Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nadija Savčenko Rusijai nebereikalinga?

Rusijos teisingumo ministerija trečiadienio vakarą pranešė, kad Ukraina oficialiai paprašė dokumentų, reikalingų Rusijoje nuteistos ukrainietės karo pilotės Nadijos Savčenko repatrijavimui. Kaip teigia Europos politikos analizės centro (CEPA) Vašingtone analitikas Marius Laurinavičius, „Rusijos viešųjų ryšių projektas eina į pabaigą“.
Gegužės 6 diena. Rusijoje kalinama Nadežda Savčenko juokiasi klausydamasi teismo pareiškimų
Rusijoje kalinama Nadija Savčenko / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teisingumo ministerija Rusijoje pranešė, esą kolegos Ukrainoje faksu atsiuntė prašymą pateikti dokumentus, kurių reikia norint, kad N.Savčenko būtų perkelta atlikti kalėjimo bausmę tėvynėje.

34-erių N.Savčenko kovo 22 dieną buvo nuteista kalėti 22 metus dėl dviejų Rusijos žurnalistų žūties Rytų Ukrainoje. Ji apkaltinta koregavusi artilerijos ugnį į žurnalistus.

Rusijos teisėjo neįtikino akivaizdūs įrodymai, kad ukrainietė jau buvo sučiupta tuo metu, kai artilerijos ugnis pražudė abu žiniasklaidos atstovus.

Jau nutraukė bado streiką

Tiesa, jau netrukus pradėta kalbėti apie galimus N.Savčenko mainus į Ukrainoje sučiuptus įtariamus Rusijos karius Alekandrą Aleksandrovą ir Jevgenijų Jerofejevą. Kijevas lyg tyčia paskubėjo irgi nuteisti šiuos rusus kalėti po 14 metų, o šie, kaip ir N.Savčenko, atsisakė teikti apeliacijas, kad nuosprendis kuo greičiau įsiteisėtų.

P.Porošenka pareiškė, kad Kijevas ir Maskva susitarė dėl formulės, pagal kurią N.Savčenko galėtų būti sugrąžinta į Ukrainą.

Iš pradžių Kremlius paskelbė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos lyderis Petro Porošenka telefonu aptarė abiejų rusų bei N.Savčenko likimą.

O tada antradienį jau P.Porošenka pareiškė, kad Kijevas ir Maskva susitarė dėl formulės, pagal kurią N.Savčenko galėtų būti sugrąžinta į Ukrainą.

Prabilo ir Rusijos Federacijos tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko, kuri viešai pasvarstė: „Neatmetu galimybės, kad tokie mainai yra įmanomi. Reikalinga politinė valia, o Rusija jos turi“.

Galiausiai vien faktas, kad N.Savčenko nutraukė bado streiką, o su kaline telefonu pasikalbėjo ir P.Porošenka, ir jos motina, liudija, jog užsitęsusi drama jau netrukus gali baigtis. Ką tai reiškia?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Su N.Savčenko kalbasi jos motina
AFP/„Scanpix“ nuotr./Su N.Savčenko kalbasi jos motina

Viešųjų ryšių projekto pabaigos pradžia

Ar abi pusės – ir Rusija, ir Ukraina – tiesiog laukė, kol bus nuteista tiek N.Savčenko, tiek A.Aleksandrovas bei J.Jerofejevas?

„Scanpix“/AP nuotr./J.Jerofejevas (kairėje) ir A.Aleksandrovas
„Scanpix“/AP nuotr./J.Jerofejevas (kairėje) ir A.Aleksandrovas

CEPA analitikas M.Laurinavičius kalbėdamas su 15min neatmetė galimybės, kad Ukraina „paskubino Rusijos GRU karininkų teismą norėdama iškeisti juos į nacionalinę heroję“. Tačiau jis nemano, kad „Rusija kažko laukė“.

„Rusijai tai yra viešųjų ryšių projektas, kuris eina į pabaigą ir galbūt net pradeda nešti daugiau žalos negu naudos. Todėl nesistebiu, kad Kremlius dabar jau atviras pasiūlymams ir mainus vėl pateiks kaip savo pergalę.

N.Savčenko rusams iš tiesų nebereikalinga, todėl tik laiko klausimas, kada ji bus iškeista“, – 15min teigė M.Laurinavičius.

VIDEO: Ukrainos pilotei N.Savčenko Rusijos teismas paskyrė 22 metus kalėjimo

Tiesa, jo manymu, procesas gali kažkiek užtrukti – esą apie mainus gali būti pranešta ne po kelių dienų, o po kelių savaičių.

„Putinas ir Rusija net dabar gali norėti pademonstruoti, kad viskas neva vyksta pagal jų taisykles, kad rusai kažką paleidžia tik jei patys taip nusprendžia, o ne kai Porošenka apie tai paskelbia visam pasauliui“, – svarstė CEPA ekspertas.

Vienas N.Savčenko advokatų Ilja Novikovas jau pareiškė, kad su mainais bus neskubama dėl „teisėtumo ir simetrijos“.

Vis dėlto vienas N.Savčenko advokatų Ilja Novikovas jau pareiškė, kad su mainais bus neskubama dėl „teisėtumo ir simetrijos“ – esą bus palaukta, kol įsigalios verdiktas Ukrainoje nuteistiems rusams. O tai įvyks tik gegužės 18 dieną.

Už rusus pamąstys propagandinė mašina

Oficiali Kremliaus versija visada skelbė, kad N.Savčenko yra kalta dėl dviejų valstybinės Rusijos žiniasklaidos atstovų žūties. Tad jau girdėti svarstymų, kad kalinių mainai gali Rusijoje sukelti tam tikro nepasitenkinimo.

„Neabejoju, kad vyriausybė tai pateisins, tačiau sprendimas paleisti asmenį, nuteistą dėl dviejų žurnalistų žūties, čia tikrai daug ką supykdys“, – „Twitter“ parašė „The Washington Post“ korespondentas Maskvoje Andrew Rothas.

M.Laurinavičius taip nemano: „N.Savčenko mainų klausimas tikrai ne tas, dėl kurio Rusijoje galėtų kilti nepasitenkinimo banga“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marius Laurinavičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marius Laurinavičius

„Be to, realybė, deja, yra tokia, kad už daugelį rusų „mąsto“ propagandinė televizijos mašina. Kaip ji viską pateiks, taip daugelis rusų viską ir įvertins“, – tvirtino analitikas.

Gali siekti politinės karjeros

Jei mainai bus sėkmingi, P.Porošenka, ką tik sugebėjęs pertvarkyti vyriausybę ir išsaugoti trapią valdančiąją daugumą, tikrai neliūdės – jo reitingai greičiausiai pakils.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Julija Tymošenko
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Julija Tymošenko

Vis dėlto svarbu ir tai, kad N.Savčenko 2014 metų lapkritį į Aukščiausiąją Radą buvo išrinkta nuo Julijos Tymošenko partijos „Tėvynė“. O pastaroji šįmet vasarį pasitraukė iš valdančiosios koalicijos.

J.Tymošenko su prezidentiniu P.Porošenkos bloku, regis, jau ne pakeliui. Tad karo pilotė gali tapti ir opozicijos ginklu. O galbūt ras savo kelią?

„Jei ji pati norės, N.Savčenko gali sėkmingai siekti savarankiškos politinės karjeros Ukrainoje. Kol kas galima kalbėti apie P.Porošenkos pergalę.

Tačiau žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą labai sunku pasakyti, kokioje politinėje dėlionėje ji norės – jei iš viso norės – ir sugebės dalyvauti“, – 15min sakė M.Laurinavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius