Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nepriklausoma Lenkijos žiniasklaida baiminasi naujo valdančiųjų smūgio: kur taikomasi?

Rugpjūtį TVN24, didžiausias nepriklausomas Lenkijos žinių televizijos kanalas, švęs veiklos šioje šalyje 20-metį. Bet po mėnesio eteryje šios žiniasklaidos priemonės gali nebelikti – kodėl?
Ar TVN bus atnaujina transliavimo licencija?
Ar TVN bus atnaujina transliavimo licencija? / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „Financial Times“, kompanija „TVN SA“, kuri priklauso JAV konglomeratui „Discovery“, dėl kanalo transliavimo licencijos atnaujinimo kreipėsi dar 2020 metų vasarį.

Bet po 17 mėnesių sprendimo dar nesulaukė – o mažiau nei po trijų mėnesių dabartinė licencija nustos galioti.

„Tokia realybė“

Parlamentarai iš konservatyvios valdančiosios daugumos partijų galimybę, kad TVN24 taip ir nebus atnaujinta licencija, aiškina labai paprastai – esą kanalas ir jo savininkai tiesiog neatitinka teisinių reikalavimų.

Tačiau televizijos vadovybė atidėliojimą vertina kaip vis aktyvesnių vyriausybės pastangų prismaugti nepriklausomą žiniasklaidą rezultatą – juolab kad TVN24 tikrai kritiškai vertina valdančiuosius, o šie savo ruožtu šį kanalą laiko pagrindiniu savo priešininku.

Iki rugsėjo bus parengtas galimų veiksmų sąrašas, o vienas galimų variantų – verslo iškėlimas iš Lenkijos.

„Turime daug licencijų ir skrupulingai laikomės visų taisyklių, – teigė vienas „Financial Times“ šaltinis TVN. – Jei viskas vyktų įprastai, atnaujinimo būtume sulaukę jau seniai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ar TVN bus atnaujina transliavimo licencija?
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ar TVN bus atnaujina transliavimo licencija?

Kitam mūsų kanalui licencija buvo atnaujinta jau lapkritį, nors dėl atnaujinimo kreipėmės panašiu metu.“

Anot šaltinio, jei transliavimo licencija nebus atnaujinta iki liepos vidurio, kompanijos vadovybė ims garsiau skambinti pavojaus varpais. Iki rugsėjo bus parengtas galimų veiksmų sąrašas, o vienas galimų variantų – verslo iškėlimas iš Lenkijos: „Tokia realybė.“

Kiltų didelis konfliktas?

Kritikų teigimu, konservatyvi valdančioji koalicija, vadovaujama Jaroslawo Kaczynskio „Teisės ir teisingumo“ partijos (PiS), nuo pat 2015-ųjų, kai atėjo į valdžią, pavertė visuomeninį transliuotoją TVP savo įrankiu.

„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis
„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis

Be to, valdantieji pasirūpino, kad valstybinės kompanijos neužsakinėtų reklamos žiniasklaidoje, kuri yra kritiška vyriausybės atžvilgiu. Atvirkščiai, užsakymai plaukia provyriausybinėms medijoms.

Galiausiai anksčiau šiais metais vyriausybė sugalvojo apmokestinti pajamas iš reklamos. Daugiau nei 40 Lenkijos žiniasklaidos organizacijų netrukus surengė paros trukmės protestą ir pasmerkė pasiūlymą, pavadindamos jį grėsme nepriklausomai žurnalistikai.

„Twitter“ nuotr./„Gazeta Wyborcza“ portalas vasarį
„Twitter“ nuotr./„Gazeta Wyborcza“ portalas vasarį

Vis dėlto galimas atsisakymas atnaujinti TVN24 licenciją prilygtų kur kas rimtesnei eskalacijai, sako ekspertai.

„Įsivaizduočiau, kad tai yra psichologinis žaidimas – tempti iki paskutinės sekundės. Vis dėlto netikiu, kad licencija nebūtų atnaujinta, nes kiltų didžiulis konfliktas.

Žingsnis akivaizdžiai būtų politinis, nes nubrauktų milijardo dolerių vertės investicijas ir pakenktų Lenkijos santykiams su JAV“, – svarstė kitos žiniasklaidos grupės vadovas.

Pagrindo nėra – tik pretekstai

Lenkijos valstybinė radijo ir televizijos taryba (KRRiT) situaciją komentuoja šykščiai.

Tiesa, jos atstovė portalui „Wirtualnie Media“ praėjusią savaitę teigė, kad taryba paprašė daugiau informacijos apie būsimą „Discovery“ ir kompanijos „AT&T“ dukterinės medijų bendrovės „WarnerMedia“ susijungimą.

Pagal Lenkijos įstatymus transliavimo licencija gali būti išduodama tik kompanijoms, kuriose užsienio kapitalo dalis siekia ne daugiau nei 49 proc.

„Scanpix“/AP nuotr./Kompanija „Discovery“
„Scanpix“/AP nuotr./Kompanija „Discovery“

Vis dėlto šiai nuostatai leidžiama daryti išimtį, jei tiesioginis transliuotojo akcininkas įsikūręs Europos ekonominėje erdvėje. „Discovery“ valdo TVN24 per kompaniją „Polish Television Holdin“, kurios būstinė – Nyderlanduose.

Pastarosiomis savaitėmis dalis PiS parlamentarų garsiai svarsto, kad tokiais manevrais esą nusižengiama įstatymams. Bet kiti stebėtojai skeptiški.

„Discovery“ valdo TVN24 per kompaniją „Polish Television Holdin“, kurios būstinė – Nyderlanduose.

„Nemanau, kad yra formalus pagrindas nepratęsti licencijos. Yra tik tam tikri pretekstai, – mano Varšuvos universiteto profesorius, medijų ekspertas Tadeuszas Kowalskis. – Licencijos neatnaujinimas būtų labai blogas sprendimas.

Nepriklausomų žiniasklaidos grupių ir taip mažėja, o tai kelia labai didelį nerimą. Vertinu tai labai neigiamai – kaip grėsmę viešųjų debatų Lenkijoje kokybei.“

Štilis ilgai neužsitęs

Nuo 2015-ųjų, kai PiS atėjo į valdžią, Lenkija Pasaulio spaudos laisvės indekse iš 18 vietos nukrito į 64-ąją. Pavyzdžiui, Armėnija dabar stovi aukščiau.

Organizacija „Reporteriai be sienų“, kasmet sudaranti tokį reitingą, naujausiame komentare pastebėjo, kad kalbėti reiktų ne tik apie valstybinės žiniasklaidos kontrolę, bet ir valstybinio naftos koncerno „PKN Orlen“ sprendimą įsigyti žiniasklaidos grupę „Polska Press“. Tiesa, balandį teismas sustabdė tokius planus.

„Orlen“ nuotr./„Orlen“ įmonių grupė
„Orlen“ nuotr./„Orlen“ įmonių grupė

„Reporteriai be sienų“ taip pat atkreipė dėmesį į „vyriausybės vykdomą neapykantos prieš kritikus kampaniją, kuria išskirtinai taikytasi į privatų kanalą TVN“.

Kliuvo ir pasiūlymams apmokestinti pajamas iš reklamos tokiu metu, kai žiniasklaidos bendrovėms skaudžiai smogė pandemija.

Vyriausybė anksčiau šiais metais nuo tokio plano atsitraukė ir pridūrė, kad pasiūlymai bus persvarstyti. Tačiau jokių naujų idėjų kol kas negirdėti, tad medijų verslas nesitiki, kad dabartinis atokvėpis valdančiųjų ir žiniasklaidos santykiuose užsitęs.

„Pastaruosius mėnesius buvo ramiau, bet tai atspindi pačios vyriausybės vidines problemas – trys partijos pykstasi tarpusavyje. Bet tai neturėtų mūsų apakinti – kai jos susitars, jos sugrįš prie mūsų“, – įspėjo vienas privačios žiniasklaidos bendrovės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius