Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moterų teisės Saudo Arabijoje: lėtas, bet stabilus progresas

Saudo Arabija buvo vienintelė pasaulio šalis, draudžianti moterims vairuoti, tačiau kitąmet tai pasikeis. Tai dar vienas žingsnis į priekį šalyje, kuri padarė nedidelį, lėtą progresą moterų teisių srityje.
Saudo Arabijos moterims leista vairuoti.
Saudo Arabijos moterims leista vairuoti. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Priminsime, kad karalius Salmanas bin Abdulazizas al Saudas išleido įsaką, leisiantį karalystėje išduoti vairuotojo pažymėjimus moterims. Šis dekretas įsigalios 2018 metų birželį.

Kas atvedė iki to?

1990-aisiais apie 50 protestavusių moterų buvo sulaikytos, kai kurios iš jų neteko darbo, buvo konfiskuoti jų pasai. Tačiau tokiu būdu buvo atkreiptas dėmesys tarptautiniu mastu, rašo portalas abc2news.com.

Tabu prieš moterų vairavimą nebuvo visuotinis. Pavyzdžiui, amerikietės, tarnaujančios JAV kariuomenėje, kurios tarnavo Saudo Arabijoje, galėjo vairuoti.

2008-aisiais, kai aktyvistė Wajeha Al-Huwaider išpublikavo vaizdo įrašą „YouTube“, kaip ji vairuoja, minėtas vaizdo įrašas paplito labai plačiai. Ji ir kitos moterys pasirašė peticiją, prašydamos Saudo Arabijos vidaus reikalų ministro nutraukti vairavimo moterims apribojimus.

2011-aisiais aktyvistė Manal Al-Sharif dėl to, kad vairavo, buvo patupdyta už grotų. Ji padėjo sukurti „Woman2Drive“ judėjimą. Tai pačiais metais birželį prie vairo sėdo maždaug 40 moterų iš skirtingų Saudo Arabijos miestų. Taip jos reiškė pasipiktinimą minėtos moters suėmimu. Netrukus buvo suimta ir kita vairuotoja. Jai buvo skirta 10 kirčių rimbu bausmė, tačiau karalius Abdullah galiausiai ją panaikino.

2013-aisiais Saudo Arabijos moterims leista sėsti ant dviračių ir motociklų, tačiau perspėta, kad šalia jų turi būti vyras giminaitis. Be to, toks sprendimas nereiškė, kad dviračiais gali būti naudojamasi visur, nes važiavimas į „rekreacines teritorijas“ buvo apribotas.

2015-aisiais Saudo Arabijos moterys pirmą kartą įgijo teisę balsuoti ir dalyvauti vietos rinkimuose.

2017-aisiais padaryta keletas progresyvių sprendimų, dėl kurių prieita prie leidimo moterims vairuoti.

Kol buvo švenčiamas leidimas moterims vairuoti, kilo daugybė klausimų. Žmogaus teisių gynėjai klausė, ar moterims bus leista vairuoti tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir vyrams.

„Draudimas vairuoti tapo moterų priespaudos Saudo Arabijoje simboliu, daugelis moterų aktyvisčių ir Saudo Arabijos moterų dažnai skundėsi, kad apsėdimas dėl šio ribojimo neleidžia pastebėti kur kas svarbesnių klausimų“, – teigė Samira Atallah, Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos regiono ekspertė.

Dabar moterys Saudo Arabijoje tebeturi prašyti vyro giminaičio leidimo daugybei užduočių. Žmogaus teisių aktyvistai ir toliau bando tai pakeisti.

„Yra tam tikrų praktikų prieš moteris tokioje sistemoje, kur nepripažįstama lygybė ir jų žmogaus teisės, tačiau tai nereiškia, kad jos pasyvios, tai nereiškia, kad jos nėra aktyvios visuomenės veikėjos“, – sakė S.Atallah.

Taigi, kas karalystėje toliau laukia moterų teisių srityje?

„Galiausiai vadinamasis ekonomikos modernizavimas, pastangos diversifikuoti ir mažinti priklausomybę ne tik nuo naftos ekonomikos, bet ir nuo užsienio darbo jėgos paskatins didesnį poreikį atlikti struktūrinius pokyčius, tokius kaip įstatyminė sistema“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius