-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 26 /10:36

Melania Trump per respublikonų suvažiavimą kalbėjo apie užuojautą COVID-19 aukoms

Melania Trump antradienį ryškiu pasirodymu Respublikonų partijos suvažiavime suteikė malonesnių ir švelnesnių potėpių Donaldo Trumpo perrinkimo kampanijai, su užuojauta pakalbėjusi apie koronaviruso aukas, prisiminusi savo pačios imigracijos istoriją ir paraginusi siekti rasinės darnos.
Melania Trump
Melania Trump / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dviejų D.Trumpo vaikų iš ankstesnių santuokų – Erico ir Tiffany – kalbos didele dalimi buvo agresyvios, bet pirmoji ponia iš Baltųjų rūmų Rožyno pasakė švelnesnę kalbą.

Kiti suvažiavimo kalbėtojai, tarp jų prezidentas, kone visiškai ignoravo koronavirusą, kuris jau nusinešė 178 tūkst. amerikiečių gyvybių ir įstūmė ekonomiką į chaosą.

M. Trump savo kalbą pradėjo malda už tuos, kas „serga ir kenčia“.

„Nuoširdžiausiai užjaučiu visus, kas neteko artimųjų“, – sakė ji.

Vien paprastas šalį purtančios tragedijos pripažinimas buvo akivaizdus suvažiavimo atmosferos pokytis – iki šiol jame daugiausia buvo įnirtingai atakuojama demokratų kandidato į prezidentus Joe Bideno „radikali kairė“.

„Nenoriu šio brangaus laiko eikvoti kitai stovyklai pulti“, – sakė M.Trump.

Pirmosios ponios 26 minučių kalba, pasakyta su jai būdingu ryškiu akcentu, taip pat pasižymėjo imigracijos patirties gynimu ir didžiulės rasinės įtampos pripažinimu. Jos vyras dažnai kaltinamas šių dviejų opių temų eskalavimu siekiant politinės naudos.

„Galvojau apie rasinius neramumus mūsų šalyje. Nemaloni realybė – kad mes nesididžiuojame [kai kuriomis] savo istorijos dalimis, – sakė ji. – Raginu šios šalies piliečius akimirkai sustoti, padaryti pertrauką ir pažvelgti į dalykus iš visų perspektyvų. Mums dar labai daug reikia išmokti vieniems iš kitų.“

Pirmoji ponia kalbėjo po prieštaringai vertinamos D.Trumpo uolaus šalininko, valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo kalbos. Jis su diplomatine misija lankydamasis Izraelyje sulaužė seną tradiciją ir atvirai agitavo už prezidentą.

Tačiau vienas žmogus antradienį per suvažiavimą savo kalbos taip ir nepasakė. „Mama angelu“ praminta Mary Ann Mendoza turėjo papasakoti apie savo sūnų, kuris žuvo per girto vairuotojo – nelegalaus imigranto – sukeltą avariją.

Iš kalbėtojų sąrašo M.A.Mendoza buvo išbraukta paskutinę minutę paaiškėjus, kad ji tviteryje ką tik pasidalijo rafinuota antisemitine sąmokslo teorija apie tai, kaip žydai esą užvaldo pasaulį.

Kalba apie „Amerikos svajonę“

M. A. Mendozos vaidmuo turėjo akcentuoti D. Trumpo griežtą poziciją dėl nelegalios imigracijos, didele dalimi nulėmusią jo populiarumą dešiniajame respublikonų sparne.

Tačiau M. Trump užduotis buvo nupiešti žmogišką prezidento, kurį demokratai kaltina žiauriai eksploatuojant antiimigracines nuotaikas, paveikslą.

Ji prisiminė, kaip būdama 26-erių metų manekenė atvyko į Jungtines Valstijas iš Slovėnijos, ir sakė „visuomet girdėdavusi apie nuostabią vietą –Ameriką“.

Po 10 metų „šioje galimybių žemėje“ ji tapusi piliete ir tai „vis dar yra tarp didžiausią pasididžiavimą keliančių“ jos gyvenimo akimirkų.

D. Trumpas politinę karjerą susikūrė iš dalies tuo, kad nelegalius imigrantus laiko blogio įsikūnijimu ir daugybę šalyje dirbančių tokių žmonių, kurių kai kurie čia gyvena daug metų, vaizduoja kaip žagintojų ir žudikų ordą.

Tačiau apklausoms rodant, kad J. Bidenas populiarumu lenkia D. Trumpą, pastarojo kampanija siekia susigrąžinti dalį nuosaikiųjų.

Prieš M. Trump kalbą prezidentas nustebino suvažiavimui parodytu vaizdo įrašu, kaip jis anksčiau tą pačią dieną dalyvavo pilietybės suteikimo imigrantams ceremonijoje Baltuosiuose rūmuose.

„Priemiesčių namų šeimininkės"

D.Trumpo kampanija taip pat tikisi, kad M.Trump pasirodymas patiks rinkėjoms moterims, kurios, kaip rodo apklausos, gręžiasi į J. Bideną.

Prezidentas, kurį persekioja keliolika kaltinimų lytiniu smurtu ir priekabiavimu, taip pat daugybė pareiškimų dėl nesantuokinių meilės ryšių, labai stengiasi patraukti savo pusėn rinkėjas, kurias vadina „priemiesčių namų šeimininkėmis“.

Kone kasdien jis perspėja, kad demokratai šioms moterims atneš baugų smurtinių nusikaltimų ir mažesnių namų kainų derinį.

50 metų M.Trump dar kartą pademonstravo švelnesnį metodą ir tiesiogiai kreipėsi į motinas, nerimaujančias dėl savo vaikų įpročių socialinėje žiniasklaidoje.

Po gandų apie jos santuoką audros ir kitų šeimos narių griežtos kritikos dėl prezidento charakterio M.Trump parengė tvirtą gynybą.

„Visi žinome, kad Donaldas Trumpas neslepia, kaip jaučiasi“, – sakė ji, galbūt pripažindama dažnai brutalų prezidento būdą reikšti nuomonę apie kitus žmones.

„Visiškas atvirumas – to JAV piliečiai nusipelno, – sakė ji. – Patinka jums tai ar ne, jūs visuomet žinote, ką jis galvoja, ir taip yra todėl, kad jis – nuoširdus žmogus, mylintis savo šalį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius