-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mychailo Podoliako žodžius iškraipė: kalbėjo apie Bažnyčią, išvertė į „žudynes“

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas nesigaili, kad karo pradžioje nepavyko sunaikinti daugumos šalies gyventojų. Tai yra klaidinga jo komentaro apie įvykius, susijusius su šios šalies Ortodoksų bažnyčia (Maskvos patriarchato), interpretacija. Pareigūno žodžiai buvo ištraukti iš konteksto ir pacituoti netiksliai, apie žudynes jis net nekalbėjo, tik apie apsivalymą.
Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas nesakė, kad prorusiškai nusiteikę žmonės turėjo būti išžudyti
Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas nesakė, kad prorusiškai nusiteikę žmonės turėjo būti išžudyti / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Nusižiūrėjo iš angliško įrašo

Šis M.Podoliako komentaras prieš kelias dienas buvo pacituotas tinklalapyje laisvaslaikrastis.lt.

„Zelenskio patarėjas Podoliakas viešai apgailestauja, kad jiems nepavyko karo pradžioje fiziškai sunaikinti daugumos Ukrainos gyventojų“, – skelbia teksto, kažkodėl iliustruoto prezidento Gitano Nausėdos nuotrauka, antraštė.

Ekrano nuotr. iš laisvaslaikrastis.lt/Lietuvoje platinama iškraipyta Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjo Mychailo Podoliako citata
Ekrano nuotr. iš laisvaslaikrastis.lt/Lietuvoje platinama iškraipyta Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjo Mychailo Podoliako citata

Vos trijų sakinių tekste, užimančiame net mažiau vietos nei pavadinimas, rašoma, esą „M.Podoliakas teigia, kad Ukraina per pirmuosius 3-6 karo mėnesius praleido progą fiziškai išžudyti daug prorusiškų ukrainiečių…“

Dabar tai tariamai „truputį sudėtingiau“. Žinutė baigiama retoriniu klausimu nevyniojant žodžių į vatą: „Kodėl Vakarai remia šią šūdiną šalį?“

Jokių nuorodų į šaltinius, pavyzdžiui, oficialius pranešimus, įrašus socialiniuose tinkluose, kur Ukrainos pareigūnai karo metu reiškiasi itin aktyviai, ar interviu, kuriame patarėjas taip būtų pasakęs, nepateikiama.

Yra tik įterptas „Twitter“ vartotojo, prisistatančio vardu ar pseudonimu Richardas, įrašas anglų kalba. Jo turinys sutampa su cituoto teksto, tad akivaizdu, kad pastarasis yra tiesiog šio vertimas. Tiesa, angliškai parašyta gerokai stipresnė frazė – „fiziškai išskersti“ (physically slaughter), nors paprastai apie žmonių žudymą sakoma „to kill / murder“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas nesakė, kad prorusiškai nusiteikę žmonės turėjo būti išžudyti
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas nesakė, kad prorusiškai nusiteikę žmonės turėjo būti išžudyti

Būtent tokia frazė įrašyta ir subtitruose, kuriuose į anglų kalbą išversti M.Podoliako žodžiai. Tačiau iš jo lūpų nenuskamba nei „išžudyti“, nei „išskersti“.

Net propagandininkai taip nesuprato

Paieška pagal kadrą iš įrašo ir kai kuriuos M.Podoliako ištariamus žodžius nuveda į „YouTube“ kanalą „Trumpai apie politiką“, turintį 2,25 tūkst. prenumeratorių ir kaip savo ženklą naudojantį Rusijos herbą.

Po kiek daugiau nei minutės trukmės įrašu paaiškinta, esą „tiesiog dabar Ukrainoje naikina Ortodoksų Bažnyčią (UPC, УПЦ nuo Українська Православна Церква)“. Čia turimi omeny Maskvos patriarchato stačiatikiai.

Taip pat pacituoti patarėjo žodžiai, kad šalis dabar turi galimybę likviduoti kanoninę UPC, visų pirma fiziškai išvalydama savo dvasininkus.

„Kaip tik šiandien viskas, kas vyksta aplink UPC, leis šį pūlinį pagaliau „uždaryti“. Uždaryti chirurginiu būdu, – televizijos kanalo „Ukraina-24“ laidoje kalbėjo pareigūnas. – Ir mes tai padarysime bet kokiu atveju, nes jie patys eina eskalacijos link. UPC nenori dialogo, UPC nori išlikti Rusijos įtakos Ukrainos valstybingumui elementu.“

M.Podoliakas esą pridėjo, jog valdžia padarys viską, kad šalyje liktų tik atskilusioji Ukrainos Stačiatikių bažnyčia (PCU, ПЦУ nuo Православна церква України) arba Ukrainos šventoji bažnyčia.

Ji yra autokefalinė, kitaip tariant, administraciškai nepriklausoma, įkurta 2018 m. gruodį ir antra pagal tikinčiųjų, dvasininkų, parapijų bei vienuolynų skaičių ortodoksų bažnyčia Ukrainoje. Šios vietinės bažnyčios įkūrimas įplieskė konfliktą tarp Maskvos ir Konstantinopolio patriarchatų.

„Unikalus šansas, kai galėjome viską išspręsti greitai ir neskausmingai, buvo per pirmuosius 3-6 karo mėnesius, – rusiškai pacituotas patarėjo komentaras. – Tada buvo galima daug prorusiškų [dvasininkų] tiesiog išvalyti fiziškai. Šiandien tai – šiek tiek sunkiau, bet nereiškia, kad tai neįmanoma.“

Pastarąją frazę išties galima išgirsti įraše nuo 0.38 laiko žymos. Ukrainietiškai jis sakė: „Мені здається, цей унікальний шанс, коли можна було б взагалі все дуже швидко й безболісно вирішити, був протягом перших 3-6 місяців війни. Тоді можна було багато проросійських просто фізично „зачистити“ („Man atrodo, kad šį unikalų šansą, kai viską buvo galima išspręsti labai greitai ir neskausmingai, turėjome per pirmuosius 3-6 karo mėnesius. Tada buvo galima tiesiog fiziškai „išvalyti“ daugybę prorusiškųjų“).

VIDEO: Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjo Mychailo Podoliako komentaras apie situacliją dėl Kyjivo Pečorų lauros

Taigi M.Podoliakas nekalbėjo apie prorusiškai nusiteikusių ukrainiečių apskritai ar stačiatikių konkrečiai sunaikinimą, išžudymą, tuo labiau skerdynes. Frazė „fiziškai išvalyti“ jo komentare greičiausiai reiškia Maskvos patriarchato stačiatikių, kaip religinės bendruomenės, išstūmimą, uždraudimą, apsivalymą nuo jos.

Žudymas neminimas ir po vaizdo įrašu pateiktame paaiškinime. Įrašas paskelbtas prorusiškame kanale, iškirpta „reikalinga“ patarėjo komentaro dalis, antraštė propagandinė, bet kalbama ne apie kieno nors gyvybės atėmimą, o apie bažnyčios, tikinčiųjų bendruomenės naikinimą.

Kol kas neišvarė iš vienuolyno

Jau iš šio trumpo įrašo aišku, kodėl M.Podoliakas taip griežtai kalba apie UPC. Anot jo, Maskvos patriachatui pavaldi UPC nenori dialogo, bet siekia išlaikyti Rusijos įtaką Ukrainos valstybingumui, kad pastaroji nereguliuotų to, ką jie daro, išliktų silpna ir pasiduodanti provokacijoms.

Pernai lapkritį Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) surengė reidą garsiame XI a. Kyjivo ortodoksų vienuolyne dėl įtariamos Rusijos agentų veiklos.

„Reuters“/„Scanpix“/Maldininkai prie Kyjivo Pečorų lauros vienuolyno
„Reuters“/„Scanpix“/Maldininkai prie Kyjivo Pečorų lauros vienuolyno

Į pietus nuo sostinės centro esanti Kyjivo Pečorų laura, įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, yra Ukrainos Stačiatikių bažnyčios atšakos, anksčiau buvusios Maskvos jurisdikcijoje, centras.

Šiuos ryšius ji nutraukė netrukus po Rusijos kariuomenės invazijos, bet Kyjivas mano, kad ji de facto tebėra priklausoma nuo Maskvos.

SBU pranešime buvo nurodyta, kad „kontržvalgybinių priemonių“ imtasi siekiant „atremti ardomąją Rusijos saugumo tarnybų veiklą Ukrainoje“.

Kovo pabaigoje buvo pranešta, kad vienuoliai, kaltinami ryšiais su Maskva, nebus prievarta iškeldinti iš Pečorų lauros. Šis senovinis vienuolynas su olomis, stovintis prie Dnipro upės, atliko svarbų vaidmenį Ukrainos ir Rusijos istorijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos policininkai prie Kijevo Pečorų lauros vienuolyno
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos policininkai prie Kijevo Pečorų lauros vienuolyno

Vyriausybė paskelbė nuo kovo 29-osios nutraukianti nuomos sutartį, pagal kurią vienuoliai galėjo nemokamai užimti dalį Lauros, tačiau nurodė, kad iškeldinimo procesas gali užtrukti kelias savaites.

Vienuoliai teigė, kad pasiliks tol, kol tai bus fiziškai įmanoma. Dėl to kilo nuogąstavimų, kad artėjant galutiniam iškraustymo terminui gali kilti konfrontacija.

„Niekas nieko už kojų nevilks, nebus jokio iškeldinimo jėga, viskas bus padaryta pagal įstatymus“, – nurodė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

Buvęs Pečorų lauros vadovas metropolitas Pavlo pareiškė, kad Dievas neatleis prezidentui Volodymyrui Zelenskiui už Maskvos bažnyčios išvarymą iš vienuolyno ir kad iškeldintųjų ašaros „nenukris ant žemės – kris jam ant galvos“.

2019-aisiais Rusija neteko daug Ukrainos parapijų, kai dėl istorinės schizmos, kurią paskatino Krymo pusiasalio aneksija ir parama prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje, buvo įkurtas Ortodoksų Bažnyčios Kyjivo patriarchatas.

Sieks tik vienos bažnyčios

Kaip tik situaciją dėl Lauros kovo 30-ąją kanalo 24 eteryje komentavo M.Podoliakas. Jo žodžius citavo įvairios Ukrainos žiniasklaidos priemonės.

Anot patarėjo, „Rusijos stačiatikių bažnyčios Ukrainos padalinio“ vadovų elgesyje esama antiukrainizmo apraiškų ir tuo esą reikia atsikratyti.

„Šis karas jau aiškiai parodė, kad Rusija nėra ir niekada nebuvo Ukrainos draugė, – teigė jis. – Rusija ją visada naudojo kaip teritoriją pavergti, čia kurti savo marionetinius politinius, religinius ir kultūrinius centrus.“

„Ukrinform“/„Scanpix“ /Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kanceliarijos patarėjas Mychaila Podoliakas
„Ukrinform“/„Scanpix“ /Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kanceliarijos patarėjas Mychaila Podoliakas

Kaip tik dėl to M.Podoliakas paragino pašalinti „šį pūlinį“ ir apgailestavo, kad apsivalymas neįvyko karo pradžioje, kai „viską būtų buvę galima išspręsti labai greitai ir neskausmingai per pirmuosius 3-6 karo mėnesius.

Tokiame kontekste jis ištarė frazę, pasiekusią ir lietuvišką tinklalapį: „Tada buvo galima tiesiog fiziškai „išvalyti“ daugybę prorusiškųjų“.

Patarėjo teigimu, jie turį teisinę motyvaciją eiti šiuo keliu – Ukrainoje turinti būti viena kanoninė ukrainiečių bažnyčia, apie tai kalbąs Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius