-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujojo Libijos režimo pajėgos Sirte susidūrė su įnirtingu pasipriešinimu

Naujojo Libijos režimo pajėgos, pasistūmėjusios toliau į nušalintojo lyderio Muamaro Kadhafi gimtąjį Sirto miestą, šeštadienį per kruviniausius pastarųjų trijų dienų susirėmimus buvo priverstos atsitraukti.
Libijos sukilėlis šaudo su priešlėktuviniu ginklu.
Mūšiai Libijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo raketų, snaiperių ir sunkiosios artilerijos ugnies žuvo mažiausiai 24 Laikinosios nacionalinės tarybos (LNT) kovotojai, o dar daugiau kaip 40 žmonių buvo sužeisti, tarp jų – laisvai samdomas prancūzų videožurnalistas.

„Situacija prie žiedinio kelio yra apgailėtina. Nėra centrinės vadovybės, atsitraukiame persigrupuoti ir vėl žengti (į miestą) trimis frontais“, – sakė „al Dhahira“ brigados vadas Salebas Abu Shaala.

M.Kadhafi palaikančios pajėgos Sirte atkakliai priešinosi tūkstančiams buvusių sukilėlių kovotojų, susitelkusių šiame mieste ir aplink jį.

S.Abu Shaala sakė, kad susirėmimai prasidėjo šeštadienį maždaug 10 val. 30 min. vietos (11 val. 30 min. Lietuvos) laiku ir kad M.Kadhafi pajėgos naudojo sunkiąją artileriją ir raketas, o M.Kadhafi priešininkų pajėgos atsakė raketomis „Grad“.

Abdel Nasseras al Sheikhas iš Misratos karinės tarybos kaltino M.Kadhafi šalininkų pajėgas šaudžius iš Bin Hamalo mečetės.

„Negalime atakuoti šios vietos“, – sakė jis.

„Yra pažanga, bet snaiperiai vis dar yra problema“, – grįždamas iš fronto linijos sakė 18-metis kovotojas Fatha Allah. Pasak jo, fronto linija pasistūmėjo arčiau pakrantės.

„Pasiekėme miesto centrą, bet ten yra šeimos“, – pridūrė jis.

Šešios valandos po mūšių pradžios virš miesto skraidė NATO karo lėktuvai, o artilerijos ugnies garsas nuslopo, sukilėliams prasiveržus pro svarbų žiedinį kelią miesto pietuose, kur penktadienį vyko intensyvūs mūšiai.

Tačiau LNT kovotojų kolonos šeštadienį vakare dėl apšaudymo raketomis vėl paliko Sirtą, nesugebėję įtvirtinti savo pasiekimų. Tokia schema periodiškai kartojasi visus septynis konflikto mėnesius.

Fronto linijos kovotojai ir vadai pateikia prieštaringus pranešimus apie savo pažangą Sirte. Mūšių vietose esantys vyrai pripažįsta, kad susiduria su stipriu ir gerai pasirengusiu priešu, o vadai neteikia didelės reikšmės M.Kadhafi šalininkų pasipriešinimo židiniams.

„Neturime nė penkių procentų Sirto, nes tiesiog įeiname ir išeiname“, – sakė vienas naujosios valdžios kovotojas Abdul Raufas al Mansuri.

Pasak jo, nepaisant didelio šarvuočių dislokavimo mieste ir aplink jį, tik mažuma vyrų kaunasi iš visų jėgų.

Tarp rimtai sužeistų žmonių yra laisvai samdomas prancūzų videožurnalistas Olivier Sarbilas, kurį kliudė šrapnelis. Jis buvo sraigtasparniu evakuotas į Misratą tolesniam gydymui.

Vienas vadų Salemas Jeha sakė, kad Sirto rajone yra dislokuota mažiausiai 1,2 tūkst. LNT šarvuočių ir maždaug 6 tūkst. kovotojų, daugiausia – iš Misratos.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius