-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 25 /08:29

Ministerija: Vakarų Krante Izraelio kariai nušovė palestinietį paauglį

Per susirėmimus, kilusius netoli žydų piligriminio objekto okupuoto Vakarų Kranto šiaurėje, Izraelio kariai nušovė palestinietį paauglį, trečiadienį pranešė palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija.
Izraelio kariai Vakarų Krante
Izraelio kariai Vakarų Krante / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Ministerija nurodė, kad žuvusysis yra 16 metų Ghaithas Yaminas, kuris mirė nuo galvos žaizdos „po Izraelio pajėgų šūvio“ per susirėmimus netoli Juozapo kapo į rytus nuo Nabluso.

Ši šventovė, esanti šiauriniame Nabluso miesto pakraštyje, dažnai tampa konfliktų vieta. Daugelis žydų tiki, kad šitas kapas yra biblinio patriarcho Juozapo amžinojo atilsio vieta.

Izraelio kariuomenė, kuri užtikrina saugumą per kas mėnesį vykstančius piligrimų žygius į šią vietą, komentarų kol kas nepateikė.

Kovotojų grupuotė „Islamo džihadas“ paskelbė pareiškimą, kuriame gyrė „pasalą“, kurią jos kovotojai parengė Izraelio pajėgoms, saugančioms piligriminį žygį, ir teigė, kad abi pusės apsikeitė ugnimi.

Pastaruosius tris mėnesius Vakarų Krante tvyro didelė įtampa po išpuolių prieš izraeliečius bangos, išprovokavusios areštus ir susirėmimus.

Per kovo pabaigoje prasidėjusius palestiniečių ir Izraelio arabų išpuolius Izraelyje žuvo devyniolika žmonių, daugiausia civilių, įskaitant 18 žmonių Izraelyje ir vieną Vakarų Kranto gyventoją žydą.

Izraelio saugumo pajėgos į tai atsakė reidais Izraelyje ir Vakarų Krante, ypač šiauriniame Dženino rajone, kuriame aktyviai veikia palestiniečių ginkluotos grupės.

Operacijos, per kurias buvo stengiamasi sučiupti įtariamuosius, dažnai peraugdavo į susirėmimus su palestiniečiais ir pareikalavo žmonių gyvybių abiejose pusėse.

Arabų naujienų televizijos „al Jazeera“ žurnalistė Shireen Abu Akleh, JAV pilietybę turėjusi palestinietė, gegužės 11 dieną buvo nušauta į galvą, kai rengė reportažą apie Izraelio pajėgų reidą netoli Dženino pabėgėlių stovyklos.

Vakarų Krantą, kurį anksčiau kontroliavo Jordanija, Izraelis užėmė per 1967 metų Šešių dienų karą ir kontroliuoja visus įvažiavimus į šią teritoriją.

Vakarų Krante greta 2,9 mln. palestiniečių gyvena apie 475 tūkst. žydų naujakurių. Tarptautinė bendrija izraeliečių nausėdijas okupuotame Vakarų Krante ir aneksuotoje Rytų Jeruzalėje laiko neteisėtomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius