Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muamaro Kadhafi paskutinės dienos: tarp įniršio ir nevilties

Keturis dešimtmečius despotiškai Libiją valdęs Muamaras Kadhafi paskutines savo gyvenimo savaites praleido kilnodamasis iš vienos slėptuvės į kitą savo gimtajame mieste Sirte – tai pasiduodamas įniršiui, tai melancholijai, stebėdamas byrantį savo režimą, – pasakojo vienas buvęs jo patikėtinis.
Muamaras Kadhafi
Muamaras Kadhafi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Kadhafi, jo sūnus Mutassimas ir dar per dvi dešimtis ištikimiausių senojo režimo šalininkų pastaruoju metu buvo beveik visiškai atkirsti nuo pasaulio, slapstydamiesi ir gyvendami apleistuose namuose be televizijos, telefono ir elektros, teigė buvęs šalies lyderio aplinkos narys Mansouras Dao, vadovavęs grėsmingai Revoliucinei gvardijai.

Nuverstas lyderis leisdavo laiką skaitydamas, kažką užsirašinėdamas arba virdamasis arbatą ant anglimis kūrenamos krosnelės, M.Dao sakė pirmadienį vakare savo laikiname kalėjime – pasitarimų kambaryje revoliucinių pajėgų būstinėje Misratos uostamiestyje.

„Jis nevadovavo mūšiui, – M.Dao pasakojo apie M.Kadhafi. – Tai darė jo sūnūs. Jis nieko neplanavo ir negalvojo apie jokį planą.“

Vasarį pradėjęs sukilimas prieš M.Kadhafi režimą greitai peraugo į pilietinį karą, kuris oficialiai buvo užbaigtas praeitą sekmadienį, kaip laisvės deklaracijoje paskelbė naujieji Libijos lyderiai.

Į šią pergalę atvedė M.Kadhafi sučiupimas ir žūtis praeitą ketvirtadienį, kai galutinai žlugo paskutinė senojo režimo tvirtovė Sirtas. Tą dieną iš miesto mėgino ištrūkti automobilių kolona, vežanti buvusį Libijos lyderį, taip pat M.Dao, kuris važiavo žalios spalvos visureigiu „Toyota Landcruiser“. Tačiau šiai kolonai smogė NATO aviacija.

M.Kadhafi ir M.Dao buvo sužeisti ir sučiupti, o vėliau tą pačią dieną nuverstas despotas žuvo neaiškiomis aplinkybėmis. Libijos laikinoji vyriausybė, vis labiau spaudžiama tarptautinės bendruomenės, pažadėjo ištirti šį incidentą.

Libijos pareigūnai tvirtina, kad M.Kadhafi žuvo kryžminėje ugnyje tarp sukilėlių ir senojo režimo kovotojų. Tačiau viename paviešintame vaizdo įraše matoma, kaip M.Kadhafi sučiupę kovotojai jį muša, tyčiojasi ir tampo.

Žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) atstovas Peteris Bouckaertas pirmadienį sakė, kad esama pagrįstų įtarimų, jog mirtinas šūvis į M.Kadhafi galvą buvo paleistas, kai jis jau buvo suimtas. Pasak jo, viena toje automobilių kolonoje važiavusi libė slaugė pasakojo HRW, kad M.Kadhafi buvo tik lengvai sužeistas, kai jį sučiupo kovotojai.

M.Kadhafi, Mutassimo ir buvusio gynybos ministro Abu Bakro Yuniso Jabero lavonai keturias dienas buvo viešai demonstruojami vieno daržovių turgaus šaldytuve Misratos uostamiestyje, o pirmadienio vakarą perkelti, ruošiantis juos palaidoti.

Vienas vietos kariškių atstovas teigė, kad palaikai buvo palaidoti slaptoje vietoje antradienį paryčiais.

M.Dao pasakojo, kad M.Kadhafi iš savo rezidencijos komplekso Tripolyje pabėgo rugpjūčio 18 arba 19 dieną, prieš sukilėlių pajėgoms įsiveržiant į sostinę. Miestui kritus, M.Kadhafi iškart išvyko į Sirtą, lydimas Mutassimo.

Tuo tarpu M.Kadhafi įpėdiniu laikytas lyderio sūnus Saif al Islamas rado prieglobstį kitoje senojo režimo šalininkų tvirtovėje – Bani Valide.

M.Dao prisidėjo prie M.Kadhafi Sirte savaite vėliau, o buvęs Libijos žvalgybos vadovas Abdullah al Senussi važinėdavo tarp Sirto ir pietinio Sabhos miesto, kuris tuo metu buvo trečioji likusi lojalistų tvirtovė.

A.al Senoussi ir Saif al Islamas Kadhafi, ieškomi Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) dėl įtariamų karo nusikaltimų, tebesislapsto.

M.Kadhafi padėjėjai ne kartą ragino ji atsistatydinti ir palikti šalį, tačiau šis atsisakinėjo, teigdamas, kad nori mirti savo protėvių krašte, pasakojo M.Dao.

„Man jo gaila, nes jis nepakankamai vertino padėties rimtumą“, – M.Dao sakė apie M.Kadhafi, kuriam dirbo nuo 1980 metų, o nuo praeito amžiaus 10-o dešimtmečio buvo jo asmeninės apsaugos vadas.

„Jis galėjo išvykti ir palikti šalį bei laimingai gyventi“, – pridūrė buvęs pareigūnas.

Sirte M.Kadhafi ir jo palydovai maždaug kas keturias dienas keldavosi į vis kitą slėptuvę, kai miestą bombardavo NATO aviacija ir puolė sukilėlių pajėgos. Ši grupė liko vadinamajame Sirto 2-ajame rajone, slapstydamasi per kovas pasprukusių gyventojų paliktuose namuose.

„Jie buvo įbauginti antskrydžių ir artilerijos šaudymo“, – sakė M.Dao, nors pridūrė nemanantis, kad pats M.Kadhafi buvo apimtas baimės.

Mutassimas vadovavo senojo režimo šalininkų kovotojams Sirte, kurių iš pradžių turėjo apie 350, tačiau vėliau daug jų pabėgo, ir iki paskutinių mūšių liko tik apie 150.

M.Kadhafi, anksčiau geležiniu kumščiu vadovavęs 6 mln. gyventojų turinčiai šaliai, tūžo netekęs valdžios.

„Jis būdavo įsitempęs, iš tikrųjų įpykęs, kai kada įtūžęs, – nurodė M.Dao. – Dažniausiai jis būdavo tiesiog liūdnas ir piktas.“

„Jis tikėjo, kad Libijos žmonės jį tebemyli – netgi tuomet, kai pasakėme jam, jog Tripolis užimtas“, – pridūrė lyderio patikėtinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius