Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nauja propagandinė istorija: į Izraelio gyventojus šaudė jų pačių kariuomenė

Praėjus beveik dviems savaitėms nuo karo Izraelyje pradžios, socialiniuose tinkluose randasi vis daugiau melagienų, siekiant pateisinti „Hamas“ išpuolius. Lietuvių kalba platinamoje žinutėje tvirtinama, neva netrukus po atakų viena Izraelio gyventoja, duodama interviu radijo žurnalistams, tvirtino esą Izraelio civilius gyventojus „neabejotinai“ žudė jų pačių saugumo pajėgos. Tai nėra tiesa.
„Hamas“ kovotojų apšaudyti civilių automobiliai
„Hamas“ kovotojų apšaudyti civilių automobiliai / DPA/„Scanpix“ nuotr.

Tvirtinimai, esą į šalies piliečius šaudė jų pačių kariai, galėjo atsirasti dėl skerdynių muzikos festivalyje „Supernova“ , kuris buvo surengtas netoli Gazos Ruožo esančio Reimo kibuco. Festivalio data sutapo su žydų religine švente Sukotu.

Dvi dienas trukusiame trankios muzikos festivalyje, kuris buvo vadinamas „draugų, meilės ir begalinės laisvės“ švente, dalyvavo apie 3500 žmonių.

Netikėtai Izraelį užpuolę „Hamas“ kovotojai įsiveržė į festivalio teritoriją ir pradėjo šaudyti į susirinkusiuosius..

Smogikai apsupo bėgančius nuo pavojaus festivalio lankytojus. Tie, kurie važiavo keliu, buvo paprasčiausiai sušaudyti pakelėje besislepiančių teroristų.

Kaip skelbia naujienų agentūra „Associated Press“, kovotojai buvo gerai pasirengę.

Išplatintuose vaizdo įrašuose matyti, kad kai kurie jų buvo apsirengę kariškių aprangomis ir atrodė kaip Izraelio kariai. Kiti buvo apsirengę kaip policijos pareigūnai. Veiksmus tarpusavyje jie derino radijo ryšiu.

Jau iš anksčiau žinoma incidentų, kuomet „Hamas“ smogikai persirenginėjo Izraelio uniformomis.

VIDEO: Filmuota dronu: vaizdai po išpuolio Izraelio muzikos festivalyje „Tribe of Nova“

„Telegram“ paskelbtame bepiločio orlaivio vaizdo įraše matyti „Hamas“ kovotojų išpuolio muzikos festivalyje padariniai. Gelbėjimo tarnybų teigimu, iš įvykio vietos išgabenta daugiau kaip 250 kūnų.

Tačiau tą dieną buvo atakuotas ne tik muzikos festivalis.

Izraelio laikraštis „Yediot Ahronot“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip spalio 7 d. rytą ginkluoti vyrai motociklais įvažiuoja į Be'eri kibuco teritoriją.

Vėliau paieškos ir gelbėjimo komandos „Zaka“ savanoriai kibuce prie sienos su Gazos Ruožu aptiko mažiausiai 100 žuvusių izraeliečių kūnų.

Tai buvo precedento neturintis „Hamas“ išpuolis. Teroristai ėjo nuo namo prie namo ir žudė juose buvusius žmones, grobė turtą, o dar mažiausiai 50 žmonių pagrobė ir išsivežė į nelaisvę Gazos Ruože.

Plačiau skaitykite: Kfar Aza: reportažas iš Izraelio kibuco, kuriame „Hamas“ teroristai surengė žudynes

Izraelio ir tarptautinės žiniasklaidos kalbinti teroro išpuolius išgyvenę žmonės skundėsi ilgai nesulaukę kariuomenės pagalbos.

Teroristai iš Gazos Ruožo įsiveržė per 50-ąsias netikėtos Egipto ir Sirijos kariuomenių invazijos į Izraelį per Jom Kipuro karą metines – traumuojantį įvykį, kuris pakirto daugelio izraeliečių pasitikėjimą šalies karinės ir politinės vadovybės budrumu.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad per palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolius Izraelyje žuvo daugiau kaip tūkstantis asmenų.

Įsisenėjęs konfliktas

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

„Hamas“ pagarsėjo atvirai deklaruojamu siekiu sunaikinti Izraelį ir pakeisti jį Islamo valstybe. Grupuotės lyderiai neseniai dar kartą patvirtino šį tikslą.

Plačiau skaitykite: Kas yra „Hamas“? Lyderiai, interesų laukas, turima kariuomenė ir keliami tikslai

15min verdiktas: melas. Nėra jokių įrodymų, pagrindžiančių teiginį, kad į Izraelio piliečius šaudė ne „Hamas“ užpuolikai, o Izrelio kariai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius