Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 12 05 /2013 12 06

Mirė Nobelio premijos laureatas, buvęs PAR prezidentas Nelsonas Mandela

Eidamas 96-uosius, ketvirtadienį mirė pirmasis Pietų Afrikos juodaodis prezidentas, ilgametis kovotojas su apartheidu, Nobelio premijos laureatas Nelsonas Mandela, remdamasis dabartiniu šios šalies vadovu Jacobu Zuma rašo bbc.co.uk.
Nelsonas Mandela (1990 m.)
Nelsonas Mandela (1990 m.) / „Scanpix“ nuotr.

Tris mėnesius praleidęs ligoninėje, pastaruoju metu N.Mandela buvo intensyviai gydomas namie dėl plaučių infekcijos. Nuo to laiko, kai buvo išleistas iš ligoninės, jo būklė buvo nuolat apibūdinama kaip kritiška, bet stabili.

Žinią, kad jo pirmtako gyvybė užgeso, J.Zuma paskelbė per televiziją transliuotoje kalboje.

„Mūsų tauta prarado savo didžiausią sūnų“, – pažymėjo jis.

Kaip sakė J.Zuma, N.Mandelai bus surengtos valstybinės laidotuvės, o šalies vėliavos bus nuleistos iki pusės stiebo.

Nobelio premijos laureates buvo vienas gerbiamiausių pasaulio lyderių už tai, kad siekė susitaikymo, nepaisant 27 kalėjime praleistų metų.

N.Mandela praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje vadovavo PAR perėjimui nuo baltųjų dominuojamo šalies valdymo.

Nuo 2004 metų būdamas pensijoje, jis retai pasirodydavo viešumoje.

Anot BBC, prie N.Mandelos namų Johanesburgo priemiestyje susirinko daugelis jo šeimos narių. Be to, vakare buvo matyti nemažai vyriausybinių automobilių.

Pasaulis neteko vieno iš pačių svarbiausių savo lyderių ir vieno iš puikiausių žmonių. Sakė B.Clintonas.

Užuojautą reiškia pasaulio lyderiai

Amerikos pirmasis juodaodis prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį atidavė pagarbą Nelsonui Mandelai, pavadinęs jį „įtakingu, drąsiu ir nepaprastai geru.“

„Savo uždegančiu kilnumu ir nepalenkiama valia aukoti savo laisvę už kitų laisvę, jis pakeitė Pietų Afriką ir išjudino visus mus“, – Baltuosiuose rūmuose sakė B.Obama, kurio kreipimąsi transliavo televizija.

Buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas, kuris šalies vadovo pareigas ėjo tuo metu, kai N.Mandela iškilo į valdžią Pietų Afrikoje, ketvirtadienį apraudojo šio „kovotojo už žmogaus orumą ir laisvę“ mirtį.

„Šiandien pasaulis neteko vieno iš pačių svarbiausių savo lyderių ir vieno iš puikiausių žmonių“, – sakė B.Clintonas savo pareiškime.

„Istorija prisimins Nelsoną Mandelą kaip kovotoją už žmogaus orumą ir laisvę, už taiką ir susitaikymą“, – pridūrė jis.

Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama penktadienį savo laiške, pasiųstame velionio buvusio PAR prezidento N.Mandelos šeimai, rašo, kad ilgėsis „mielo draugo“, kuris buvo „narsus, principingas ir neginčijamai doras žmogus“.

Tremtyje gyvenančio Nobelio taikos premijos laureato tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad „mums geriausias būdas jį pagerbti – daryti viską, ką galime, kad prisidėtume prie pagarbos žmonijos vienovei ir dirbtume dėl taikos bei susitaikymo, kaip darė jis“.

Pagerbs nuleisdami vėliavas iki pusės stiebo

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį įsakė vėliavas ant Baltųjų rūmų ir valstybinių pastatų nuleisti iki pusės stiebo – Jungtinėms Valstijoms gedint dėl „artimo draugo“ ir kovos su apartheidu didvyrio Nelsono Mandelos mirties.

B.Obamos proklamacija, kuri taip pat galioja JAV užsienio misijoms, kariniams postams, karinio jūrų laivyno stotims ir kariniams laivams, galioja iki pirmadienio saulėlydžio.

„Šiandien Jungtinės Valstijos neteko artimo draugo, Pietų Afrikos (Respublika) neteko neprilygstamo išvaduotojo, o pasaulis neteko įkvėpėjo laisvei, teisingumui ir žmogiškajam orumui – N.Mandelos su mumis nebėra, jis priklauso epochai“, – sakoma jo dokumente.

B.Obama nurodė, kad įsako vėliavas nuleisti iki pusės stiebo kaip „pagarbos Nelsono Mandelos atminimui ženklą“.

B.Obama Baltuosiuose rūmuose N.Mandelą nuoširdžiai ir su liūdesiu pagerbė 45 minutės po to, kai buvo paskelbta apie N.Mandelos mirtį.

Pirmasis juodaodis Amerikos prezidentas su N.Mandela buvo susitikęs tik kartą, trumpai, 2005 metais, bet jo pavyzdžio buvo įkvėptas įsitraukti į politiką.

Visos Prancūzijos vėliavos taip pat bus nuleistos iki pusės stiebo pagerbiant N.Mandelos atminimą, penktadienį sakė premjeras Jeanas-Marcas Ayrault, kuris velionį kovos su apartheidu lyderį pavadino „nepaprastu žmogumi“.

„Visa žmonija gedi“, – sakė J.-M.Ayrault žurnalistams Pekine, antrąją savo vizito Kinijoje dieną.

„Prancūzija prisideda prie šio gedulo. Ji stovi šalia Pietų Afrikos (Respublikos) žmonių, kurie šiandien verkia savo didžio žmogaus“, – sakė jis.

Papildyta 11.05 val.  Vladimiras Putinas: jis niekada neišdavė savo įsitikinimų

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį gyrė velionį buvusį Pietų Afrikos Respublikos (PAR) lyderį Nelsoną Mandelą kaip „vieną iš iškiliausių šiuolaikinių politikų“, sakydamas, kad kovos su apartheidu ikona buvo žmogus, kuris niekada neišdavė savo įsitikinimų.

„Mandela, patyręs sunkiausių išbandymų, iki savo dienų pabaigos liko ištikimas šviesiems humanizmo ir teisingumo idealams“, – V.Putino žodžiai cituojami Kremliaus pranešime.

Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas penktadienį gyrė velionį kovotoją su apartheidu Nelsoną Mandelą kaip „didį žmogų“, kurio gyvenimas yra „pavyzdys“ valstybių lyderiams.

„Jos visas gyvenimas buvo pavyzdys tiems, kurie galvoja apie savo šalį, žmonės“, – sakė 82 metų veikėjas.

„Pasitraukė didis žmogus, kurį aš ir kiti gerbėme už jo pasišventimą laisvei ir revoliucijas, kuris yra būtinas tai laisvei“, – M.Gorbačiovas sakė naujienų agentūrai ITAR-TASS.

Jis vadino N.Mandelą savo draugu, kuris palaikė persitvarkymą – liberalių reformų politiką, kurią M.Gorbačiovas vykdė 9-o dešimtmečio pabaigoje, prieš subyrant Sovietų Sąjungai.

Komunistinis Sovietų Sąjungos režimas palaikė kovotojų su apartheidu judėjimą Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), todėl Pretorija 1956 metais nutraukė diplomatinius santykius su Maskva.

Rusija ir PAR ambasadoriais vėl apsikeitė tik 1992 metais.

Užuojautą pareiškė iš Lietuvos vadovai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė užuojautą dėl buvusio Pietų Afrikos Respublikos (PAR) vadovo, Nobelio premijos laureato Nelsono Mandelos netekties.

Prezidentė užuojautoje pabrėžė, jog visame pasaulyje N.Mandela yra tapęs atsidavimo ir meilės laisvei bei lygybei simboliu. „Jo netektis yra ne tik Pietų Afrikos Respublikos, bet viso pasaulio netektis“, – rašoma Prezidentūros pranešime.

„N.Mandela buvo ir visada išliks įkvėpimo šaltiniu visiems pasaulio žmonėms, kovojantiems už demokratiją, žmogaus teises ir lygybę. Jo nenuilstanti veikla kuriant taikią, demokratinę ir visiems lygią Pietų Afrikos Respubliką ne tik buvo įvertinta Nobelio taikos premija, bet ir tapo pavyzdžiu visiems laisvę mylintiems žmonėms“, – sakoma prezidentės užuojautoje.

„Jo taiki kova už laisvę ir demokratiją įkvėpė milijonus Afrikoje ir visame pasaulyje. N.Mandela tapo taikos simboliu, parodžiusiu, jog įmanoma atleisti, susitaikyti ir dirbti siekiant bendro gėrio. Dėl to Jis visuomet bus prisimenamas. Linkiu Pietų Afrikos Respublikos žmonėms stiprybės ir solidarumo šią netekties valandą“, – premjero užuojautą cituoja Vyriausybės spaudos tarnyba..

Būdamas 95 metų mirė N.Mandela, pelnęs didžiulę pagarbą už kovą su apartheido režimu Pietų Afrikos Respublikoje ir laikomas vienu iš iškiliausių XX amžiaus politikos veikėjų.

Papildyta 14.34 val. N.Mandelos mirtis laba​i nuliūdino Didžiosios Britanijos karalienę

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II penktadienį pareiškė esanti "giliai nuliūdinta" buvusio Pietų Afrikos Respublikos (PAR) vadovo Nelsono Mandelos mirties, pridūrusi, kad jis "nenuilstamai dirbo savo šalies labui".

"Karalienė buvo giliai nuliūdinta, sužinojusi apie Nelsono Mandelos mirtį praeitą vakarą. Jis nenuilstamai dirbo savo šalies labui, o jo palikimas yra taiki Pietų Afrika, kurią matome mūsų dienomis", - sakoma Bakingamo rūmų pranešime.

Sosto įpėdinis princas Charlesas taip pat pagerbė kovos su PAR apartheido režimu ikoną, sakydamas, kad N.Mandela buvo "įkvepiantis lyderis ir didis žmogus".

"Pasaulis neteko įkvepiančio lyderio ir didžio žmogaus. Mano šeima ir aš esame smarkiai nuliūdinti , o mūsų mintys ir maldos yra su jo šeima", - pareiškė Velso princas.

Paskutinis Pietų Afrikos Respublikos (PAR) baltasis prezidentas Frederikas Willemas de Klerkas, kuris drauge su Nelsonu Mandela gavo Nobelio taikos premiją, penktadienį pagerbė jį prezidento poste pakeitusį kovos su apartheidu didvyrį ir prisiminė „dažnai audringus“ jų santykius.

„Buvo garbė dirbti su buvusiu prezidentu Nelsonu Mandela atnešant demokratiją į Pietų Afriką“, - sako F.W.de Klerkas pareiškime, paskelbtame N.Mandelai mirus.

„Manau, kad jo pavyzdys išliks ir toliau įkvėps visus Pietų Afrikos žmones siekti jo nerasizmo, teisingumo, žmogiškojo orumo ir lygybės visiems vizijos“, - pridūrė jis.

Kai N.Mandela 1990 metų vasarį galiausiai buvo paleistas iš kalėjimo, jam buvo pavesta įtikinti prezidentą F.W.de Klerką užbaigti rasistinio baltųjų mažumos valdymo erą.

N.Mandela ir F.W.de Klerkas 1993 metais drauge gavo Nobelio taikos premiją, už savo vaidmenį užbaigiant aparteidą.

Po istorinių 1994 metų rinkimų F.W.de Klerkas tapo viceprezidentu N.Mandelos nacionalinės vienybės vyriausybėje.

„Nors mes buvome politiniai oponentai ir nors mūsų santykiai buvo dažnai audringi, mes visuomet galėdavome kritiniais momentais susivienyti ir spręsti tą daugelį krizių, kurios iškildavo per derybų procesą“, - sakė F.W.de Klerkas.

Norvegijos Nobelio komitetas penktadienį pagerbė velionį Nelsoną Mandelą, pareiškęs, kad jis buvo „vienas iš didingiausių vardų ilgoje Nobelio taikos premijos istorijoje“.

N.Mandela, kuris mirė ketvirtadienį, būdamas 95 metų, Nobelio taikos premiją pelnė 1993-aisiais kartu su tuomečiu Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentu Frederiku Willemu de Klerku už jų susitaikymo pastangas po dešimtmečius gyvavusio apartheido režimo.

„Jo darbas šiandien taip pat siunčia žinią visiems, kuriems tenka atsakomybė dėl iš pažiūros neišsprendžiamų konfliktų, – sakoma Nobelio komiteto pranešime. – Netgi įnirtingiausius konfliktus galima išspręsti taikiomis priemonėmis.“

Papildyta 16:01 val. Indijoje skelbiamas penkių dienų gedulas

Indija penktadienį paskelbė penkių dienų nacionalinį gedulą, mirus kovos su Pietų Afrikos Respublikos (PAR) apartheido režimu didvyriui Nelsonui Mandelai, kurį Delis giria kaip „tikrą Gandhi sekėją“ ir „didį draugą“.

95 metų N.Mandelai mirus ketvirtadienio vakarą po ilgos ligos, Indijos vėliavos penkias dienas bus nuleistos iki pusės stiebo visoje šalyje, o per tą laikotarpį „nebus jokių oficialių pasilinksminimų“, sakoma vyriausybės pranešime, paskelbtame po neeilinio ministrų posėdžio Delyje.

Pasaulis gedi mirusio Nelsono Mandelos
Pasaulis gedi mirusio Nelsono Mandelos

Indijos premjeras Manmohanas Singhas pareiškė, kad šalis laiko N.Mandelą „tikru Gandhi sekėju sieloje ir pagal jo idealus“.

„Nesantaikos paženklintame pasaulyje jis buvo susitaikymo ir harmonijos pavyzdys; kito tokio tikriausiai dar ilgai nepamatysime“, – M.Singhas sakė per televizijos transliuotą spaudos konferenciją.

Popiežius reiškia pagarbą už „naujos Pietų Afrikos kaldinimą“

Popiežius Pranciškus penktadienį pagerbė kovos su apartheidu ikoną Nelsoną Mandelą už „ naujos Pietų Afrikos kaldinimą“ ir išreiškė viltį, kad velionio lyderio pavyzdys įkvėps jo tautą siekti "teisingumo ir bendro gėrio".

Savo kreipimesi, perduotame prezidentui Jacobui Zumai, Pranciškus gyrė "tvirtą įsipareigojimą, kurį Nelsonas Mandela rodė skatindamas visų tautų piliečių žmogiškąjį orumą, ir kaldindamas naują Pietų Afriką."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius