-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metai po katastrofos: kaltė dėl Malaizijos lainerio numušimo krinta ant Rusijos ir jos teroristų

Prabėgo metai po Malaizijos lėktuvo „Boeing 777“, skridusio reisu MH17, katastrofos, tačiau šios tragedijos pasekmes vis dar jaučia tiek Ukraina, tiek Rusija, tiek savo šalies piliečius laidoti turėję Nyderlandai, Malaizija, Australija ir kitos šalys, rašo „The Telegraph“.
Rytų Ukrainoje tyrėjai rado daugiau numušto MH17 lėktuvo aukų kūnų
Rytų Ukrainoje tyrėjai rado daugiau numušto MH17 lėktuvo aukų kūnų / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Mirties šešėlis vis dar kabo virš kaimų, šalia kurių 2014 m. liepos 17 d. sudužo iš raketinės sistemos „Buk“ numuštas 298 žmones skraidinęs keleivinis lėktuvas.

„Kai vėjas papučia iš vakarų, namų šalia tragedijos vietos gyventojai užuodžia tą tvaiką“, – rodydamas ranka į gyvenvietės pusę aiškino Grabovo meras Vladimiras Berežnojus. „Mes vis dar randame įvairių dalykų. Žmogaus kūnų dalių. Ne mėsos, nes ją ištampė paukščiai. Tai dantys, kaulai, pirštai“, – makabriškus vaizdus nupasakojo V.Berežnojus.

„Aš dirbau žemę gegužės mėnesį ir radau kelis daiktus. Olandišką pasą ir telefoną. Nugabenome telefoną tyrėjams ir jis vis dar veikė. Įsivaizduojate, visą žiemą pragulėjo, o veikė“, – aiškino Grabovo meras.

Aš dirbau žemę gegužės mėnesį ir radau kelis daiktus. Olandišką pasą ir telefoną. Nugabenome telefoną tyrėjams ir jis vis dar veikė. Įsivaizduojate, visą žiemą pragulėjo, o veikė, – aiškino Grabovo meras.

Makabrišką vietinių kalbą galima pateisinti. Lėktuvo numušimas – tik vienas iš daugybės kraupių jau daugiau nei metus besitęsiančio karo epizodų. Mirtis čia tapo įprasta gyvenimo palydove.

Malaizijos lėktuvo numušimo metinės sutapo su naujais poslinkiais tyrime. Nyderlandų, Australijos, Belgijos, Malaizijos ir Ukrainos tyrėjų pastangos pradeda duoti vaisių. Viešai prabilta apie būtinybę svarstyti kaltinimus Jungtinių Tautų tribunole.

Pateikti kaltinimai ir pirmajam įtariamajam – Čikagos teisme kaltinamuoju tapo buvęs separatistų vadeiva – Igoris Girkinas-Strelkovas. Jį kaltina aukų artimieji.

„Mes nesitikėjome nužengti taip toli“, – sakė Nyderlandų generalinio prokuroro atstovas Wimas de Bruinas. „Bus kaltinimai žmogžudyste ir galimais karo nusikaltimais“, – teigė jis.

Rusijos diplomatai suskubo pareikšti, kad naudosis veto teise, bandydami stabdyti bet kokius tribunolo veiksmus. Pasak Kremliaus, tyrimas dar nėra baigtas ir nėra pagrindo tokiems veiksmams.

„Turėtume atidėti sprendimus ir palaukti galutinių tyrimo rezultatų bei pamąstyti, kaip efektyviai vesti teisines procedūras“, – kalbėjo Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vitalijus Čiurkinas.

Turėtume atidėti sprendimus ir palaukti galutinių tyrimo rezultatų bei pamąstyti, kaip efektyviai vesti teisines procedūras, – kalbėjo Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vitalijus Čiurkinas.

Kol Rusija bando tempti laiką, tyrėjai jau praskleidžia paslapties šydą ir pateikia konkrečius duomenis, parodančius įvykio eigą. Tyrėjų teigimu, lėktuvo numušimo pėdsakai veda į už 20 kilometrų nuo tragedijos vietos esantį Červony Žovten kaimelį. 

Būtent netoli jo yra išdegęs kviečių laukas, kuriame stovėjo separatistų naudota raketinė sistema „Buk“, iš kurios buvo paleista raketa „Buk SA-11“, pražudžiusi 298 žmones. 

Praėjusių metų liepos 17-osios dienos popietę Valerija Kovalenko darbavosi bulvių lauke, netoli savo namų, Červony Žovten kaimelyje, kai išgirdo kraupų garsą, kuris priminė dūžtantį lėktuvą.

Pakėlusi akis ji pamatė raketą, lyg degtuką, lekiančią virš miško. „Ji skriejo štai ten, tiesia linija. Nemačiau, iš kur tiksliai, bet netoli kelio“, – aiškino V.Kovalenko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius