-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern prisaikdinta antrai kadencijai

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern penktadienį buvo prisaikdinta antrai kadencijai, galutiniams rinkimų rezultatams rodant, kad jos triuškinama persvara dar didesnė nei manyta.
Jacinda Ardern
Jacinda Ardern / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Charizmatiškoji lyderė ir jos kabineto ministrai per ceremoniją Vyriausybės rūmuose Velingtone prisiekė anglų ir maorių kalbomis.

„Pasakysiu paprastai: sėdintieji prie šio stalo yra Aotearoa", – sakė premjerė, pavartodama maorišką Naujosios Zelandijos pavadinimą ir pristatydama savo kabinetą, kuriame tvirtai atstovaujamos moterys ir maorių bendruomenė.

„Jie drauge reprezentuoja skirtingus požiūrius, didžiulį talentą, milžinišką patirtį ir, kas yra itin svarbu krizės metu, didžiulį atsidavimą tarnauti šiai šaliai“, – kalbėjo J.Ardern.

Sėkminga kova su koronaviruso pandemija padėjo 40-metei premjerei užsitikrinti beprecedentę daugumą per spalio 17-osios rinkimus, kuriuose jos centro kairioji Leiboristų partija iškovojo didžiausią pergalę nuo Antrojo pasaulinio karo.

Penktadienį paskelbti galutiniai balsavimo rezultatai rodo, kad leiboristai gavo 50 proc. balsų – 1 proc. daugiau nei skelbta iškart po rinkimų, ir 120 vietų parlamente turės ne 64, bet 65 vietas.

Didžiausios opozicinės Nacionalinės partijos vietų skaičius nuo 35 sumažėjo iki 33. Tai paskatino partijos rinkimų kampanijai vadovavusį Gerry Brownlee atsistatydinti iš partijos vicepirmininko posto.

J.Ardern sakė, kad turėjo aiškų mandatą įgyvendinti reformas, tačiau jos prioritetai buvo kova su koronaviruso pandemija ir ekonomikos atsigavimo skatinimas.

COVID-19 pandemija buvo viena iš virtinės krizių, pademonstravusių J.Ardern sugebėjimus vadovauti per jos nelengvą pirmą kadenciją, kurią užsitikrino 2017-aisiais netikėtai laimėjusi rinkimus, šalyje kilus „Džasindos manija“ pramintai jos palaikymo bangai.

Premjerė pademonstravo ir empatiją, ir ryžtingus veiksmus ginklų kontrolės srityje, kai vienas baltųjų viršenybės šalininkas per ataką Kraistčerčo mečetėse 2019 metų kovą nušovė 51 musulmoną.

Sukrėstą šalį J.Ardern vėl guodė po ugnikalnio išsiveržimo Baltojoje saloje, kai žuvo 21 žmogus, o dar dešimtys patyrė siaubingų nudegimų.

Nors premjerei negailima pagyrų už mokėjimą suvaldyti krizes, per savo pirmąją kadenciją ji sulaukė nemažai kritikos dėl neįgyvendintų pažadų tokiose srityse, kaip aplinkos apsauga ir vaikų skurdo mažinimas.

Po pergalės J.Ardern leido suprasti norinti imtis reformų, tačiau pakankamai nuosaikių, kad neatgrasytų centristinių pažiūrų rinkėjų, balsavusių už leiboristus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius