Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 26 /20:50

Nepalas patyrė dar vieną žemės drebėjimą, žuvo 2,5 tūkst. žmonių

Sekmadienį Nepalą sukrėtė dar vienas galingas požeminis smūgis. Nelaimė jau nusinešė daugiau nei 2,5 tūkst. gyvybių. Pareigūnai praneša, kad ligoninės yra perpildytos, o gelbėtojams nepavyksta evakuoti šimtų alpinistų, įstrigusių Evereste.
Nepalas po galingo žemės drebėjimo
Nepalas po galingo žemės drebėjimo / „Scanpix“/AP nuotr.

Sekmadienio rytą užfiksuotas 6,7 balo požeminis smūgis. JAV geologijos tarnyba teigia, kad smūgio epicentras buvo į šiaurės rytus nuo Nepalo sostinės Katmandu, prie sienos su Kinija. Smūgio gylis siekė 10 km.

„Dar vienas, kaip tik dabar įvyko papildomas smūgis, tai šūdas“, – kalbėdamas telefonu su „Reuters“ šuktelėjo indų alpinistas Arjunas Vajpai.

Tuo metu jis buvo priešakinėje bazėje Makalu kalne. Vyro telefone pasigirdo šūkiai ir sniego griūties ūžesys.

„Dar viena didelė. Tikrai didelė. Akmenų griūtis nuo aplinkinių viršukalnių šiaurinės Everesto pusės bazinėje stovykloje. Liūdniausios galimos žinios pietinei pusei“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė alpinistas Adrianas Ballingeris.

Everesto stovykloje esantis rumunų alpinistas Alexas Gavanas tekstine žinute pranešė, kad naujas smūgis sukėlė dar tris lavinas.

„Ką tik C1 Evereste įvyko kol kas didžiausias mūsų papildomas smūgis. Mažesnis negu pirmasis drebėjimas, bet ledynai sudrebėjo ir lavinos“, – savo „Twitter“ paskyroje rašė Jimas Davidsonas.

Nepalo policijos atstovas Kamalas Singhas Banas nurodė, kad aukų skaičius padidėjo iki 2 tūkst. 430.  Iš jų 1 tūkst.  152 žuvo Katmandu. Dar 18 – Evereste, per sniego ir purvo laviną.

Kaimyninės Indijos pareigūnai sakė, kad čia užregistruotas 67 žuvęs. Kinijos valstybinė žiniasklaida nurodė, kad Tibete žuvo 18 žmonių. Dar 4 žuvo Bangladeše.

Paskutiniais duomenimis, 6 tūkst. 239 žmonės buvo sužeisti.

Šeštadienio vidurdienį Nepalą sukrėtė 7,8 balo požeminiai smūgiai. 

Ši nelaimė skurdžioje valstybėje yra didžiausia per 80 pastarųjų metų.

 

Ligoninės perpildytos, provincijų miestai atkirsti

Tarptautinės pagalbos organizacijos ir pasaulio šalių vyriausybės sekmadienį suintensyvino pastangas į žemės drebėjimo sukrėstą Nepalą atsiųsti gelbėtojų ir būtiniausių pagalbos reikmenų.

„Scanpix“/AP nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo
„Scanpix“/AP nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo

Nutrauktos ryšių linijos ir žemių nuošliaužos šioje Himalajų šalyje gerokai apsunkino desperatiškas pagalbos pastangas.

Jungtinės Valstijos kartu su keliomis Europos ir Azijos valstybėmis pasiuntė skubios pagalbos komandas, turinčias padėti žmonėms, kurie nuniokotoje sostinėje Katmandu mėgina rasti išgyvenusių žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nepalas

„Žinome, kad daugelyje vietovių, tiek provincijose, tiek kai kuriuose didesniuose miestuose, įvyko žemių nuošliaužų, atkirtusių kelius“, – sakė pagalbos organizacijos „Plan International“ regioninis ryšių vadovas Mike`as Bruce`as.

Nors sekmadienį iki popietės vidurio mobilusis ryšys buvo atkurtas, ryšio zona tebėra nestabili.

„Žmonės miega gatvėse ir daugumoje vietovių gamina maistą lauke. Kalbame apie labai, labai skurdžius Nepalo rajonus – rajonus, kurie jau smarkiai kenčia“, – sakė M.Bruce`as.

Kitos pagalbos organizacijos būgštavo, kad sparčiai senka būtiniausios maisto atsargos, ir kalbėjo apie bauginančias žemės drebėjimo pasekmes.

„Scanpix“/AP nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo
„Scanpix“/AP nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo

„Regėjome siaubingus sugriovimų vaizdus – evakuotos ligoninės, kurių pacientai gydomi ant žemės lauke, sugriuvę namai ir pastatai, didelės properšos kai kuriuose keliuose“, – sakė „Caritas Australia“ programų koordinatorė Nepalui Eleanor Trinchera, kuri valandą praleido už sostinės, kai prasidėjo žemės drebėjimas.

„Scanpix“/AP nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo
„Scanpix“/AP nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo

Elektros trūkumą netrukus komplikuos vandens stoka, teigė pagalbos organizacijos, ir pridūrė, kad sparčiai mažėja ir medikamentų.

„Oxfam“ naujienų agentūrai AFP sakė, kad netrukus nebeliks vietų lavoninėse.

„Ryšių sistemos užkimštos, ligoninės perpildytos ir joms pradeda trūkti vietos mirusiųjų palaikams saugoti“, – AFP sakė šios labdaros organizacijos vadovė Australijai Helen Szoke.

Katmandu išgyvenę žmonės taip pat nakvojo lauke: būgštaudami, kad juos gali sutraiškyti griūvantys pastatų griuvėsiai, jie verčiau rinkosi šaltį.

Išgabenti nuo sniego lavinos nukentėję alpinistai

Sekmadienį sraigtasparniai išgabento ant Everesto kalno sužeistus alpinistus. Tai iš įvykio vietos pranešė AFP reporterių komanda.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gelbėjimo operacija Everste
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gelbėjimo operacija Everste

Vykstant alpinistų, sužeistų per šeštadienį užgriuvusią sniego laviną, kuri nusinešė mažiausiai 18 žmonių gyvybes, gelbėjimo operacijai aukščiausią pasaulio kaną sukrėtė galingas pakartotinis požeminis smūgis.

Kaip nurodė naujienų agentūros AFP Katmandu biuro vadovė Ammu Kannampilly, bazinėje stovykloje nutūpė šeši sraigtasparniai, kurie galiausiai galėjo atskristi, kai pernakt pagerėjo oro sąlygos.

„Žmonės nešami neštuvais, kai nutūpė sraigtasparniai. Pustuzinis šįryt, – nurodė A.Kannampilly sekmadienį ryte išsiųstame tekstiniame pranešime. – Oras giedras, kiek snyguriuoja.“

AFP fotografijų vadovo Pietų Azijoje Roberto Schmidto darytose nuotraukose matyti nuo kalno krintantis milžiniškas sniego ir nuolaužų debesis. Tuo tarpu išgyvenusieji pasakojo apie siaubingą momentą, kai šeštadienį ištiko ši katastrofa.

„Aš bėgau, bet ji mane tiesiog pargriovė. Bandžiau atsistoti, bet buvau vėl pargriautas“, – bazinėje stovykloje AFP pasakojo jūrų biologas iš Singapūro George`as Foulshamas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gelbėjimo operacija Everste
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gelbėjimo operacija Everste

„Negalėjau kvėpuoti, maniau, kad esu jau miręs. Kai galiausiai atsistojau, negalėjau patikėti, kad ji mane aplenkė ir likau beveik nepaliestas“, – sakė jis.

Vienas Nepalo turizmo departamento, išduodančio leidimus kopti į Everestą, atstovas spaudai teigė, kad aukų skaičius pakilo iki 18. Dar daugiau kaip 60 žmonių yra sužeisti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gelbėjimo operacija Everste
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gelbėjimo operacija Everste

„Aukų bazinėje stovykloje skaičius pasiekė 18, – sakė Tulsi Gautamas. – Tie, kas gali, leidžiasi žemyn patys. Kitus sraigtasparniai išgabeno į Pheričę.“

Nepalo alpinizmo asociacijos prezidentas Angas Tsheringas Sherpa pažymėjo, kad žuvusiųjų pilietybės nėra aiškios, bet dauguma jų bus užsieniečiai.

Sezoną nutraukė tragedija

A.Tsh.Sherpa sakė, kad šeštadienį maždaug per pietus užgriuvus sniego lavinai, kurią sukėlė stiprus žemės drebėjimas, įvairiose vietose buvo daugiau kaip 800 žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gelbėjimo operacija Everste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gelbėjimo operacija Everste

Išsigandę alpinistai sekmadienį, kai per pietus Nepalą sukrėtė 6,7 balo stiprumo pakartotinis požeminis smūgis, nuo kalno pranešė, kad pirmojoje stovykloje virš bazinės stovyklos vėl įvyko mažesnių sniego lavinų.

„13 val. pakartotinis smūgis! Baisu čia, pirmojoje stovykloje. Sniego lavinos iš trijų pusių. Nerimaujame dėl ledokričio komandos apačioje. Gyvi?“, – socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje parašė alpinistas iš Didžiosios Britanijos Danielis Mazuras.

Daug žmonių šiomis dienomis atvyko į Nepalą, nes kaip tik prasideda kasmetinio alpinizmo sezono pradžios. Pernai alpinizmo sezonas buvo atšauktas, kai iki to laiko per didžiausią tragediją šio kalno istorijoje žuvo 16 šerpų vedlių.

Alpinistas Alexas Gavanas iš Rumunijos tinkle „Twitter“ rašė, kad „visi sunkiai sužeisti evakuoti sraigtasparniu“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo

Nemažam būriui alpinistų, įstrigusių virš klastingo Kumbu ledokričio, kur įvyko praėjusių metų tragedija, buvo nuskraidintos virvės, ledo grąžtai ir sniego kuolai, pridūrė jis.

Minimas žemės drebėjimas šeštadienį virš bazinės stovyklos atlaisvino „milžinišką ledo gabalą“, kuris sukėlė „didžiulę aerozolinę sniego laviną“, užgriuvusią viršutinę bazinės stovyklos dalį ir toli šlaitais nubloškusią palapines, savo svetainėje pasakojo kita komanda, kuri pridūrė, kad jos alpinistai nenukentėjo.

Nepaliečių virėjas Kanchamanas Tamangas, dirbęs turizmo grupei „Jagged Globe“, teigė, kad naujausia tragedija yra itin skausminga, nes įvyko iš karto po praėjusių metų žūčių.

Buvau valgymo palapinėje, kai smogė lavina – nuo jos palapinė nuskrido, – sakė nepaliečių virėjas Kanchamanas Tamangas.

„Buvau valgymo palapinėje, kai smogė lavina – nuo jos palapinė nuskrido“, – pasakojo jis AFP.

„Po praėjusių metų lavinos man nekart nebuvo kilusi mintis nebegrįžti. Savo šeimai sakiau, kad dirbu bazinėje stovykloje, kad čia saugu, kad tai ne ledynas, – sakė jis – Sezonas jau baigtas – maršrutas sunaikintas, ledo lipynės sugriautos“.

„Nemanau, kad kitais metais čia grįšiu – šis kalnas reiškia pernelyg daug skausmo“, – sakė jis.

Žuvo „Google“ inžinierius, S.Bush mylimasis Danas Fredinburgas

Aktorė Sophia Bush atidavė paskutinę pagarbą savo buvusiam širdies draugui, kuris šeštadienį Nepale žuvo per sniego laviną.

„Google“ inžinierius Danas Fredinburgas, kuriam likimas praėjusiais metais, kai jis dar susitikinėjo su buvusia serialo „One Tree Hill“ žvaigžde, buvo lėmęs likti gyvam per sniego laviną tame pačiame regione, yra tarp 17 žuvusiųjų, kopusių į Everesto viršukalnę.

Šiandien bandau iš gabaliukų surinkti savo širdį, kuri sudužo į tokias smulkias daleles, kad veikiausiai niekada jų visų neberasi, – rašė S.Bush.

Jo žūtį patvirtino ekspedicijos komandos, su kuriais jis siekė įkopti į aukščiausią pasaulio kalną, nariai.

S.Bush socialiniuose tinkluose pasidalijo savo mintimis apie D.Fredinburgo žūtį.

„Nėra adekvačių žodžių. Šiandien bandau iš gabaliukų surinkti savo širdį, kuri sudužo į tokias smulkias daleles, kad veikiausiai niekada jų visų neberasiu. Šiandien aš ir tiek daug mano mylimų žmonių netekome nepakartojamo draugo“, – rašė ji.

Suniokojo Nepalo kultūros paveldą

Nepalą supurtęs stiprus žemės drebėjimas sudavė pražūtingą smūgį turtingam Nepalo kultūriniam palikimui, kuris dabar virto griuvėsių krūvomis ir medienos nuolaužomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo

Katmandu širdyje sugriauta daug šventyklų ir statulų, kurias senovės Nepalo karaliai buvo pastatę nuo XII iki XVIII amžiaus. Po jų griuvėsiais žuvo ar buvo įkalinta daugybė žmonų.

Devynaukštis Dharaharos bokštas, masinte masinęs turistus miesto Darbaro skvere su spiraliniais 200 pakopų laiptais, liko nuolaužų krūva, kai šeštadienį pietų metu smogė 7,8 balo žemės drebėjimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nepalas

„Buvai tik ką nusipirkęs bilietus į bokštą ir jau buvo įžengęs į jo pamatinį aukštą, kai staiga pajutau svyravimą“, – gulėdamas Katmandu ligoninės lovoje sakė 36 metų Dharmu Subedi.

„Per kelias minutes Dharahara, kurioje galėjo būti daugiau kaip šimtas žmonių, sugriuvo“, – sakė jis AFP.

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) mėgina rinkti informaciją apie žalą, įskaitant ir trijose rūmų suptose aikštėse Patano bei Bhaktapuro, vadinamo Nepalo kultūros brangenybe, miestuose, kuriuose buvo įsikūrusios Katmandu slėnio karalystės sostinės, taip pat pačioje Katmandu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nepalas

„Suprantame, kad buvo smarkiai apgriautos istorinės Darbaro aikštės Katmandu, Patano ir Bhaktapuro miestuose“, – AFP sakė UNESCO atstovas Nepale Christianas Manhartas.

„Sugriuvo kelios šventyklos. Dvi šventyklos Patane yra visiškai sugriautos. Darbaro aikštė Katmandu smarkiai nuniokota“, – sakė jis.

„Šiuo metu vertiname padėtį ir renkame informaciją apie padarytą žalą. Visos Jungtinių Tautų agentūros gavo Nepalo vyriausybės prašymus dėl pagalbos“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, kalbėti apie paminklų atstatymą ir tai, kiek pagalbos galėtų suteikti UNESCO, kol kas anksti.

Ch.Manhartas nurodė, kad jo tarnyba taip pat mėgina nustatyti, kiek nukentėjo kitas UNESCO pasaulio paveldo objektas – Lumbinio vietovė, kurioje, kaip manoma, daugiau kaip prieš 2 600 metų gimė Buda.

„Negavome pranešimų, kad Lumbinis būtų smarkiai nukentėjęs, bet vis dar mėginame gauti informacijos“, – sakė jis apie vietovę, esančią maždaug už 280 km į vakarus nuo Katmandu.

„Scanpix“/AP nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo
„Scanpix“/AP nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo

Katmandu gyventojai rankomis vartė griuvėsius ir pasitelkę tik kastuvus bei kibirus mėgino ieškoti po griuvėsiais Darbaro aikštėje įstrigusių žmonių. Šeštadienį ši aikštė buvo pilna vietos ir užsienio turistų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nepalas po galingo žemės drebėjimo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nepalas

Istorinėje aikštėje, kur prieš kelias valandas dar stūksojo šventyklos dvigubais stogais ir kiti paminklai, pastatyti Malos karalių, riogsojo didžiulės krūvos plytų, medinių sijų ir kitų nuolaužų.

Šie paminklai yra „svarbiausias socialinis, religinis ir urbanistinis miesto, turinčio turtingą hinduistų, budistų ir tantrizmo religijų bei kultūrų istoriją, centras“, savo svetainėje rašo UNESCO.

„Katmandu savo unikaliu architektūriniu paveldu, rūmais, šventyklomis ir kiemais įkvėpė daug rašytojų, artistų ir poetų, tiek iš Nepalo, tiek iš užsienio“, – teigė organizacija.

Katmandu savo unikaliu architektūriniu paveldu, rūmais, šventyklomis ir kiemais įkvėpė daug rašytojų, artistų ir poetų, tiek iš Nepalo, tiek iš užsienio, – teigė UNESCO.

Ekspertas P.D.Balaji abejojo, ar šiuos kultūros paminklus pavyks visiškai atstatyti. Jis pažymėjo, kad televizijos reportažuose matyti didžiulė padaryta žala.

„Galiu pasakyti, kad tai neatitaisoma netektis Nepalui ir likusiam pasauliui“, – sakė P.D.Balaji, vadovaujantis Madraso universiteto Istorijos ir archeologijos fakultetui.

„Istorinėms Nepalo vietovėms buvo padaryta tokia žala, kad visiškai jų atkurti neįmanoma“, – teigė jis.

Anot UNESCO, po „dviejų katastrofiškų žemės drebėjimų“ 1833 ir 1934 metais kai kurie kultūriniai paminklai Katmandu slėnyje buvo atstatyti.

VIDEO: Moment Nepal earthquake hit - BBC News
VIDEO: Hundreds killed in massive Nepal earthquake; tremors in North India

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius