Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 23 /01:54

Mirė Saudo Arabijos karalius Abdullah

Penktadenio naktį mirė seniausias pasaulio monarchas – 90 metų Saudo Arabijos karalius Abdullah. Jis šalį valdė nuo 2005 metų rugpjūčio. Naujuoju šalies valdovu paskelbtas 79 metų netikras Abdullah brolis Salmanas.
Saudo Arabijos karalius Abdullah
Saudo Arabijos karalius Abdullah / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Saudo Arabija

Gruodžio pabaigoje didžiausios naftos eksportuotojos vadovas buvo paguldytas į ligoninę dėl plaučių uždegimo.

Saudo Arabija yra absoliuti monarchija, o jos karalius laikomas kone viešpaties vietininku žemėje, yra sakęs politologas Egdūnas Račius.

Nors Abdullah šalies karaliumi tapo 2005 m. rugpjūtį, jis Saudo Arabijai vadovavo nuo 1996-ųjų, kai širdies smūgį patyrė jo brolis karalius Fahdas.

Monarchas paliko 4 žmonas, 7 sūnus ir 15 dukterų.

Atėjęs į valdžią jis žengė žingsnius dėl platesnių laisvių suteikimo žmonėms, nafta turtingos šalies turtų investavo į švietimą ir infrastruktūrą, rašo CNN. Tačiau reformoms priešinosi konservatoriai, tad šalyje žmogaus teisės yra dažnai paminamos. Ypač progreso dėl platesnių laisvių nebuvimu skundžiasi moterys – pavyzdžiui, joms yra draudžiama vairuoti. Griežtos bausmės gresia ir už islamo įžeidimą.

Saudo Arabijoje šiuo metu – ne patys geriausi laikai. Visame pasaulyje krenta naftos kainos, o Saudo Arabiją ėmė puldinėti IS islamistai.

Karaliui Abdullah priskiriami nuopelnai dėl teroristinės grupuotės „al Qaeda“ išstūmimo iš šalies – jų vadeivos buvo nukaunami arba paimami į nelaisvę.

Saudo Arabija 2014 metais prisijungė prie JAV vadovaujamos koalicijos prieš „Islamo valstybės“ džihadistus Irake ir Sirijoje.

Saudo Arabijoje šiuo metu – ne patys geriausi laikai. Visame pasaulyje krenta naftos kainos, o Saudo Arabiją ėmė puldinėti IS islamistai. Ekspertai jau anksčiau ėmė svarstyti, ką dėl naftos kainų gali lemti karaliaus Abdullah mirtis. 

Taip pat abejojama, ar jo brolis Salmanas yra tinkamas naujasis vadovas, sugebėsiantis nurodinėti susiskaldžiusiai šeimai ir kontroliuoti šalį. Jis taip pat jau yra patyręs mažiausiai vieną širdies smūgį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Saudo Arabijos karalius Abdullah
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Saudo Arabijos karalius Abdullah

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius