Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nerimas dėl spinduliuotės plitimo iš Japonijos stiprėja, radiacijos pėdsakų aptikta dar Kinijoje ir Lenkijoje

Nuogąstavimai, kad iš avariją patyrusios Fukušima-1 elektrinės Japonijoje sklindanti jonizuojanti spinduliuotė gali išplisti pasaulyje, vis labiau stiprėja – penktadienį Kinijoje į ligoninę paguldyti du japonai, kuriems nustatytas padidintas spinduliuotės lygis.
Policijos pareigūnai dėvi apsaugos priemones.
Pareigūnai dėvi apsaugos priemones. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Kinijos muitininkų, išmatuotas spinduliuotės lygis, sklindantis nuo vienos japonų poros Usio oro uoste Kinijos rytuose, buvo gerokai didesnis už leistiną. Vis dėlto, greta jų buvusiems žmonėms toks lygis nelaikomas pavojingu.

Iki šiol padidintas spinduliuotės lygis Japonijoje buvo nustatytas tik Fukušimos reaktorių zonoje avarijos likvidavimo darbus dirbusiems žmonėms.

Avarijos ištiktoje elektrinėje jau padirbėjo apie 700 inžinierių. Ketvirtadienį keturi gelbėtojai gavo nemažas spinduliuotės dozes, kai mėgino nutiesti elektros kabelį iki vieno reaktorių. Mat, jiems teko stovėti radioaktyviomis medžiagomis užterštame vandenyje. Du šio incidento dalyviai nuvežti į ligoninę, nes įtartas spinduliuotės sukeltas nudegimas.

Avarija Fukušimos atominėje elektrinėje gali virsti didžiausia branduoline katastrofa po 1986 metų, kai sprogo reaktorius Černobylio elektrinėje.

Radionuklidai iš šios elektrinės jau pasiekė Islandiją, nors ir tvirtinama, jog ten jų koncentracijos yra labai mažos.

Lenkijoje, kaip praneša šios šalies naujienų agentūra PAP, taip pat pastebėta radioaktyviųjų medžiagų, tarp jų jodo 131.

Lenkijos atomistikos agentūra nurodo, jog tai Japonijoje įvykusios avarijos atominėje elektrinėje po žemės drebėjimo ir cunamio bangos padariniai. Tačiau ji pabrėžia, jog nustatytas radioaktyvios medžiagos kiekis žmogaus sveikatai pavojaus nekelia ir todėl Lenkijos gyventojams nėra reikalo vartoti jodą.

Fukušimos I-ojoje elektrinėje du reaktoriai iš šešių jau laikomi saugiais, nes jie buvo sustabdyti ir ataušinti. Tuo tarpu likusieji keturi lieka nestabilūs – iš reaktorių blokų kyla dūmai, garai, inžinieriai stengiasi paleisti per žemės drebėjimą ir cunamį sugadintą jų aušinimo sistemą.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius