-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 12 04 /16:54

NATO narės patvirtino bendrą Aljanso viršūnių susitikimo pareiškimą

Jungtinėje Karalystėje susitikę NATO karinio aljanso lyderiai trečiadienį paskelbė bendrą pareiškimą, patvirtindami savo ryšius, nepaisant įnirtingų nesutarimų dėl išlaidų gynybai ir strategijos.
NATO šalių vadovai
NATO šalių vadovai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kad išliktume saugūs, privalome žvelgti į ateitį kartu“, – sakoma deklaracijoje, kuria Aljansas pirmąkart oficialiai pripažįsta stiprėjančios Kinijos keliamus „iššūkius“ ir žada imtis „stipresnių veiksmų“ prieš terorizmą.

Po netoli Londono vykusio susitikimo priimtoje deklaracijoje 29 aljanso narių lyderiai patvirtino „savo atsakingą įsipareigojimą, numatytą Vašingtono sutarties 5-uoju straipsniu, kad ataka prieš vieną sąjungininkę bus laikoma ataka prieš mus visus“.

NATO narė Turkija grasino nepritarti planams sustiprinti Baltijos valstybių ir Lenkijos šalių gynybą po to, kai NATO narės sukritikavo Ankaros karinę operaciją Sirijoje.

Tačiau NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį pareiškė, kad „mes esame vieningi, visi už vieną ir vienas už visus. Mūsų įsipareigojimas [laikytis] 5-ojo straipsnio, mūsų Aljanso kolektyvinės gynybos punkto, yra tvirtas kaip geležis“.

„Mes kaip Aljansas susiduriame su aiškiomis grėsmėmis ir iššūkiais, kylančiais iš visų strateginių krypčių. Rusijos agresyvūs veiksmai kelia grėsmę euroatlantiniam saugumui“, – sakoma Aljanso pareiškime.

Vis dėlto NATO pabrėžė, kad Vakarų šalių karinis blokas pasiruošęs plėtoti dialogą ir konstruktyvius santykius su Rusija, „kai Rusijos veiksmai leidžia tai daryti“.

NATO taip pat nurodė, kad susiduria su grėsmėmis kibernetinio saugumo srityje ir terorizmu, kuris „visomis savo formomis ir išraiškomis mums visiems lieka nuolatinė“.

NATO viršūnių susitikimo dalyviai pareiškė esantys pasirengę dalytis ne tik išlaidomis, bet ir atsakomybe už savo „nedalomo saugumo“ užtikrinimą.

„Mūsų įsipareigojimų investuoti į gynybą dėka mes didiname šias investicijas, kad atitiktume 2 proc. (BVP) slenksčio reikalavimus ir, kaip nustatyta, kad 20 proc. (šių išlaidų) investuotume į naujus pajėgumus ir skirtume daugiau jėgų misijoms bei operacijoms“, – sakoma trečiadienį priimtame dokumente.

Jame nurodyta, kad NATO išlaidos gynybai, neskaičiuojant JAV, augo penkerius metus iš eilės. Į gynybą papildomai buvo investuota daugiau nei 130 mlrd. JAV dolerių.

„Vykdydami mūsų įsipareigojimus, numatytus Vašingtono sutarties 3-uoju straipsniu, toliau stipriname savo individualius ir kolektyvinius pajėgumus pasipriešinti bet kokios rūšies atakai. Mes darome reikšmingą pažangą. Privalome [daryti] ir darysime dar daugiau“, – sakoma NATO šalių lyderių paskelbtame pareiškime.

J.Stoltenbergas sakė, kad sąjungininkai susitarė įtraukti Kiniją į naują potencialų ginkluotės kontrolės susitarimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Jensas Stoltenbergas
„Scanpix“/AP nuotr./Jensas Stoltenbergas

„Šįsyk 29 NATO šalių lyderiai pirmąkart aptarė šį klausimą. Tai svarbus žingsnis, – kalbėjo jis. – Tokiu būdu dabar pradėjome svarstyti, kaip ateityje galėtume įtraukti Kiniją į susitarimą dėl ginkluotės kontrolės.“

NATO lyderių susitikimo baigiamojoje deklaracijoje taip pat sakoma, kad sąjungininkai „apgalvotai ir atsakingai“ reaguos į naujų Rusijos raketų dislokavimą netoli Aljanso narių teritorijų.

„Apgalvotai ir atsakingai reaguojame ir toliau reaguosime į Rusijos naujų vidutinio nuotolio raketų dislokavimą“, – sakoma pranešime.

Aljansas pažymėjo, kad tokių Rusijos raketų dislokavimas kelia „reikšmingą grėsmę euroatlantiniam saugumui“.

„Esame visiškai įsipareigoję išsaugoti ir sustiprinti veiksmingą ginkluotės kontrolę, nusiginklavimą ir neplatinimą“, – nurodoma deklaracijoje. Joje taip pat buvo pakartota, kad Aljansas lieka visiškai įsipareigojęs Branduolinio ginklo neplatinimo sutarčiai.

Bloko lyderiai pripažino, kad NATO privalo prisitaikyti prie būsimų saugumo sąlygų.

„Atsižvelgiame į naujųjų technologijų aprėptį ir mastą, kad išlaikytume savo technologinį pranašumą, tuo pačiu išsaugodami savo vertybes ir normas“, – sakoma jų pranešime.

Lyderiai įsipareigojo toliau stiprinti „savo visuomenių, kritinės infrastruktūros [stabilumą] ir energetinį saugumą“.

„NATO ir jos sąjungininkai pagal savo atitinkamą kompetenciją ryžtingai nusiteikę užtikrinti savo ryšių saugumą, įskaitant 5G tinklus. Jie suvokia būtinybę turėti apsaugotas ir stabilias sistemas“, – sakoma baigiamajame dokumente.

NATO taip pat paskelbė kosminę erdvę savo operacijų sritimi, bet pabrėžė, jog šio pobūdžio klausimai turi būti sprendžiami laikantis tarptautinių įstatymų.

Aljanso lyderiai taip pat įsipareigojo stiprinti priemones, skirtas kovai su kibernetinėmis atakomis ir hibridinėmis grėsmėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius