Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja G.Soroso „nuodėmė“: platinamas melas, kad yra V.Zelenskio pusbrolis

Jau keletą savaičių socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir milijardierius, filantropas George’as Sorosas yra pusbroliai. Taip neva sako Pentagono pareigūnas, tačiau ši institucija tokią informaciją paneigė. Bendra tarp dviejų žinomų žmonių tiek, kad jie yra žydų kilmės.
George'as Sorosas
George'as Sorosas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Sako pareigūnas“

Įrašas „Svarbi žinia: Volodymyras Zelenskis yra George’o Soroso pusbrolis. Sako Pentagono pareigūnas“ balandžio pradžioje pasirodė vienoje „Twitter“ paskyroje.

Karybos temoms, kaip galima suprasti iš adreso (@SNMilitary) ir pavadinimo (MI NEWS), skirta paskyra atsirado prieš mėnesį, bet jau turi bemaž 14 tūkst. sekėjų. Ji buvo sukurta, kai paskyra panašiu adresu ir pavadinimu (@ASBMilitary, ASB News / MILITARY), turėjusi kone 200 tūkst. sekėjų, buvo užblokuota dėl sąmokslo teorijų apie JAV biolaboratorijas Ukrainoje skleidimą.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą Volodymyras Zelenskis ir George'as Sorosas yra pusbroliai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą Volodymyras Zelenskis ir George'as Sorosas yra pusbroliai

Jų sąsają patvirtina ir tai, kad einant iš interneto archyve išsaugoto vienos paskyros įrašo nuoroda nukreipia į veikiančią kitą paskyrą.

Bet dar keliomis valandomis anksčiau identiškas įrašas – kad V.Zelenskis, pasak Pentagono pareigūno, yra G.Soroso pusbrolis, – buvo pasirodęs „Twitter“ paskyroje „OSINT Updates“ iš Indijos, kur jau buvo skelbta ne viena melagiena (čia, čia).

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą Volodymyras Zelenskis ir George'as Sorosas yra pusbroliai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena, esą Volodymyras Zelenskis ir George'as Sorosas yra pusbroliai

OSINT reiškia „atvirųjų šaltinių žvalgyba“ (angl. open-source intelligence) – informacijos iš viešai prieinamų šaltinių rinkimas ir analizė.

Įrašas iškart ėmė plisti ne tik „Twitter“, bet ir „Facebook“ bei kitur internete ir ne vien anglų, bet ir italų, olandų kalbomis.

Nė viename nebuvo pateikta nė vieno įrodymo: metrikų įrašų ar kitokių dokumentų kopijų, ištraukos iš interviu, kuriame prezidentas arba filantropas patvirtintų giminystės ryšį, genealoginio medžio ar pan.

Vienintelis nurodytas šaltinis – neįvardytas Pentagono pareigūnas, bet nėra, pavyzdžiui, įrašo su jo žodžiais, citatos iš interviu su juo, jo ataskaitos kopijos.

Dar daugiau – vieno iš įrašų autorius jo komentaruose paskelbė ekrano nuotrauką su keliomis nuorodomis į straipsnius ir kitus įrašus socialiniuose tinkluose, kuriuose kalbama apie V.Zelenskį bei G.Sorosą, įskaitant ir tai, kad jie esantys pusbroliai.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

Tai yra „informacijos plovimas“ – procesas, priešingas OSINT (viešų duomenų analizei). Tokiu būdu paslepiamas informacijos šaltinis (nuorodos ekrano nuotraukoje nėra aktyvios), šiuo atveju paslėptos nuorodos į „Twitter“ paskyras, kuriose buvo paskelbta melagiena.

Kitame komentare po įrašu tas pats „Facebook“ vartotojas parašė, esą V.Zelenskio žmonos mergautinė pavardė buvo Zelenska, tėvavardis – Volodymirivna, ir padarė išvadą: „Žinote, daug aktorių pasikeičia vardus. O jei Volodymyras dėl kokių nors priežasčių pasikeitė savąjį, kad būtų kaip jos vidurinis vardas.“

Tai nėra tiesa: Olenos Zelenskos mergautinė pavardė buvo Kijaško, tik tėvavardis – tikrai Volodymirivna. O būsimojo prezidento tėvai sūnui tiesiog davė vardą, kuris yra populiarus kai kuriuose slavų kraštuose. Ukrainoje juo buvo pavadintas ne vienas žinomas žmogus, įskaitant ir politikus.

G.Soroso nepažįsta

44-erių V.Zelenskis ir 91-erių G.Sorosas nėra pusbroliai, priešingai nei tvirtinama minėtuose socialinių tinklų įrašuose.

Viena juos paneigianti detalė – didelis amžiaus skirtumas (milijardierius teoriškai galėtų būti ne tik prezidento tėvas, bet ir senelis). Jokių giminystės ryšių nepatvirtina ir abiejų vyrų biografijos: nėra užuominų, kad Ukrainos vadovas giminiuotųsi su žmonėmis iš Vengrijos, o G.Sorosas – iš Ukrainos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas

V.Zelenskis gimė 1978 m. sausio 25 d. Kryvyj Rihe, Dnipropetrovsko srityje esančiame septintame pagal dydį Ukrainos mieste.

Prezidentas yra ukrainiečių-žydų kilmės. Apie savo žydišką kilmę jis yra pasakojęs Izraelio žiniasklaidai (čia, čia). Beje, nors dabar V.Zelenskis viešumoje beveik visada kalba ukrainietiškai, jo, kaip ir daugelio Dnipropetrovsko srities gyventojų, gimtoji kalba yra rusų.

Prieš dvejus metus duotame interviu prezidentas į klausimą apie gandus, esą Ukrainos vyriausybę suformavo G.Sorosas, atsakė juoku.

„Nepažįstu žmogaus, pavarde Sorosas. Niekada jo nesu sutikęs“, – teigė jis.

Visame pasaulyje žinomas JAV finansininkas, verslininkas, filantropas ir ne vienos sąmokslo teorijos herojus G.Sorosas, kurio turtas dabar vertinamas 8,6 mlrd. dolerių, gimė 1930 m. rugpjūčio 12 d. Budapešte žydų šeimoje.

Paauglio vaikystę aptemdė nacių pasirodymas Vengrijoje 1944-aisiais. Šeima išsiskyrė ir naudojosi suklastotais dokumentais, kad išvengtų koncentracijos stovyklų. Tėvas net pasikeitė pavardę iš Schwartzas į Sorosas (šis žodis esperanto kalboje yra „pakilti, sklęsti“ būsimasis laikas).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prieš George'ą Sorosą nukreipta reklaminė kampanija Vengrijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prieš George'ą Sorosą nukreipta reklaminė kampanija Vengrijoje

Po kelerių metų šeimai pavyko persikelti į Londoną, kur būsimasis verslininkas ėmėsi filosofijos studijų, bet filosofu taip ir netapo – įsidarbino banke, o vėliau persikėlęs į Niujorką pirmiausia tapo Europos saugumo analitiku.

JAV Gynybos departamento tinklalapyje nėra jokio pranešimo apie šių vyrų giminystę. Jo atstovas spaudai faktų tikrinimo tinklalapį „FactCheck“ informavo, kad joks Pentagono pareigūnas nėra padaręs tokio pareiškimo. Kitas faktų tikrinimo tinklalapis „Lead Stories“ analogišką atsakymą gavo iš Pentagono.

G.Soroso įkurtas „Atviros visuomenės fondas“ įtarimus, kad jis yra susijęs giminystės ryšiais su Ukrainos prezidentu, atsakyme „FactCheck“ pavadino sąmokslo teorija.

„Dalintis“ – tik patikrinus

Panašiais skandalingais pareiškimais socialiniuose tinkluose nereikia tikėti aklai, nes čia kiekvienas gali paskelbti ką tinkamas be įpareigojimo skelbti vien tikslius duomenis.

Jei vienas įrašas kelia abejonių, galima peržiūrėti kitus toje pačioje paskyroje. Jei yra daugiau tokių, kurie kelia abejonių ar akivaizdžiai yra klaidinantys, didelė tikimybė, kad ir anas įrašas bus netikslus.

123RF.com nuotr./Mergina prie kompiuterio
123RF.com nuotr./Mergina prie kompiuterio

Radus negirdėtos, neįprastos informacijos, prieš spaudžiant „dalintis“ pravartu ją patikrinti oficialiuose, patikimuose šaltiniuose. Pavyzdžiui, peržvelgti viešai skelbiamas biografijas, paieškoti straipsnių populiariose žiniasklaidos priemonėse aptariama tema, kurių apie žinomus žmones gali būti ne vienas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius