-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mianmaro prezidentas paskelbė amnestiją daugiau kaip 8,5 tūkst. kalinių

Mianmaro prezidentas Winas Myintas antradienį paskelbė amnestiją daugiau kaip 8,5 tūkst. kalinių, tarp kurių, kaip pranešama, yra mažiausiai trys dešimtys politinių kalinių.
Mianmaro prezidentas Winas Myintas
Mianmaro prezidentas Winas Myintas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Amnestija Mianmaras

Amnestija sutapo su Mianmaro tradiciniais Naujaisiais metais. Ji galioja 8 490 Mianmaro piliečių ir 51 užsieniečiui. Prezidento atstovo Zawo Thay pareiškime sakoma, kad paleidžiami pagyvenę, labai sergantys kaliniai ir žmonės, teisti už narkotikus. Nė vieno pavardė nebuvo nurodyta.

Pareiškime taip pat sakoma, kad 36 paleidžiamus asmenis nepriklausoma ne pelno organizacija „Assistance Association for Political Prisoners“ laiko politiniais kaliniais.

Nors sprendimas vadinamas amnestija, jis iš tikrųjų atrodo kaip masinis malonės suteikimas ir tai reiškia, kad jis taikomas jau nuteistiems kaliniams. Du naujienų agentūros „Reuters“ reporteriai, Wa Lone ir Kyaw Soe Oo, spaudos laisvės byloje teisiami už slaptų oficialių dokumentų laikymą, nebus paleisti.

Vienas šių žurnalistų advokatų, Khinas Maungas Zawas, sakė supratęs, kad prezidentas suteikia malonę tik nuteistiems nusikaltėliams.

„Kadangi šie du reporteriai nebuvo nuteisti kalėti, nežinome, ar jie bus paleisti. Jei tai būtų amnestija, tuomet būtų įmanoma, kad jie būtų sąraše“, – naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė advokatas.

Tailande įsikūrusios „Assistance Association for Political Prisoners“ sekretorius Bo Kyi sakė, kad organizacija laukia, kol galės patvirtinti kalinių paleidimą.

„Tiksliai nežinome, ar visi 36 politiniai kaliniai bus paleisti, štai kodėl šeimų nariai laukia prie kalėjimo“, – sakė jis.

Organizacija, turinti daug politinių kalinių kalinimo stebėjimo patirties, sako, kad šiuo metu yra nuteisti ir įkalinimo bausmes atlieka 54 asmenys, 74 yra sulaikyti ir laukia teismo, o dar 120 laukia teismo, bet nėra sulaikyti.

Winas Myintas prezidentu tapo praėjusį mėnesį, dėl ligos atsistatydinus ankstesniam prezidentui Htinui Kyaw.

Informacijos ministro pavaduotojo Aungo Hlos Tuno puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ sakoma, kad prezidentas tokiu gestu „pamini Mianmaro Naujuosius metus, atsižvelgęs į vyraujančią žmonių dvasios ramybę, humanitarinius sumetimus ir draugiškus valstybių santykius“.

Politinių kalinių paleidimas buvo Aung San Suu Kyi Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD) prioritetas, kai ši partija 2016 metų kovą perėmė valdžią iš kariškius rėmusios vyriausybės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aung San Suu Kyi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi yra šalies faktinė lyderė – užima specialiai sukurtą valstybės tarėjos postą. Konstitucijos taisyklės jai draudžia dirbti prezidento poste, nes jos velionis vyras ir du jos vaikai yra britai.

Kai Aung San Suu Kyi vyriausybė 2016 metais perėmė valdžią, ji norėjo paleisti kariškių valdymo metais sulaikytus politinius kalinius ir per mėnesį paleido beveik 200 asmenų.

Tačiau Aung San Suu Kyi vyriausybės kritikai sako, kad ji taip pat inicijavo politiškai motyvuotų procesų, ir nurodo bylas teisių į žemę gynėjams bei žurnalistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius