Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie vairo sėdusios moterys Saudo Arabijoje bus teisiamos Antiterorizmo teisme

Dvi moterys jau beveik mėnesį yra suimtos, kai nepakluso absurdiškam nurodymui, kuriuo moterims Saudo Arabijoje yra draudžiama vairuoti. Šią savaitę jų byla buvo perduota teismui, kuris užsiima su terorizmu susijusiomis bylomis, skelbia „New York Times“.
Loujain al-Hathloul
Loujain al-Hathloul / „Scanpix“/AP nuotr.

25-erių Loujain al-Hathloul ir 33-ejų Maysa al-Amoudi būtent šio teismo dėmesio susilaukė esą dėl savo žinučių socialiniuose tinkluose, atskleidė šaltiniai. Tačiau jie negalėjo įvardinti, kas būtent nepatiko Saudo Arabijos teisėsaugai. Abi moterys socialiniuose tinkluose yra sukritikavusios draudimą moterims vairuoti. 

Moterų gynėjai baiminasi, kad šią bylą norima paversti parodomąja – vairuotojas griežtai nubausti, kad būtų atgrasytos kitos moterys nuo mėginimo sėsti prie vairo.

Specializuotas teismas, kuriam perduotos moterų bylos, buvo įkurtas tam, kad nagrinėtų su terorizmu susijusias bylas, tačiau jis yra nuteisęs ilgiems metams kalėjime ar net mirties bausme ir žmogaus teisių gynėjus, taikius disidentus, aktyvistus ir valdžios kritikus 

Abi moterys buvo sulaikytos gruodžio 1 dieną. Jos – ne pirmosios dėl šio „nusikaltimo“ sulaikytos moterys, tačiau jos uždarytos yra ilgiausiai. L.al-Hathloul ir M.al-Amoudi buvo aktyvios kampanijos prieš moterų vairavimo draudimą šalininkės, savo nuomone dalinosi socialiniuose tinkluose. Abi kartu „Twitter“ tinkle suėmimo dieną jos turėjo daugiau nei 350 tūkst. sekėjų.

Nors formaliai šalyje nėra priimtas toks įstatymas, itin konservatyvūs Saudo Arabijos dvasininkai yra paskelbę įsakus, kuriais draudžiama moterims sėsti prie vairo, o pareigūnai moterims net neišduoda vairuotojo pažymėjimų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius