-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minskas parengė šalies ekonominės priklausomybės mažinimo nuo Rusijos planą

Baltarusijos vyriausybė parengė planą, kaip sumažinti šalies išskirtinę ekonominę ir energetinę priklausomybę nuo Rusijos, pareiškė Baltarusijos užsienio reikalų ministras.
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“ nuotr.

„Taip, iš tiesų, esame labai ekonomiškai priklausomi nuo Rusijos, tai buvo pripažinta daugybę kartų. Bet aš nemanau, kad Baltarusija yra suinteresuota atsidurti ant ekonominio žlugimo slenksčio. (...) Manau, bet kurios valstybės vadovai turi būti parengę planus atvejams, kai ekonomikos augimas pradeda sparčiai lėtėti“, – sakė Vladimiras Makėjus, duodamas interviu pagrindinių nevalstybinių žiniasklaidos priemonių atstovams.

„Prisimenant 2008 metų pasaulinę finansų krizę galima konstatuoti, kad priklausomybė nuo vieno šaltinio nepadeda efektyviai priešintis pasauliniams sukrėtimams. Štai kodėl tam tikru etapu mūsų valstybės vadovai priėmė sprendimą atsisakyti šalies išskirtinės priklausomybės, diversifikuoti ekonomiką bei užsienio prekybą. Tuo mes dabar ir užsiimame“, – sakė ministras.

TAIP PAT SKAITYKITE: Politologas: tikros Rusijos ir Baltarusijos sąjunginės valstybės artimiausiu metu nebus

„Iškeltas tikslas eksportą paskirstyti taip – po trečdalį Eurazijos ekonominė sąjungos narėms, Europos Sąjungos narėms ir kitoms valstybėms. (...) Pagrindinė užduotis – atsikratyti priklausomybės nuo vienos šalies ir užmegzti normalius subalansuotus santykius su kitomis valstybėmis, plėtojant bendradarbiavimą su ES ir JAV“, – pabrėžė Baltarusijos diplomatijos vadovas, kurį cituoja šalies žiniasklaida.

Nacionalinės statistikos tarnybos duomenimis, ekonomikos augimas per tris šių metų ketvirčius sulėtėjo iki 1 proc. nuo 3 proc. pernai. Jos raidos šiemet rezultatai braukia vyriausybės planus pasiekti 4 proc. ekonomikos augimą 2019-aisiais.

Minsko tvirtinimu, šalies nuostoliai dėl mokesčių perskirstymo Rusijos naftos sektoriuje bei rusiškos naftos užteršimo šiemet sudarys apie 1,5 mlrd. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius