Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nesiskiepija ir tuo didžiuojasi: kodėl užsispyrė Lenkijos kalniečiai?

Keliautojai, šią vasarą keliu važiavę iš Krokuvos į Zakopanės kurortą, negalėjo nepamatyti stendo, kuriame švietė įspėjimas – jei reklamuojate vakcinas nuo koronaviruso, dinkite, nes tai yra genų terapija. Podhalės regionas Tatrų kalnų papėdėje Lenkijos pietuose garsėja savotiška kultūra ir tradicijomis, o dabar išsiskiria ir tuo, kad čia nuo koronaviruso vakcinuojasi labai mažai gyventojų, rašo Notes from Poland“.
Antivakserių rengiama kampanija „Od(sz)czep się“
Antivakserių rengiama kampanija „Od(sz)czep się“ / „Facebook“ nuotr.

Viename Podhalės valsčiuje, Čarni Dunajece, rodikliai prasčiausi visoje Lenkijoje – abiem vakcinos dozėmis pasiskiepijo tik 22,8 proc. žmonių. Šalia – kitas kaimas, kur vakcinuota tik 25,2 proc. Visoje Podhalėje nuo koronaviruso pasiskiepijo tik 35 proc. žmonių, nors visoje Lenkijoje – 54 proc.

Faktas, kad pastarosiomis savaitėmis kilo nauja užsikrėtimų COVID-19 banga, nieko nepakeitė. Naujojo Targo, didžiausio Podhalės miesto ligoninės vakcinų skyriaus koordinatorė Marta Swietlik kaip tik pripažino, kad „susidomėjimas skiepais iš esmės nuslūgęs“.

Jos teigimu, kiekvieną savaitę regione pasiskiepija tik 100-160 žmonių – dešimt kartų mažiau nei šių metų gegužę ir birželį.

„Mūsų žmonės gana skeptiški vakcinų atžvilgiu. Tiesą sakant, nepasiskiepiję gyventojai net didžiuojasi tokiais prastais rodikliais ir mano, kad yra pranašesni už tuos, kurie vakcinuoti“, – teigė M.Swietlik.

Aktyvūs antivakseriai

Vyriausybė ir regionų valdžios institucijos vykdo skatinimo skiepytis kampanijas, bet antivakseriai Lenkijoje irgi nesnaudžia. Minėtą stendų kampaniją „Od(sz)czep się“, pavyzdžiui, užkūrė Podhalės gyventojas Sebastianas Smietana.

Šiuose stenduose cituojama šarlataniškos „Nepriklausomų Lenkijos medikų ir mokslininkų“ grupės, kuri priešinasi vakcinavimui nuo koronaviruso, dezinformacija. Teigiama, neva vakcinos yra „medicininis eksperimentas“, kurio metu žmonės paverčiami laboratorijos pelėmis.

„Facebook“ nuotr./Antivakserių rengiama kampanija „Od(sz)czep się“
„Facebook“ nuotr./Antivakserių rengiama kampanija „Od(sz)czep się“

S.Smietana įsitikinęs, kad žiniasklaida slepia tikruosius duomenis apie skiepų šalutinį poveikį, bet pats tikina, esą nėra sąmokslo teorijų entuziastas, nusiteikęs prieš mokslą.

Paklaustas apie prastus vakcinacijos rodiklius Podhalėje, jis pabrėžia: „Aš didžiuojuosi, kad ten žmonės sugeba teisingai pasirinkti tai, kas jiems svarbiausia – sveikatą ir gyvenimą.“

S.Pitonas: nebijome ligų, nes jau esame atsparūs. Manome, kad vakcinos yra žalingos – didžiuojuosi, kad daugelis Podhalės žmonių galvoja panašiai.

Anksčiau šiais metais Podhalė įsikūręs judėjimas „Goralskie Veto“ taip pat garsiai protestavo prieš bet kokius pandeminius suvaržymus, kurie esą skaudžiai smogė žiemos turizmui. Demonstracijų išsigandusi vyriausybė regionui pažadėjo finansinės paramos už 1 mlrd. zlotų.

Šio judėjimo lyderis Sebastianas Pitonas irgi teigia, kad netiki vakcinomis: „Nebijome ligų, nes jau esame atsparūs. Manome, kad vakcinos yra žalingos – didžiuojuosi, kad daugelis Podhalės žmonių galvoja panašiai.“

Tokia retorika veiksminga. Vietos gyventojas Marekas Szperlakas su žmona atsisako skiepytis, nes anksčiau abu persirgo koronavirusu ir mano, kad „natūralus imunitetas geriau nei kažkoks per prievartą brukamas vaistas“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcinacija Lenkijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcinacija Lenkijoje

„Ar kada nors skiepysiuosi? Sunku pasakyti. Savo požiūrį grindžiu moksliniais tyrimais ir niekam nesu sakęs nesiskiepyti. Jei norite, prašom – rizikuokite, nes tai rizika. Niekas nežino, kas nutiks“, – aiškino M.Szperlakas.

Už norą skiepytis persekioja

Kitas vietos gyventojas, 21-erių Tomekas, tvirtino, kad jį abejoti verčia „keistas politikų elgesys“. Vyras smerkia politikus, kurie esą verčia žmones skiepytis – žinoma, Lenkijoje vakcinacija nuo koronaviruso nėra privaloma, be to, šalyje nėra taikomi suvaržymai nepasiskiepijusiems.

Vakcinos vengia net Podhalėje slaugytoja dirbanti Dorota, kuri irgi teigia: „Jei vyriausybei taip rūpi mūsų sveikata ir gyvybės, kodėl ji mus vilioja skiepytis loterijų prizais? Tai keista.“

M.Swietlik: tik labai nedaug žmonių pasako, kad atėjo skiepytis galvodami apie savo ir savo artimųjų sveikatą.

Dorota, kaip ir nemažai kitų lenkų, ypač gyvenančių regionuose, kur vakcinacijos rodikliai prasti, teigia, kad renkasi ne vakcinas, o amantadiną – institucijų nepatvirtintus vaistus nuo COVID-19. Moters teigimu, amantadinas yra „labai geri vaistai nuo gripo“.

Kelios dešimtys žmonių, pagaliau pasiryžtančių atraitoti rankovę, tiesa, atsiranda. Bet M.Swietlik atskleidžia, kad tokius sprendimus gyventojai priima dėl didelių testavimosi kainų ar prieš keliaudami svetur.

„Tik labai nedaug žmonių pasako, kad atėjo skiepytis galvodami apie savo ir savo artimųjų sveikatą“, – teigė M.Swietlik.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronvirusas Lenkijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronvirusas Lenkijoje

Ji pridūrė, kad regione žmonės, kurie pareiškia norą skiepytis, neretai yra spaudžiami to nedaryti ir net yra persekiojami. Viena moteris pasiskiepijo, bet baiminosi, kad neteks darbo, jei sužinos viršininkas.

Dabar, Lenkijoje jau įsibėgėjus ketvirtajai pandemijos bangai, ligoninėje Naujajame Targe jau atidarytas COVID-19 skyrius. Į jį per dvi dienas buvo paguldyta 30 žmonių. Netrukus prireikė ir antrojo skyriaus, kur atsidūrė dar 40 pacientų.

Vis dėlto Podhalės žmonės ir toliau vengia skiepytis, o M.Swietlik pažymi, kad daug jų tiki internete platinamomis melagienomis apie vakcinas: „Kaip pasiekti, kad kalniečiai skiepytųsi? Nežinau atsakymo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius