Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai nesutaria, ar ugnikalnio pelenai tikrai yra nepavojingi (nuotraukos)

Kaip rašo populiarus Norvegijos naujienų portalas VG, mokslininkai nesutaria, ar tikrai pelenai tokie jau nepavojingi, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.
Ugnikalnio pelenų kelionė
Ugnikalnio pelenų kelionė / „Scanpix“ nuotr.

Priminsime, kad ir Lietuvos medikai taip pat ramino, kad pelenai pavojaus sveikatai ir gyvybei nekelia. Juo labiau, kad pelenų debesis pakilęs aukštai ir neturėtų nusileisti ant Lietuvos žemės.

Norvegijos sveikatos apsaugos ministerija laikėsi tokios pačios pozicijos ir ramino gyventojus, kad pavojaus nėra. Tačiau vakarinėje Norvegijoje pelenai pasiekė žemę ir padengė automobilius. Žinoma, ne taip tirštai kaip pačioje Islandijoje.

Vis dėlto mokslininkų ginčas dėl pelenų poveikio patraukė žiniasklaidos dėmesį. Ypač po to, kai penktadienį spaudos konferencijos metu Pasaulinės sveikatos organizacijos atstovas Davidas Epsteinas išreiškė ir kitokią nuomonę. Jo teigimu, negalima atsipalaiduoti ir nesisaugoti. Ypač žmonėms sergantiems astma ir kvėpavimo takų ligomis, pelenai, savo sandara primenantys stiklo dulkes, gali kelti rimtą pavojų. Tokiems žmonėms, esant  tikimybei įkvėpti pelenų, nepatartina net nosies iš namų kišti ir naudoti visas įmanomas kvėpavimo takų apsaugos priemones. Taip pat patariama, esant reikalui, skalauti burną, tokiu būdu mažinant gerklėje nusėdančių pelenų dalelių kiekį.

15min.lt jau rašė, kad ugnikalnio pelenai yra pavojingi ne tik lėktuvams,bet ir automobiliams: užkemša oro filtus ir gadina dažus. O rūgštūs lietūs, kuriuos suformuoja pelenai, taip pat gali pažeisti dažytus paviršius. Todėl ne tik Islandijos, bet ir kai kurių Norvegijos rajonų gyventojams rekomenduojama uždengti automobilius tentais arba saugoti garažuose.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius