TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nauji, mirtinai tikslūs Ukrainos dronai naikina Rusijos priešlėktuvinę gynybą

Ukraina turi tolimojo nuotolio dronų, kurie naikina Rusijos mobiliąsias priešlėktuvinės gynybos sistemas, skelbia žurnalas „Forbes“.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / Socialinių tinklų nuotrauka

Naujieji ginklai vadinami „ukrainietiškais Lancet'ais“, nes yra panašūs į rusiškus bepiločius orlaivius. Didesnis dronų veikimo nuotolis leidžia jiems pataikyti į daugelį naujų taikinių, o ukrainiečiai tuo naudojasi atakuodami brangią įrangą, kol rusai dar nespėjo jos perkelti į saugią vietą.

RAM X bepiločiai orlaiviai

Pirmą kartą apie naująjį droną buvo užsiminta „Telegram“ žinutėje, paskelbtoje oficialiame operatyvinės-strateginės grupės „Chortica“, kovojančios Ukrainos rytiniame fronte, kanale.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys

„Atlikus oro žvalgybą Zarjos gyvenvietės teritorijoje aptikta priešo priešlėktuvinės gynybos sistema 2S6 „Tunguska“. Į aptiktą taikinį buvo paleisti RAM X šaudmenys. Dėl ugnies poveikio aptiktam taikiniui padaryta rimtų pažeidimų“, – teigiama tame leidinyje.

Dar keli smūgiai naudojant to paties tipo nepilotuojamą orlaivį pasirodė naujame Ukrainos saugumo tarnybos vaizdo įraše, kuriame matyti, kaip sunaikintos įvairios rusų priešlėktuvinės gynybos sistemos: du „Buk“ paleidimo įrenginiai, „Buk“ radaras, dvi „Tor“ sistemos, „Strela-10“, „Tunguska“ ir pan. Tai brangus turtas, kurį karo metu bus sunku arba neįmanoma pakeisti.

Kitame balandžio 10 d. vaizdo įraše užfiksuotas sėkmingas smūgis Rusijos mobiliajai elektroninės kovos sistemai „Borisoglebsk-2“, kurios, matyt, nepavyko užblokuoti nei atakuojančiam, nei smūgį filmavusiam stebėjimo dronui.

Čia yra keletas įdomių dalykų, pažymi „Forbes“. Vienas iš jų yra tas, kad „Tunguską“ – oro gynybos sistemą su dviguba 30 mm patranka, keturiomis raketomis „žemė-oras“ ir savo integruotu radaru, turėjusią numušti bepiločius orlaivius, – susekė ir sunaikino Ukrainos dronai.

Kitas įdomus dalykas yra dronų pavadinimas. RAM X yra modernizuota Ukrainos bendrovės CDET gaminamos amunicijos RAM II versija. Ši bendrovė gamina itin sėkmingą žvalgybinį droną „Leleka-100“, kurio sparnų plotis siekia 3 metrus, o ištvermė – daugiau kaip dvi valandas, todėl jis yra vertingas turtas.

Wikimedia/Lancet
Wikimedia/Lancet

Be to, vaizdo įrašuose, kuriuose užfiksuoti rusiškos technikos pralaimėjimai, paties atakuojančio drono praktiškai nesimato. Priešingai nei „Lancet“, kuris atakų vaizdo įrašuose lengvai atpažįstamas pagal išskirtinį baltą siluetą su dvigubais X sparnais.

Ukrainos „Lancet“

Rusiška „Lancet“ amunicija atliko svarbų vaidmenį kare Ukrainoje. Pagrindinė išlyga buvo ta, kad ji buvo gaminama tik nedideliais kiekiais, matyt, dėl ukrainiečių bepiločio lėktuvo smūgio į gamyklą, gaminančią gyvybiškai svarbius komponentus.

2024 m. vasarį Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Fiodorovas pareiškė, kad gaminami du ukrainietiški „Lancet“ bepiločių šaudmenų atitikmenys, kurie netrukus bus pradėti naudoti.

RAM X tikriausiai yra vienas iš šių gaminių. Tarp kitų kūrinių yra „Perun“, kuris atrodo kaip tiesioginė „Lancet“ kopija. Ir nors rusiškas „Lancet“ kainuoja apie 30 tūkstančių JAV dolerių, ukrainietiški analogai bus gaminami už daug mažesnę kainą ir daug didesniais kiekiais.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Dronai tapo vienu iš pagrindinių ginklų, naudojamų kare Ukrainoje. Be to, juos naudoja abi pusės. Kalbame ir apie bepiločius orlaivius, ir apie atakos dronus.

Šiame fone Ukrainoje netgi atsirado „Dronų armija“. Kiekvieną savaitę ji sunaikina daug rusų įrangos. Nuo balandžio 2 iki 10 d. nukentėjo 30 rusų tankų, 86 šarvuotos kovos mašinos ir beveik 100 patrankų.

Anksčiau vienas NATO pareigūnas teigė, kad ukrainiečių dronai kamikadzės yra atsakingi už du trečdalius naujausių Rusijos tankų nuostolių. Tačiau tai gali būti įspėjamasis ženklas, nes didelė Ukrainos priklausomybė nuo dronų rodo, kad trūksta alternatyvų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius