-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

NATO nusiųs į Viduržemio jūrą papildomai laivų, tačiau be JT mandato į Libijos krizę nesikiš

NATO padidins karines pajėgas Viduržemio jūroje, atidžiau stebės padėtį Libijoje ir parengs operacijos planą visiems galimiems įvykiams, tačiau vykdys jį tik gavusi Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos mandatą, pareiškė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas spaudos konferencijoje po ketvirtadienį surengto Aljanso šalių gynybos ministrų pasitarimo dėl krizės Libijoje.
Andersas Foghas Rasmussenas
Andersas Foghas Rasmussenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Embargas NATO Libija

Bet kokia NATO karinė operacija, susijusi su krize Libijoje, galima tik esant trims sąlygoms: akivaizdžios būtinybės, aiškaus teisinio pagrindo bei stipraus palaikymo regione, pažymėjo generalinis sekretorius, pridurdamas, kad taip nuspręsta ministrų pasitarime.

Jis priminė, kad šiuo metu galiojančios JT Saugumo Tarybos rezoliucijos nenumato galimybės panaudoti karinę jėgą. Tačiau, sakė generalinis sekretorius, ministrai nutarė sustiprinti NATO karines jūrų pajėgas centrinėje Viduržemio jūros dalyje.

Vyriausiajam NATO pajėgų Europoje vadui pavesta pasiųsti laivus padėčiai stebėti, taip pat sekti, kaip paisoma draudimo tiekti Libijai ginklus.

A.F.Rasmussenas pažymėjo, kad NATO laivai neturi įgaliojimo jėga užtikrinti šių draudimų priežiūros, todėl negali sulaikyti ir tikrinti įtartinų laivų.

Ministrai pavedė NATO kariškiams parengti detalų humanitarinės pagalbos Libijos gyventojams planą, taip pat imtis aktyvesnių veiksmų, užtikrinant ginklų tiekimo embargą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius