Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Netikras nei Volodymyras Zelenskis, nei jo kapituliacija – internete plinta parodija

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas seka Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, kurį Rusijos propaganda dažnai pašiepia kaip buvusį šoumeną, humoristinių pasirodymų dalyvį, pėdomis. Neseniai jis nusifilmavo satyriniame filmuke, kuriame rodoma, kaip Ukrainos vadovas tariamai pasirašo kapituliacijos aktą. Nors pats R.Kadyrovas nurodė, kad situacija buvo suvaidinta, rusiškoje žiniasklaidoje plinta ir pranešimai apie pasidavimą.
Įrašas, kuriame Volodymyras Zelenskis tariamai pasirašo kapituliacijos aktą, yra parodija
Įrašas, kuriame Volodymyras Zelenskis tariamai pasirašo kapituliacijos aktą, yra parodija / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Vietoj parašo – Z

Beveik pusantros minutės trukmės filmukas Čečėnijos prezidento kanale „Telegram“ pasirodė liepos 4-ąją, čia jau spėtas peržiūrėti daugiau nei 3 mln. kartų. Tą pačią dieną jis buvo paskelbtas ir Rusijos bulvarinio dienraščio „Komsomolskaja pravda“ kanale „YouTube“, kur taip pat sulaukė nemažo dėmesio – 350 tūkst. peržiūrų.

Įrašas pradedamas vaizdais iš Kyjivo ir Ukrainos himno melodija. Po kelių sekundžių pasirodo pats tariamas V.Zelenskis. Iš dešinės jam kabo Ukrainos vėliava, už nugaros – herbas, tad iš pirmo žvilgsnio galima apsigauti, kad matomas pats šalies vadovas savo kabinete.

Juoba kad jį vaidinantis aktorius yra itin panašus į prezidentą – turi barzdą, vilki kone identiškus marškinėlius, kalba ukrainietiškai (tiesa, kaip galima perskaityti komentaruose, su šypseną keliančiu akcentu) ir tokiu pat kiek prikimusiu balsu.

„Gerbiami piliečiai! – tvirtai pradeda jis. – Aš, pareigas einantis prezidentas, vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, sutinku…“

Tuomet „V.Zelenskis“ ima jaudintis, drebančiomis rankomis paima vandens stiklinę, atrodo, kad daro tai prieš savo valią. „… su besąlygiška visų mūsų ginkluotųjų pajėgų kapituliacija, – toliau ant stalo padėtą tekstą skaito jis. – Sausumoje, jūroje, ore. Taip pat visų pajėgų, kurioms šiuo metu Ukraina vadovauja.

Garantuoju visišką Ukrainos demilitarizaciją…“

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis su kariais
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis su kariais

Šone stovinčiam žmogui spustelėjus „prezidento“ petį, šis pasitaiso: „… ir denacifikaciją per mėnesį nuo Kapituliacijos akto pasirašymo.“

Baigęs skaityti „V.Zelenskis“ trenkia kumščiu į stalą ir šūkteli „Nedelsiant!“, o tuomet pasitikslina, ar „Achmat“ (neseniai suformuotas čečėnų batalionas – red. past.) – jėga“. Atitraukus kamerą pasirodantis R.Kadyrovas – kaip tik jis laiko ranką ant peties – patvirtina: „Mes įrodėme“.

Galiausiai parodoma, kaip „prezidentas“ pasirašo perskaitytą dokumentą (brūkšteli „Achmat“ – jėga“, o vietoj savo parašo – raidę Z).

Filmuką savo kanale paskelbęs R.Kadyrovas trumpą komentarą prie jo pradėjo žaibo ženklu ir žodžiu „Skubiai!“ – esą transliuojama tiesiai iš vietos.

„Atstūmus Ukrainos pajėgas Luhanske ir visiškai išlaisvinus respubliką nuo (Stepano) Banderos okupantų, V.Zelenskis pasirašė besąlyginio pasidavimo aktą, – naujienų pranešimo stiliumi tęsė jis. – Pirmiausia skelbiame įrašą iš darbo kabineto.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Kartu su tariamu Volodymyru Zelenskiu nusifilmavo ir Ramzanas Kadyrovas
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Kartu su tariamu Volodymyru Zelenskiu nusifilmavo ir Ramzanas Kadyrovas

Primygtinai prašome neužmėtyti vaizdo įrašo piktais komentarais, kad jau ir taip išsigandusio žmogaus neištiktų širdies smūgis.“

Galiausiai R.Kadyrovas atskleidžia, ką iš tikrųjų rodo: „Procedūra neapsiėjo be žinomų pokštininkų Vovano ir Lexuso, taip pat comicadzeofhumor (taip prisistato tinklaraštininkas Maksas Komikadze – red. past.) pagalbos.“

Minėti Vovanas (Vladimiras Kuznecovas) ir Lexusas (Aleksejus Stoliarovas) yra Rusijos komikų duetas „Russiacalling“. Jie išgarsėjo apsimestiniais skambučiais žinomiems žmonėms. V.Zelenskį suvaidino vizualiai į jį kiek panašus, bet tikrovėje visai kitokiu balsu kalbantis Maksas Komikadze.

Ne visiems patiko R.Kadyrovo aktoriniai sugebėjimai ir humoro jausmas – socialiniuose tinkluose pasipylė kritiški ir pašaipūs komentarai.

„V.Zelenskį jie ilgą laiką vadino klounu ir KVNščiku, o galiausiai patys tapo klounais ir KVNščikais“, – pakomentavo buvęs kanalo „Dožd“, dabar laidas „YouTube“ kuriantis žurnalistas Ilja Šepelinas.

Parodijų buvo ir daugiau

Vaizdo įrašo paskelbimo išvakarėse Rusijos kariai užėmė Lysyčanską – paskutinį didesnį miestą Luhansko srityje, kurį iki tol dar kontroliavo Ukrainos pajėgos. Separatistinės Luhansko liaudies respublikos vadovas liepos 3-iąją net paskelbė Pergalės diena.

Bet nei pats šis faktas, nei R.Kadyrovo užuomina į jį nėra patvirtinimas, kad V.Zelenskis tikrai pasirašė kapituliacijos aktą. Panaši melagiena jau sklido karo pradžioje, ją tuomet paneigė pats Ukrainos vadovas.

Taip pat skaitykite: Volodymyrui Zelenskiui pačiam teko neigti apie jį paskleistą melagieną, esą jis kapituliuoja

Vaizdo įraše esama detalių, kurios paneigia jo autentiškumą. „V.Zelenskio“ veidas yra kiek apvalesnis nei tikrojo prezidento, pastarojo marškinėliai paprastai būna vienspalviai, gerokai rečiau – su herbu.

Net jei tai tikrai būtų Ukrainos vadovas, teigti, kad jis pasirašė kapituliaciją, negalima – nei frazė „Achmat“ – jėga“, nei raidė Z nėra parašas.

Pastaruoju metu tarptautinėje žiniasklaidoje nebuvo jokių pranešimų, kad Ukraina ar V.Zelenskis asmeniškai būtų pasidavę, tuo labiau R.Kadyrovui.

Netrukus po vaizdo įrašo pasirodymo Čečėnijos lyderis paprašė leidimo prisijungti prie karo (tad iki tol jis, kaip kare oficialiai nedalyvaujantis, kapituliacijos akto negalėjo priimti). Vėliau jis europiečius paragino atsisakyti elektros ir pagąsdino šalta žiema. Buvo pranešimas ir apie šią parodiją.

„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas
„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas

Rusijos žiniasklaidoje buvo nemažai pranešimų apie tai, kad paskelbtas vaizdo įrašas apie tariamai kapituliuojantį tariamą V.Zelenskį. R.Kadyrovas pats nurodė, kad scena buvo suvaidinta. Be to, vėliau pasirodė dar pora panašių filmumų, pavyzdžiui, apie tai, kad „V.Zelenskis“ pasiprašė į „Achmat“.

Nepaisant to, kai kurie portalai informaciją apie tariamą kapituliaciją, greičiausiai tikėdamiesi sulaukti didesnio skaitytojų dėmesio, pranešė kaip tikrą faktą (čia, čia, čia). Tik atsidarius tekstą galima rasti paaiškinimą, kad situacija nebuvo tikra, tačiau iš pavadinimų tai nebuvo aišku.

Beje, prieš kelias dienas buvo pranešta, esą Vokietijos dienraščio „Die Welt“ skaitytojai „pareikalavo V.Zelenskio kapituliacijos prieš Rusiją“.

Portalo news.ru tekstas jau nebuvo toks kategoriškas: „Vokietijos gyventojai pakvietė politiką kaip galima greičiau pasirašyti taikos susitarimą su Rusija ir atiduoti jai kai kurias teritorijas.“

Iš tiesų „reikalavimai“ buvo išsakyti komentaruose „Die Welt“ paskyroje „Twitter“ po nuoroda į straipsnį apie tai, kad „V.Zelenskis prašo Vokietijos ir JAV skubios oro gynybos“ .

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius