Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muamaro Kadhafi pajėgos apšaudo Misratą, spaudžiami sukilėliai jau patys siūlo paliaubas

Muamaro Kadhafi pajėgos penktadienį, padedamos tankų ir artilerijos, šturmavo sukilėlių kontroliuojamą Misratos miestą. Tuo tarpu britai prognozuoja, kad iš Tripolio turėtų pabėgti dar daugiau M.Kadhafi aplinkos žmonių.
Nuo minosvaidžių ugnies besitraukiantys sukilėliai
Nuo minosvaidžių ugnies besitraukiantys sukilėliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Libijos vyriausybės pajėgos veržiasi į Misratos centrą ir šiuo metu jį intensyviai apšaudo, pranešė sukilėlių atstovas. „Jie naudojo tankus, granatsvaidžius, minosvaidžius ir kitus ginklus. Buvo šaudoma labai intensyviai, kaip papuola. Dabar sunku tą vietą pažinti. Sugriovimai tokie, kad sunku nupasakoti“, – agentūrai telefonu pasakojo Sami prisistatęs atstovas.

„Kadhafi ištikimi kariai, kurie įžengė į miestą Tripolio gatve, viską naikina, plėšia parduotuves, netgi namus, – pasakojo atstovas. – Jie plėšia viską, taip pat ir civilių gyventojų namus. Nežinau ką sakyti, tepadeda mums Dievas.“

Nepriklausomi šaltiniai kol kas nepatvirtino pranešimų apie šaudymus. Gydytojas, nenorėjęs, kad jo pavardė būtų skelbiama, interviu BBC pranešė, kad per mūšius žuvo septyni civiliai gyventojai.

Pranešimų iš Misratos, trečio pagal dydį Libijos miesto, esančio už 200 km į rytus nuo Tripolio, kol kas negalima patikrinti. Valdžia neleidžia žurnalistams nekliudomai perduoti informaciją iš miesto.

Libijos sukilėliai pasiruošę paliauboms pagal nustatytas sąlygas

Libijos opozicija pasiruošusi nutraukti ugnį, jeigu M.Kadhafi pajėgos nutrauks puolimus prieš sukilėlių kontroliuojamus miestus, penktadienį pareiškė Laikinosios Nacionalinės Tarybos lyderis Mustafa Abdul Jalilas.

„Sutinkame nutraukti ugnį su sąlyga, kad mūsų broliams vakariniuose miestuose bus užtikrinta žodžio laisvė ir kad atsitrauks miestus apsiautusios pajėgos“, – M.A.Jalilas sakė žurnalistams po susitikimo su Jungtinių Tautų specialiuoju pasiuntiniu Libijai Abdulu Ilah Khatibu.

Tripolyje paryčiais aidėjo šūviai

Libijos sostinės Tripolio centre penktadienį paryčiais aidėjo sunkiųjų kulkosvaidžių ir automatų papliūpos, vienas liudininkas sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

Libijos vyriausybės pajėgos veržiasi į Misratos centrą ir šiuo metu jį intensyviai apšaudo, pranešė sukilėlių atstovas.Koks kas neaišku, dėl ko kilo šis šaudymas, trukęs apie 20 minučių.

Tripolio centrinėse gatvėse taip pat buvo girdimi dideliu greičiu važiuojantys automobiliai.

Tripolis yra pagrindinė Libijos lyderio M.Kadhafi tvirtovė. Šio pajūrio miesto centre yra smarkiai įtvirtintas Bab al Azizijos vyriausybinis kompleksas ir M.Kadhafi rezidencija.

Dar keli Kadhafi artimi pareigūnai rengiasi bėgti iš Libijos, rašo laikraštis

Didžiosios Britanijos vyriausybė mano, kad maždaug 10 žymių M.Kadhafi bendražygių gali netrukus išvažiuoti į užsienį, penktadienį praneša laikraštis „The Independent“.

Leidinio duomenimis, „maždaug 10 aukštų Libijos pareigūnų palaiko ryšius su Britanijos valdžia. Šie M.Kadhafi bendražygiai rengiasi palikti savo lyderį“.

Anksčiau šią savaitę buvo pranešta, kad iš Libijos pabėgo keli M.Kadafi bendražygiai, tarp jų buvęs užsienio reikalų ministras Mussa Kussa atvyko į Britaniją, kur paprašė suteikti jam politinį prieglobstį.

Tuo tarpu Libijos užsienio žvalgybos tarnybos vadovas paskambino telefonu į Libijos televiziją, vykstant tiesioginei diskusijų laidai, ir pareiškė, kad jis „neturi jokio pagrindo palikti tėvynę ir išduoti savo liaudį, šalies lyderį ir pergalingą revoliuciją, kuriai šis vadovauja“, praneša penktadienį britų visuomeninis transliuotojas BBC iš Tripolio.

Iš Libijos pabėgęs ministras bus apklaustas dėl Lokerbio sprogdinimo

Škotijos pareigūnai ketvirtadienį pranešė, kad nori apklausti iš Libijos pabėgusį užsienio reikalų ministrą Mussą Kussą apie keleivinio lėktuvo susprogdinimą virš Lokerbio miestelio 1988 metais, šiuo savo pareiškimu nudžiugindami aukų artimuosius.

M.Kussa, kuris anksčiau taip pat buvo M.Kadhafi žvalgybos vadovas, trečiadienį atskrido į Didžiąją Britaniją. Pasak vieno iš jo draugų, užsienio reikalų ministro ir M.Kadhafi keliai išsiskyrė, nes M.Kussa nepritarė Libijos lyderio pajėgų atakoms prieš civilius gyventojus kariniame konflikte su sukilėliais.

Žmonės, netekę artimųjų per 270 gyvybių nusinešusį „Pan Am“ keleivinio lėktuvo, skridusio 103-iuoju reisu, susprogdinimą virš Lokerbio miesto Škotijoje, griežtai pareiškė, jog negalima sudaryti jokių susitarimų, kad M.Kussa būtų apsaugotas.

„Tai galėtų būti visi tie įkalčiai, kuriuos mes norėjome gauti ant sidabrinės lėkštelės“, – sakė Frankas Dugganas, organizacijos „Victims of Pan Am 103“, kuri atstovauja aukų giminaičiams amerikiečiams, prezidentas.

Britų pareigūnai viliasi, kad buvęs Libijos žvalgybos vadovas gali suteikti jiems nepaprastai svarbių karinių ir diplomatinių žinių. Tuo tarpu aktyvistai nori, kad M.Kussa suteiktų informacijos apie sprogdinimą, per kurį žuvo 259 lėktuvu skridę žmonės, daugiausiai amerikiečiai, ir dar vienuolika ant žemės buvusių žmonių.

Britų pareigūnai viliasi, kad buvęs Libijos žvalgybos vadovas gali suteikti jiems nepaprastai svarbių karinių ir diplomatinių žinių.„Jis buvo Libijos žvalgybos tarnybų vadovas, todėl jei Libija yra atsakinga už 103-iuoju reisu skridusio JAV oro bendrovės „Pan Am“ keleivinio lėktuvo susprogdinimą, tuomet ponas M.Kussa taip pat yra atsakingas“, – sakė Pamela Dix, per katastrofą netekusi brolio.

„Šioje šalyje jis neturėtų būti laisvas žmogus“, – pridūrė ji.

Londone įsikūrusio fondo „Quilliam“ vyresnysis analitikas, Libijos pilietis Nomanas Benotmanas sakė, kad jo draugas M.Kussa „labai pozityviai žiūri į galimybę bendradarbiauti ne tik su Jungtinės Karalystės vyriausybe, bet ir su visa Europa“.

Paklaustas, ar M.Kussa pasirengęs būti patrauktas atsakomybėn, N.Benotmanas atsakė: „Žinoma, be jokių abejonių, esu absoliučiai tikras“.

„Tačiau šiuo metu jam oficialiai nėra iškelta jokios bylos. Esama daugybės gandų ir padrikų kalbų žiniasklaidoje ten ir čia, tačiau, kaip aš suprantu, jokio teisinės problemos nėra, jis nesusietas su jokiu teroristiniu aktu“, – sakė analitikas.

2001 metais Abdelbasetas Ali Mohmetas al Megrahi buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už savo vaidmenį Lokerbio sproginime. Tačiau 2009-aisiais Škotijos valdžia humaniškumo sumetimais paleido A.A.M.al Megrahi, kai gydytojai nustatė, kad jis nepagydomai serga prostatos vėžiu.

M.Kussa atliko svarbų vaidmenį siekiant, kad būtų paleistas A.A.M.al Megrahi, kuris tebėra gyvas.

Reuters/Scanpix nuotr./Libijos sukilėlis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Libijos sukilėlis

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as sakė, kad M.Kussai nebus suteikta teisinė neliečiamybė. Mussai Kussai nepasiūlyta Britanijos ar tarptautinė teisinė neliečiamybė“, – sakė jis žurnalistams.

59 metų libietis į Londoną kartu su sūnumi atskrido iš Tuniso, kur praleido dvi dienas. Tripolis jo kelionę oficialiai įvardijo kaip privatų vizitą.

Kaip sakė W.Hague'as, Vakaruose išsilavinimą įgijęs M.Kussa atvykęs į Londoną pareiškė britų pareigūnams, kad traukiasi iš ministro posto.

Pasak užsienio reikalų sekretoriaus, šiuo metu M.Kussa, su kuriuo aptariamos „jo ir mūsų pasirinkimo galimybės“, yra „saugioje vietoje“.

1980 metais M.Kussa, kuris dirbo ambasadoriumi Londone, buvo išsiųstas iš Didžiosios Britanijos, kai vienam žurnalistui pareiškė, kad pritaria Libijos režimo „priešų“ žudymui.

Prancūzija ragina Libijos valdininkus neberemti M.Kadhafi

Prancūzija pataria artimiausiems M.Kadhafi bendražygiams kuo greičiau palikti Libijos lyderį, penktadienį spaudos konferencijoje Paryžiuje pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Bernard'as Valero.

1980 metais M.Kussa, kuris dirbo ambasadoriumi Londone, buvo išsiųstas iš Didžiosios Britanijos, kai vienam žurnalistui pareiškė, kad pritaria Libijos režimo „priešų“ žudymui.„Tie žmonės, kurie vis dar yra su M.Kadhafi, turi suprasti, kad jie atsidūrė aklavietėje ir, kol nevėlu, turi jį palikti“, – citavo prancūzų diplomatą agentūra EFE.

Pasak B.Valero, pastarosiomis dienomis padaugėjo Libijos pareigūnų, kurie paliko M.Kadhafi. Tarp jų – pulkininko bendražygis, užsienio reikalų ministras M.Kussa. B.Valero sakė, kad M.Kussa pabėgimas liudija, jog M.Kadhafi režimas krinka.

Diplomatas taip pat sakė, kad tarptautinė koalicija ir toliau rengs karinę operaciją Libijoje, siekdama apginti civilius gyventojus nuo M.Kadhafi karinės grėsmės. Jis taip pat pareiškė, kad Prancūzija neketina tiekti ginklų Libijos opozicijai.

Be to, B.Valero paneigė pranešimus, kad Prancūzijos kareivių esama Libijos teritorijoje. „Libijoje nėra nė vieno prancūzų kariškio“, – sakė jis.

M.Kadhafi turi pasitraukti iš valdžios, sako Britanija Libijos lyderio atstovui

Didžiosios Britanijos pareigūnai pareiškė Londone apsilankiusiam aukšto rango Libijos pareigūnui, kad jo šalies lyderis M.Kadhafi turi atsistatydinti siekiant bet kokio taikos susitarimo, penktadienį informavo vyriausybės šaltiniai.

Britų dienraštis „The Guardian“ rašo, kad M.Kadhafi sūnaus Saifo al Islamo Kadhafi padėjėjas Mohammedas Ismailas pastarosiomis dienomis buvo atvykęs į Londoną ir kad šis vizitas buvo tik vienas iš kontaktų tarp Libijos vyriausybės ir Vakarų šalių per pastarąsias dvi savaites.

N.Benotmanas, remdamasis savo šaltiniais, nurodė, kad M.Ismailas buvo pasiūlęs planą, pagal kurį valdžią šalyje perimtų M.Kadhafi sūnūs arba kad jiems bent jau būtų skirtas vaidmuo naujoje vyriausybėje. Tokiu atveju jų tėvas galėtų pasitraukti iš valdžios, o jo garbė nenukentėtų.

M.Ismailui buvo atsakyta, kad M.Kadhafi turi pasitraukti.

Kaip pranešama, M.Ismailo pristatytą planą S.al Islamas siūlo jau kelias savaites. „Dabar tam per vėlu“, – mano N.Benotmanas.

Vienas Britanijos vyriausybės šaltinis sakė, kad M.Ismailas buvo atvykęs aplankyti savo šeimos narių, tačiau Londonas „pasinaudojo proga pasiųsti kelias labai aiškias žinias apie Kadhafi režimą“.

Libijos sukilėlių apginklavimas gali sustiprinti terorizmą, sako Turkija

Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį pareiškė nepritariantis sumanymui aprūpinti ginklais Libijos sukilėlius, sakydamas, kad toks žingsnis taptų „kanalu terorizmui“.

Kalbėdamas Londone vykusioje bendroje spaudos konferencijoje su Didžiosios Britanijos premjeru Davidu Cameronu, Turkijos vyriausybės vadovas sakė „neigiamai“ vertinantis sumanymą apginkluoti opozicijos pajėgas, kurios kaunasi su M.Kadhafi šalininkais.

„Tai sukurtų kitokią padėtį Libijoje, o mums neatrodo tinkama tai padaryti, – pabrėžė R.T.Erdoganas. – Mūsų požiūriu, tai sukurtų aplinką, kuri taptų kanalų terorizmui ir pati būtų pavojinga.“

„Al Qaeda“ tikriausiai neužgrobs sukilimo Libijoje, ramina Pentagono vadovas

Mažai tikėtina, kad tarptautinis teroristų tinklas „al Qaeda“ sugebėtų „užgrobti“ sukilimą Libijoje, ketvirtadienį sakė JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas.

JAV įstatymų leidėjams reiškiant susirūpinimą dėl galimos islamistų kovotojų įtakos Libijos opozicijos pajėgoms, Pentagono vadovas nesureikšmino šiame regione veikiančios ekstremistų grupuotės – Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM) vaidmens.

„Manau, kad būsimoji Libijos vyriausybė bus kuriama svarbiausių genčių, – R.Gatesas sakė JAV Atstovų Rūmų ginkluotųjų tarnybų komitetui. – Taigi, manau, kad kai kurių grupuočių arba kai kurių Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ elementų galimybė užgrobti šį reikalą (sukilimą) dabartiniu metu man atrodo labai mažai tikėtina.“

Mažai tikėtina, kad tarptautinis teroristų tinklas „al Qaeda“ sugebėtų „užgrobti“ sukilimą Libijoje, ketvirtadienį sakė JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas.Tuo tarpu aukštas NATO pajėgų vadas JAV admirolas Jamesas Stavridis antradienį sakė, kad žvalgybos duomenys rodo, jog esama kai kurių „atgarsių“ apie galimą „al Qaeda“ ir Libano islamistų judėjimo „Hizbollah“ įtaką opozicijos pajėgų vadams.

Libijos pilietybę turintis „al Qaeda“ kovotojas Abu Yahya al Libi, kurio buvimo vieta nežinoma, ragino sukilti prieš M.Kadhafi, o AQIM pažadėjo padėti visomis įmanomomis priemonėmis.

Margą Libijos sukilėlių armiją būtina apmokyti, sako Pentagono vadovas

R.Gatesas ketvirtadienį taip pat pareiškė, kad margai Libijos sukilėlių armijai labiausiai reikalingi ne ginklai, o apmokymas kautis su šalies lyderio M.Kadhafi pajėgomis, tačiau šią užduotį turėtų atlikti kitos šalys.

JAV įstatymų leidėjams reiškiant susirūpinimą, kad ginkluota intervencija Libijoje gali atvesti į aklavietę, R.Gatesas ir aukšto rango Pentagono pareigūnas Mike'as Mullenas sakė, jog NATO vadovaujamų pajėgų antskrydžiai sudavė skaudų smūgį M.Kadhafi pajėgoms, tačiau dar jų nepalaužė.

R.Gatesas pabrėžė, kad šios karinės misijos tikslas nėra nuversti M.Kadhafi, tačiau prognozavo, kad ekonominis ir politinis spaudimas, taip pat Libijos žmonės, o ne antskrydžiai, galiausiai privers lyderį atsisakyti valdžios.

Prasčiau ginkluotoms sukilėlių pajėgoms traukiantis nuo M.Kadhafi pajėgų puolimo, Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės dabar svarsto, ar būtų galima paremti kovotojus ginklais arba suteikti kitokią pagalbą, sakė R.Gatesas.

Pentagono vadovas aiškino, kad sukilėlių pajėgos yra „padrikos“ ir improvizuotos, kurios gauna ginklų iš užimtų režimo armijos karinių sandėlių, tačiau jiems labai stinga kariškių vadovavimo.

„Iš tikrųjų jiems reikalingi mokymai, vadovavimas, kontrolė ir tam tikra nuosekli organizacija“, – R.Gatesas sakė JAV Atstovų Rūmų ginkluotųjų tarnybų komitetui.

Jis pridūrė, kad siekiant apmokyti sukilėlius „turi būti siunčiami instruktoriai, taip pat sudėtingesni ginklai, siekiant juos apmokyti naudotis šiais ginklais“.

M.Mullenas sakė, kad Libijos opoziciją galėtų apmokyti ir apginkluoti arabų šalys.

Tikslių žinių apie sukilėlių pajėgų struktūrą iki šiol sunku gauti, o JAV vyriausybė yra gavusi informacijos tik apie kai kuriuos Libijos rytinę dalį kontroliuojančių kovotojų lyderius, nurodė R.Gatesas.

„Iš tiesų nedaug apie žinome apie šią, mano nuomone, labai padriką, neorganizuotą opoziciją prieš Kadhafi“, – pridūrė jis.

R.Gatesas anksčiau buvo Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius ir praeito amžiaus 9-ame dešimtmetyje vadovavo pastangoms apginkluoti Afganistano kovotojus, kurie priešinosi įsiveržusioms Sovietų Sąjungos pajėgoms. Tačiau gynybos sekretorius atsisakė komentuoti CŽV veiklą Libijoje.

Muamaro Kadhafi armija, kuri turi tankų ir kitų sunkiųjų ginklų, tebėra gerokai pranašesnė už sukilėlius, nurodė M.Mullenas, pabrėžęs, kad jėgų santykis yra „dešimt prieš vieną“ režimo naudai.JAV Ginkluotųjų pajėgų štabų vadų tarybos pirmininkas M.Mullenas tame pačiame posėdyje sakė, kad per tartpautinės koalicijos bombardavimus buvo likviduota 20–25 proc. M.Kadhafi pajėgų, tačiau „tai nereiškia, kad jis netrukus bus palaužtas kariniu atžvilgiu“.

M.Kadhafi armija, kuri turi tankų ir kitų sunkiųjų ginklų, tebėra gerokai pranašesnė už sukilėlius, nurodė M.Mullenas, pabrėžęs, kad jėgų santykis yra „dešimt prieš vieną“ režimo naudai.

R.Gatesas pažadėjo, kad NATO perėmus vadovavimą šiai kampanijai, JAV kariškių indėlis artimiausiomis dienomis „reikšmingai sumažės“, taip pat sakė, kad „amerikiečių karių batų sausumoje nebus“.

Karinės priemonės nėra Libijos krizės sprendimas, sako Vokietija

Vokietijos užsienio reikalų ministras penktadienį pareiškė, kad konfliktas Libijoje negali būti išspręstas „karinėmis priemonėmis“ ir paragino paskelbti paliaubas, tebevykstant NATO vadovaujamiems antskrydžiams prieš M.Kadhafi pajėgas.

Vokietijos diplomatijos vadovas Guido Westerwelle šiuos komentarus išsakė po susitikimo Pekine su Kinijos užsienio reikalų ministrų Yang Jiechi.

Į Kiniją G.Westervelle atvyko po vizito stichinės nelaimės nuniokotoje ir branduolinės krizės krečiamoje Japonijoje.

„Gali būti tik politinis sprendimas, o mes turime užtikrinti, kad vyktų politinis procesas. Tai turėtų prasidėti nuo paliaubų, kurių privalėtų laikytis Kadhafi, kad galėtų prasidėti taikos procesas“, – diplomatijos vadovas sakė žurnalistams.

JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Kanados, Danijos ir Belgijos naikintuvai nuo kovo 19 dienos atakavo karinius taikinius Libijoje pagal Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos 1973-ąją rezoliuciją, leidžiančią panaudoti „visas būtinas priemones“, siekiant apsaugoti civilius gyventojus.

Kinija ir Vokietija susilaikė balsuojant dėl šios rezoliucijos, pagal kurią Libijoje buvo nustatyta neskraidymo zona. Berlynas taip pat neprisidėjo prie karinių veiksmų prieš šios Šiaurės Afrikos šalies autoritarinį režimą.

Šį faktą taip pat akcentavo Yang Jiechi, sakydamas, kad jis rodo, jog „abi šalys turi abejonių įvairiuose lygiuose“.

„Pabrėžiame, kad 1973-oji rezoliucija buvo suvokiama kaip priemonė nutraukti smurtą ir apsaugoti civilius gyventojus. Dėl šios priežasties mums kelia nerimą skelbiami pranešimai apie civilių gyventojų žūtis ir sužalojimus, taip pat apie besitęsiančius susirėmimus“, – nurodė Kinijos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius