Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neramumai Baltimorėje – tarsi Kalėdos Šiaurės Korėjos, Venesuelos ir Rusijos žiniasklaidai

Žmonės visame pasaulyje sekė įvykius Baltimorėje, tačiau kai kuriose valstybėse antraštės ir pats straipsnių tonus skiriasi nuo likusio pasaulio. Protestai ir riaušės JAV mieste kilo po mįslingos juodaodžio Freddie Gray'aus mirties policijos rankose. Pareigūnai vis dar nesugeba paaiškinti, kaip jis esą pats mirtinai susižeidė stuburą, minios žmonių visai su pagrindu vis labiau piktinasi.
Protestuotoja Baltimorėje
Protestuotoja Baltimorėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daug žmonių išėjo į protestus miesto gatvėse. Dalis jų, kaip dažnai ir būna masinių protestų metu, pradėjo naikinti turtą ir plėšikauti. Policija vilki riaušių tramdymo kostiumus, į miestą atsiųsti kariai. F.Gray'aus mirtis – dėmė JAV, kuri dažnai mėgina save vaizduoti kaip didžiausią žmogaus teisių gynėją pasaulyje.

Nenuostabu, kad tos valstybės, kurias JAV dažnai kritikuoja, dabar su pasimėgavimu rodo amerikiečius kaip rasinės neapykantos chaose skendinčią valstybę. „Global Post“ pažvelgė, kaip įvykius Baltimorėje nušvietė trys valstybės, kurios toli gražu negali pasigirti pagarba žmogaus teisėms, – Rusija, Venesuela ir Šiaurės Korėja.

Šiaurės Korėja

Pagrindiniame laikraštyje, kuris yra Šiaurės Korėjos valdančiosios Darbininkų partijos ruporas, dramatiškai pareikšta, kad Jungtinės valstijos yra didžiausi žmogaus teisių pažeidėjai planetoje. 

„Ši paskutinė juodaodžio vyro žmogžudystė, kurią įvykdė baltaodis policininkas, aiškiai įrodo, kad JAV yra giliausia žmogaus teisių tundra pasaulyje“, – pareikšta laikraštyje, kurį citavo ir oficiali šalies naujienų agentūra.

JAV yra giliausia žmogaus teisių tundra pasaulyje, – aiškina Šiaurės Korėja.

„JAV greita užsipulti kitas valstybes dėl „žmogaus teisių“ klausimų ir kaskart kai praveria burną, nurodinėja joms, ką daryti. Tai aiškiai dar kartą įrodo, kad JAV yra ne žmogaus teisių čempionė, bet didžiausia žmogaus teisių pažeidėja ir žiauriausia žmonių skerdikė“, – dramatiškai rašoma Š.Korėjoje.

Rusija

Pagrindinis Kremliaus propagandos skleidėjas „Russia Today“ paskelbė interviu su Marku Masonu, kuris save vadina JAV vidaus ir užsienio politikos analitiku tarptautinei žiniasklaidai.

Ilgame 11 minučių interviu jis kritikuoja Baltimorės pareigūnus už pernelyg griežtą atsaką riaušininkams ir aiškina, kad JAV yra policinė valstybė, kur rasistiniai mirties būriai puola ir žudo juodaodžius.

Rusijos televizija tuo tarpu protestuotojus ir riaušininkus pavadino spalvotąja revoliucija ir Afromaidanu.

vesti.ru
vesti.ru

Žinoma, JAV rodoma kaip žodžio ir protestų laisvės nepripažįstanti valstybė, kuri dabar dviveidiškai siekia užgniaužti tai, kas labai primena jos neva organizuotą Maidaną Kijeve.

Venesuela

Valstybei priklausanti Venesuelos naujienų agentūra paskelbė straipsnį, kurio pavadinimas – „Rasizmas: sisteminė diskriminacijos Jungtinėse valstijose forma“. Jame prezidentas Barackas Obama kaltinamas dvigubų standartų laikymusi, kai jis pasmerkė smurtą Baltimorėje. 

2014 m. Venesueloje buvo kilę masiniai prieš valdžią nukreipti protestai. Šalies naujienų agentūra aiškina, kad B.Obama tuomet veidmainiškai protestų organizatorius mėgino parodyti kaip aukas – tai, anot agentūros, buvo faktų iškraipymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius