-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai sukūrė virusą, kuris lengvai pražudytų milijonus žmonių

Mokslininkų sukurtas virusas grasina pasauliui biologine katastrofa. Olandijos specialistai, eksperimentuodami su paukščių gripo sukėlėju, sukūrė virusą, kuris lengvai nugalabytų dešimtis, jei ne šimtus milijonų planetos gyventojų.
Paukščių gripo virusas pasiglemžė dar vieną auką
Eksperimentuodami su paukščių gripo sukėlėju, mokslininkai sukūrė itin pavojingą virusą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„The New York Times“ nuogąstauja, kad jeigu mokslininkų darbo vaisius nebus tinkamai apsaugotas, jis gali atsidurti teroristų rankose. Dėl gresiančio didelio pavojaus JAV vyriausybė paragino mokslininkus viešai neskelbti savo tyrimo detalių.

Tyrimą už JAV Nacionalinio sveikatos apsaugos instituto pinigus atliko Erazmus Medicinos centras.

Pranešama, kad mokslininkai bandė išsiaiškinti, kaip H5N1 virusas gali mutuoti į dar greičiau oro lašeliniu būdu plintančią formą. Paaiškėjo, kad po 5 mutacijų pavojingas gripas plistų kur kas lengviau.

Šis atradimas sudrebino mokslininkų visuomenę ir privertė sunerimti. JAV vyriausybė kreipėsi į mokslo žurnalų „Science„ ir „Nature“ vadovus, kad jie nepaskelbtų vykdyto tyrimo detalių. Nuogąstaujama, kad viešai prieinamą informaciją savo kėslams galėtų panaudoti teroristai. Piktavaliai galėtų sukelti neregėto masto pandemiją, kuri pareikalautų itin daug aukų.

Pranešama, kad žurnalų „Science" ir „Nature" redaktoriai atkreipė dėmesį į vyriausybės nuogąstavimus.

„Mes abejojame būtinybe publikuoti bet kokius duomenis apie panašius eksperimentus, tačiau panašu, kad kažkuri jų dalis vis gi bus paskelbta“, – rašo „The New York Times“.

Tokio eksperimento gynėjai skelbia, jog tyrimas pasitarnaus žmonėms tuo, kad  padės stebėti paukščių ir gyvūnų pernešiojamo viruso kitimą. Jie tikina, kad jeigu bus aptiktas virusas, kuriam iki greitesnio plitimo bus reikalinga tik viena ar dvi mutacijos, bus skubama izoliuoti viruso plitimą.

Taip pat teigiama, kad eksperimento metu sukurtas virusas gali pasitarnauti kuriant ir išbandant įvairiausius vaistinius preparatus.

Tiesa, leidinys pastebi, kad maža tikimybė, jog gamtoje virusas mutuos lygiai taip, kaip laboratorijoje, todėl eksperimentas esą daug naudos neduos.

Erazmus Medicinos centras teigia, kad tyrimo apie viruso mutacijas rezultatus turi maždaug 1 tūkst. mokslininkų.

„The New York Times“ išreiškė nuomonę, kad tokių tyrimų apskritai nereikia, nes naudos iš jų – nedaug, o padaryta žala gali būti milžiniška. Leidinys paragino sunaikinti naująjį virusą arba jį laikyti tik keliose laboratorijose, kuriose gali būti užtikrintas aukščiausio – ketvirto – lygio saugumas. Tokiose laboratorijose JAV ir Rusijoje yra saugomas raupų virusas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius