomone, o ne tvirtais įrodymais.

„Fox News“ atleido

T.Carlsonas, prieš pusantro mėnesio atleistas iš JAV televizijos „Fox News“, ėmė kurti laidas savarankiškai ir transliuoti jas savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Žinomo melagienų skleidėjo iš JAV Tuckerio Carlsono samprotavimai apie sprogimą Kachovkos hidroelektrinėje dėmesio sulaukė ir Lietuvoje
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Žinomo melagienų skleidėjo iš JAV Tuckerio Carlsono samprotavimai apie sprogimą Kachovkos hidroelektrinėje dėmesio sulaukė ir Lietuvoje

Pirmasis epizodas, paskelbtas neilgai trukus po sprogimo hidroelektrinėje Rusijos okupuotame Chersono regione pietų Ukrainoje, buvo skirtas kaip tik šiam įvykiui. 10 min. 30 sek. trukmės vaizdo įrašas jau peržiūrėtas 110 mln. kartų. Juo pasidalijo beveik 270 tūkst. žmonių, beveik 900 tūkst. pažymėjo „patinka“.

Įrašą paskelbė ir du Lietuvos tinklalapiai, žinomi kaip įvairių melagienų platintojai: prorusiškas ekspertai.eu, bukimevieningi.lt, kurį Valstybės saugumo departamentas yra apibūdinęs kaip valdomą „prokremliškų politinių marginalų ir sąmokslo teorijų platintojų“. Abu buvo atsidūrę ir policijos akiratyje dėl galimo karo kurstymo ir propagandos.

Pirmasis apsiribojo įrašo paskelbimu ir trumpu pristatymu, kad tai yra „JAV žurnalisto T.Carlsono nuomonė apie Kachovkos hidroelektrinės sunaikinimą“. Beje, greta paskelbtas ir tas pats įrašas, išverstas į rusų kalbą.

Antrajame prie įrašo su T.Carlsono monologu pridėtas ir tekstas pavadinimu „T.Carlsonas Lietuvos propagandistus sumalė į miltus“. Taip įvertinti žiniasklaidos pranešimai, kad ne tik Kachovkos hidroelektrinę susprogdino, bet ir prie dujotiekio „Nord Stream” sprogimo rankas prikišo rusai. Neseniai buvo pranešta, esą JAV pareigūnai jau prieš tris mėnesius žinojo apie Ukrainos kariuomenės planus pažeisti vamzdyną.

T.Carlsonas, anot tinklalapio, savo laidos pirmame epizode „atkreipė dėmesį į Kyjivo atsakomybę už Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimą, pavadindamas smūgį teroro aktu“.

„Jei tai buvo tyčinis (sprogdinimas), tai – ne karinė taktika, o teroro aktas“, – cituojamas amerikietis. Jo teigimu, „Ukrainos užtvankos susprogdinimas gali būti neparankus Ukrainai, bet daugiau žalos padaro Rusijai“, esą dėl to Kyjivas anksčiau svarstė ją sugriauti.

„Gruodį laikraštis „Washington Post“ citavo Ukrainos generolą, kuris sakė, kad jo darbuotojai bandomuoju smūgiu paleido amerikiečių gamybos raketas iš HIMARS MLRS į užtvankos vartus, – toliau cituojamas T.Carlsonas. – Taigi, kai pradeda aiškėti faktai apie, tai, kas atsitiko su užtvanka, jau atrodo, kad šiek tiek sąžinės turintis žmogus padarytų išvadą, jog tai ukrainiečiai tikriausiai susprogdino, kaip ir jie pernai rudenį susprogdino „Nord Stream“ – Rusijos dujotiekį.“

Ukrainos apšaudymas yra labai mažai tikėtinas, nes jai reikėtų masyvių sprogmenų arti pamatų.

Tai sutampa su Rusijos pranešimais apie senus ukrainiečių ketinimus sugriauti užtvanką. Vasilijus Nebenzia, Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose, netrukus po sprogimo pareiškė, esą Ukrainos kariuomenės vadai „atvirai paskelbė apie savo planus sunaikinti Kachovkos hidroelektrinę dar 2022 m.“

„Pabrėžiu, kad dar praėjusiais metais Ukrainos kariuomenės vadovai viešai pareiškė esantys pasirengę susprogdinti užtvanką, kad gautų tam tikrą karinį pranašumą", – diplomatą citavo naujienų agentūra TASS.

V.Nebenzia paminėjo greičiausiai tą patį „Washington Post“ straipsnį, publikuotą gruodžio pabaigoje.

Tuomet amerikiečių žurnalistų kalbintas generolas majoras Andrijus Kovačiukas pripažino, kad buvo atliktas bandomasis smūgis iš HIMARS raketos į vieną iš Naujosios Kachovkos užtvankos šliuzų, padarant tris skyles. Taip esą siekta patikrinti, ar Dniepro vandenį galima pakelti tiek, kad jis trukdytų rusams kirsti upę, bet neužtvindytų netoliese esančių kaimų. Nepaisant sėkmingo bandymo, šis planas esą buvo paliktas kaip kraštutinė priemonė.

Apie tai TASS pranešė ir pernai.

Po užtvankos susprogdinimo Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, esą ataka buvo „suplanuota ir įvykdyta pagal įsakymą, gautą iš Kyjivo režimo“, siekiant „atimti iš Krymo vandenį“ ir atitraukti dėmesį nuo mūšio lauko. Ukraina šiuos kaltinimus atmetė.

Iškart apkaltino Rusiją

T.Carlsonas savo hipotezę parėmė tik įvairia savo samprotavimais ir pacituota informacija. Vidury monologo jis įterpė kadrą, kuriame JAV senatorius Lindsey Grahamas tariamai įvertino Ukrainoje žūstančius rusus kaip geriausiai amerikiečių išleistus pinigus.

Iš tiesų politikas taip neteigė. Nors per susitikimą su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu frazės apie mirštančius rusus ir amerikiečių išleistus pnigus nuskambėjo, jas skyrė 45 sekundės. Vėliau L.Grahamo komentarai buvo sumontuoti taip, jog susidarė įspūdis, kad apie rusų žūtis jis gretino su skirta parama.

Taip pat skaitykite: „Rusų mirtys – geriausiai JAV išleisti pinigai“: ar tikrai JAV senatorius tai pasakė?

Savo samprotavimų T.Carlsonas neparėmė jokiais dokumentais, interviu su Ukrainos pareigūnais ar kariuomenės atstovais, JAV ar kitų šalių žvalgybos informacija ir pan.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos vietovės prieš ir po užtvakos griūties
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos vietovės prieš ir po užtvakos griūties

Iškart imta kalbėti, kad Kachovkos užtvanka buvo susprogdinta Rusijos okupacinių pajėgų, baiminantis Ukrainos kontrpuolimo.

Kai kurie Vakarų pareigūnai, įskaitant NATO atstovus, suskubo apkaltinti Maskvą.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas katastrofą apibūdino kaip „dar vieną niokojančią Rusijos invazijos į Ukrainą pasekmę“, tačiau pabrėžė, kad organizacija neturi prieigos prie informacijos, kad galėtų nepriklausomai patikrinti priežastį.

BBC skelbiamuose vaizduose matyti hidroelektrinei ir aplinkai padaryta žala.

Vis dar neįmanoma pasakyti, ar užtvanka sugriuvo dėl to, kad į ją buvo sąmoningai taikytasi, ar pažeidimą sukėlė konstrukcijos pažeidimas. Užtvanką ir hidroelektrinę kontroliuoja Rusija, todėl nepriklausomiems tyrėjams jos neprieinamos. Ekspertai visame pasaulyje įvykio aplinkybes dėlioja remdamiesi tik ribotais vaizdiniais įrodymais.

Tai padarė ne jie. Ten veikė mūsų diversinė grupė. Jie norėjo pagąsdinti, bet ne viskas pavyko, kaip sumanyta.

„Rusijos vadovybė akivaizdžiai įsitikinusi, kad negali išlaikyti okupuotų teritorijų, įskaitant Krymą“, – aiškino estų saugumo ekspertas Raineris Saksas.

Taip pat skaitykite: Rusijos panika – sprogdinimas Kachovkoje išduoda baimę prarasti Krymą ir okupuotas teritorijas

Dėl sprogimo vanduo pradėjo tekėti nekontroliuojamai, kilo grėsmė ir teritorijoms, esančioms žemiau upės. Tai yra viena didžiausių pramoninių ir ekologinių nelaimių Europoje per pastaruosius dešimtmečius. Užtvindyti ištisi kaimai ir žemės ūkio naudmenos, atimta elektros energija ir švarus vanduo iš dešimčių tūkstančių žmonių, padaryta didžiulė žala aplinkai.

„Rusams susprogdinus Kachovkos užtvanką, kiti įvykiai Ukrainoje atsidūrė antrame plane“, – dienraščiui „Postimees“ pažymėjo ekspertas.

Taip pat skaitykite: „Orkai bus išsikasę sau kapą“: Kachovkos užtvankos sunaikinimas yra liūdna žinia Krymui ir visai Rusijai

Anot jo, matyti paniška sprendimų priėmimo aplinka: „Tokį elgesį gali lemti tik drastiškas kariuomenės kovinio pajėgumo sumažėjimas. Rusijos vadovybė akivaizdžiai įsitikinusi, kad negali išlaikyti okupuotų teritorijų, įskaitant Krymą.“

Kaltininkus atskleidė perimtas pokalbis?

Ukrainos vadovas V.Zelenskis, šalies valdžios ir kariuomenės atstovai vienareikšmiškai dėl katastrofos kaltina Maskvą. Pasak ukrainiečių, Rusijos pajėgos susprogdino užtvanką iš vidaus. Prezidentas citavo praėjusių metų Ukrainos žvalgybos ataskaitą, kurioje teigiama, kad užtvanką užminavo okupacinės pajėgos.

Tačiau tai, kaip skelbia CNN, yra tik viena iš versijų. Amerikiečių žurnalistai, remdamiesi įvairiais šaltiniais, prie jos pateikė dar dvi. Viena iš jų – struktūrinis užtvankos pažeidimas.

Trečia hipotezė – kad užtvanką galėjo pažeisti Ukrainos raketų ataka. Kelių ekspertų teigimu, labiau tikėtinas paaiškinimas – vidinis sprogimas.

„Ukrainos apšaudymas yra labai mažai tikėtinas, nes jai reikėtų masyvių sprogmenų arti pamatų“, – Jungtinės Karalystės Mokslo žiniasklaidos centrui teigė Ekseterio universiteto vizituojantis profesorius, potvynių inžinerijos ir aplinkosaugos paslaugų katedros vedėjas Chrisas Binnie’is.

Civilinės inžinerijos ir aplinkosaugos hidraulikos konsultacijų bendrovės „HR Wallingford“ technikos direktorius, užtvankų ir rezervuarų grupės vadovas Craigas Goffas savo ruožtu tikino, kad, norint užtvankai padaryti pakankamai žalos, reikėtų labai tikslaus smūgio.

Ukrainos saugumo tarnyba penktadienį pranešė perėmusi rusų pokalbį, kuris patvirtina, kad hidroelektrinę ir jos užtvanką susprogdino diversinė rusų grupė. Pokalbio metu aptariami šios katastrofos, kurią Rusija bando nuslėpti, padariniai.

Pasak Saugumo tarnybos pranešimo, rusai, susprogdinę užtvanką, kalbėjosi apie norą šantažuoti Ukrainą ir sukeltą katastrofą šalies pietuose.

„Tai padarė ne jie (Ukrainos pusė – red.). Ten veikė mūsų diversinė grupė. Jie norėjo pagąsdinti, bet ne viskas pavyko, kaip sumanyta“, – perimtame pokalbyje sakantys Rusijos kariškiai.

Taip pat skaitykite: Ukrainos saugumo tarnyba atskleidė sužinojusi, kas atsakingas už sprogimą Kachovkoje

Naujienų agentūros „RBC-Ukraine“ teigimu, Kachovkos hidroelektrinė antradienį buvo susprogdinta nuotoliniu būdu. Skelbiama, kad Ukrainos žvalgyba prieš kelis mėnesius pranešė, esą rusai užminavo užtvanką.

Išvada: antradienį Kachovkos hidroelektrinėje ir užtvankoje įvykusio sprogimo priežastys kol kas nėra aiškios. Tarp svarstomų versijų – kad dėl to gali būti kalti ir rusai, ir patys ukrainiečiai, taip pat – fizinis statinio pažeidimas. Šią teritoriją kontroliuoja Rusija ir nepriklausomiems tyrėjams ji neprieinama. Todėl kol kas visos hipotezės tėra spėlionių stadijoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius