-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Novaką Džokovičių išsiuntę australai „tapo“ fašistais: statistika rodo ką kita

Serbijos tenisininko Novako Džokovičiaus deportavimas iš Australijos socialiniuose tinkluose sukėlė ne tik vienų pykčio, kitų – džiaugsmo, bet ir sąmokslo teorijų bangą. Ši šalis vadinama tironija, diktatūra ar fašistine valstybe, lyginama su Alkatraso kalėjimu. Uoliai teniso žvaigždę gynė melagienų, ypač susijusių su COVID-19 ir apskritai sveikata, platintojai.
Novakas Džokovičius vėsinasi mačo metu
Novakas Džokovičius vėsinasi mačo metu / „Scanpix“ nuotr.

Pirmoji pasaulio raketė sekmadienį išskrido iš Australijos, kai pralaimėjo kovą siekdamas išvengti deportacijos dėl savo vakcinacijos statuso. Taip jis neteko teisės dalyvauti Australijos atvirajame teniso čempionate, kuriame turėjo ginti pernai iškovotą čempiono titulą.

Visas dešimt dienų, kol tęsėsi trilerį primenanti istorija dėl teniso žvaigždės įleidimo į griežtas įvažiavimo taisykles dėl pandemijos taikančią valstybę, ne mažiau karšta kova virė ir socialiniuose tinkluose. Vieni piktinosi dėl esą pažeidžiamų žmogaus teisių ir diktatūrą primenančių Australijos pareigūnų sprendimų, kiti lygiai taip pat piktinosi dėl paties N.Džokovičiaus elgesio.

Net buvo sukurta grotažymė #AustraliaHasFallen (angl. „Australija parpuolė“), o kartu su ja pradėtos platinti ne tik nuomonės apie sprendimus neįleisti sportininko, vėliau – įleisti, o galiausiai – vis tiek deportuoti, bet ir įvairūs išvedžiojimai bei sąmokslo teorijos apie tai, kas esą iš tiesų atsitiko.

Pasisakė ir Seimo narys

Ši grotažymė išpopuliarėjo socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“. Ji pridedama ir prie N.Džokovičių, ir prie Australiją palaikančių, ir prie negausių neutralių, kuriuose tiesiog analizuojama situacija be emocijų, įrašų.

„Australija parpuolė“ šios grotažymės sumanytojams reiškia, esą buvo pažeistos sportininko žmogaus teisės, neatsižvelgta į tai, kad jis šiuo metu neserga COVID-19, o daugkartiniam „Australian Open“ nugalėtojui neleidus ginti titulo, nukentės renginys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Australian Open“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Australian Open“

Tie, kurie pritaria sprendimui neįleisti N.Džokovičiaus, bet vis tiek prie savo įrašų prideda šią grotažymę, bando atremti pasipiktinimą teisiniais argumentais ir įvairia statistika, pavyzdžiui, lygindami mirčių nuo koronaviruso skaičių Australijoje ir Serbijoje.

Bet tarp šių įrašų prasprūsta ir tokie, kurie peržengia argumentuotos kritikos ribas ar platina įvairias sąmokslo teorijas.

Vienas populiariausių kritiškų naratyvų – kad Australija yra tironija, valdoma fašistinio režimo. „Kur tie garsūs sportininkai ir sportininkės, viešai išreiškiantys savo paramą DjokerNole (taip N.Džokovičius prisistato „Twitter“ – red. past.) ir griežtai pasmerkiantys šią fašistinę Australijos vyriausybę?“ – retoriškai klausė politinės satyros karaliene save vadinanti londonietė Dame Abi Roberts.

Panašiai komentavo ir Seimo narys Mindaugas Puidokas. Teisinį procesą dėl tenisininko jis pavadino parodomąja egzekucija.

„N.Džokovičius padėjo visam pasauliui sužinoti apie fašizmą Australijoje! – savo paskyroje „Facebook“ brūkštelėjo politikas. – Pirmoji pasaulio raketė atkreipė dėmesį į prievartą prieš žmones ir nelogiškus politinius sprendimus! <…>

TIESA yra ta, kad mes visi kovojantys už teisę į pasirinkimą šiandien esame Novakai Džokovičiai ir kovosime iki galutinės pergalės!!! Praplėstas stipriai Gvantanamas laukia svečių ir tarptautiniai teismai patvirtins globalistinio švabinio elito nusikaltimus prieš žmoniją.“

Vienas vyras iš Sidnėjaus savo paskyroje „Twitter“ pakomentavo, kad „Australija neverta rengti jokius tarptautinius renginius“.

Įspūdžiui sustiprinti jis pridėjo šios šalies žemėlapį, pridengtą raudona nacių vėliava su svastika ir komentaru „Fašistinė Australijos valstybė“. Sprendžiant iš užrašo ant paveikslo, jo autorius – žinomas sąmokslo teorijų platintojas britas Davidas Icke.

Kitas komentatorius Australiją palygino su Alkatrasu – legendiniu sunkiųjų darbų kalėjimu, veikusiu 1934–1963 m. San Francisko įlankoje.

Viena demokratiškiausių valstybių

Australijos pareigūnų sprendimų kritikai, vadinantys ją tironija ir diktatūra, nemini, kad, pavyzdžiui, „The Economist Intelligence Unit“ demokratijos indekse ši šalis su Nyderlandais užpernai pasidalijo 9-ą vietą ir abi buvo apibūdintos kaip „visiškos demokratijos“.

Net tokios šalys, kaip Jungtinė Karalystė, Vokietija, Prancūzija ar JAV buvo žemiau, o pastarosios dvi dar ir įvertintos kaip „demokratijos su trūkumais“. Tokį patį įvertinimą gavo ir N.Džokovičiaus gimtoji Serbija, bet liko tik 66-oje vietoje. Lietuva – taip pat, bet buvo 42-oji.

Shutterstock nuotr./Serbija
Shutterstock nuotr./Serbija

Be to, kaip „Forbes“ tinklalapyje ironiškai pastebėjo rašytojas, žurnalistas, Niujorko universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos profesorius Bruse’as Y. Lee, pastaraisiais metais joks politinis lyderis Australijoje nebandė likti valdžioje, rinkėjams nusprendus, kad jis turi trauktis iš posto. Taip jis priminė 2021-ųjų pradžioje JAV vykusią dramą, kai ligtolinis prezidentas Donaldas Trumpas, nepaisant pralaimėtų rinkimų, bandė įrodyti savo pergalę.

Australijos sprendimas deportuoti N.Džokovičių itin papiktino jo gimtąją Serbiją. Šį žingsnį sukritikavo ir politiniai lyderiai, ir sporto organizacijos. Prezidentas Aleksandras Vučičius tenisininką rėmė visos šios dramos metu, o pirmąjį sulaikymą pavadino „politine raganų medžiokle“.

Kai kurie komentatoriai šaipėsi, kad Australiją ėmė auklėti valstybė, kurioje COVID-19 skaičiai – gerokai prastesni. Griežtus ribojimus įvedusi Australija pagal užsikrėtimų skaičių milijonui gyventojų pasaulyje yra 101-oje vietoje (kiek daugiau nei 75 tūkst.), Serbija – 42-oje (beveik 169 tūkst.)

Kaip rodo tinklalapyje worldometers.info skelbiami duomenys, pagal mirčių skaičių milijonui gyventojų atotrūkis tarp jų – dar didesnis. Serbija (1 511 mirčių) yra 60-oji, Australija (110 mirčių) – 164-oji.

Australijoje, „Our World in Data“ duomenimis, nuo COVID-19 visiškai pasiskiepiję – 78 proc. gyventojų, Serbijoje – 47 proc.

Pastaruoju metu ir naujų užsikrėtimų, ir mirčių nuo koronaviruso skaičius Australijoje šoko į viršų, tuo tikriausiai galima paaiškinti, kodėl pasieniečiai taip kruopščiai tikrino N.Džokovičiaus dokumentus.

Skiepų reikalauja ne viena valstybė

„Įsivaizduokite, jog esate verčiamas atlikti medicininę procedūrą, kad galėtumėte žaisti tenisą... Pala! Tai iš tikrųjų vyksta tironiškame režime, kuris kadaise buvo Australija“, – piktinosi Gillian McKeith, televizijos laidų vedėja ir autorė iš Škotijos.

90 tūkst. sekėjų „Twitter“ turinti moteris, prisistatanti mitybos specialiste ir bestselerių autore, visuomenės sveikatos advokate, yra žinoma kaip įvairių pseudomokslinių idėjų apie sveikatą ir mitybą skleidėja.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Pseudomokslinių teorijų skleidėja Australiją išvadino tironija
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Pseudomokslinių teorijų skleidėja Australiją išvadino tironija

Vienas iš jos įrašą pakomentavusių žmonių pasiūlė įsivaizduoti šalį, kuri reikalautų įvažiuojant būti pasiskiepijus.

Tokių šalių yra ir ne viena dešimtis. Bene dažniausiai būtina vakcina nuo geltonojo drugio – Afrikoje ir Pietų Amerikoje paplitusios virusinės infekcijos. Maždaug 20 šalių, beveik visos – Afrikos, reikalauja, kad nuo šios ligos būtų pasiskiepiję visi atvykstantieji, – dar daugiau (įskaitant Australiją) tokį reikalavimą taiko atvykstantiems iš vadinamųjų rizikos valstybių.

Bemaž 90 tūkst. sekėjų turintis „Twitter“ vartotojas, amerikietis ekonomistas, dr. Chrisas Martensonas nustebo, kad Australijoje „patikrinti ankstyvieji vaistai, pavyzdžiui, ivermektinas, blokuojami, tačiau alaus pardavimus reikia skatinti“.

Ivermektinas yra antiparazitinis preparatas, kurį mokslininkai dar praėjusio amžiaus 8-ajame deš. išskyrė iš bakterijų Streptomyces avermitilis auginimo terpės. Jis, be kita ko, naudojamas veterinarijoje. Tačiau internete aktyviai platinama melagiena, esą kai kuriose šalyse juo masiškai gydoma COVID-19.

O pranešimų, kad norima skatinti alaus pardavimus, išties būta. Federalinė vyriausybė prašoma sumažinti mokesčius alui. Mat paaiškėjo, kad pernai nuo liepos iki rugsėjo buvo parduota 40 mln. pintų mažiau nei per tą patį laikotarpį 2019-aisiais. Alaus gamintojų asociacija nuogąstauja, kad valdžia padidins mokesčius alui labiausiai per dešimtmetį.

Jau užsikrėtęs nesisaugojo

Trileris dėl N.Džokovičiaus patekimo į Australiją prasidėjo sausio 5 d., jam atskridus į Melburną dalyvauti Australijos atvirajame teniso čempionate. Jis vylėsi apginti šių varžybų nugalėtojo titulą ir 21 kartą laimėti Didžiojo kirčio turnyrą.

„Keliauju Down Under (pažodžiui angl. „apačioje po“, taip dažnai vadinama Australija ir Naujoji Zelandija – red. past.), turėdamas išimties leidimą“, – išvakarėse savo paskyroje „Twitter“ pasidžiaugė sportininkas.

34 metų serbas nėra pasiskiepijęs nuo COVID-19. Australija reikalauja, kad atvykstantys keleiviai būtų vakcinuoti, nebent jiems taikoma išimtis.

Tenisininkas oro uoste pateikė atleidimo nuo skiepijimosi dokumentą, išduotą Australijos teniso asociacijos. Nepaisant to, N.Džokovičius buvo vietoje apklaustas, jo viza panaikinta (pasieniečiai padarė išvadą, jog nesenas užsikrėtimas koronavirusu nėra pakankamas pagrindas būti Australijoje), o pats sportininkas perkeltas į migrantų sulaikymo vietą.

Po kelių dienų paaiškėjo, kad dar gruodžio 16 d. jis buvo gavęs teigiamą PGR testo rezultatą. Būtent tuo esą buvo padaryta išimtis dėl privalomo skiepijimosi. Jau po testo teigiamo atsakymo (kurį esą sužinojo tik kitą dieną) sportininkas davė interviu ir pozavo bendrai nuotraukai.

Skiepus skeptiškai vertinančio serbo teisininkų komandai pavyko dėl procedūrinio klausimo, susijusio su jo apklausa oro uoste, teisme panaikinti sprendimą atšaukti vizą.

N.Džokovičius buvo paleistas, bet netrukus vėl sulaikytas kaip keliantis pavojų viešajai tvarkai. Aukštesnės instancijos federalinis teismas vienbalsiai atmetė jo skundą. Tai buvo galutinis ir neskundžiamas sprendimas, tad sekmadienį sportininkas išskrido iš Australijos.

„Australams neleidžiama grįžti namo, jei jie nepasiskiepiję, – priminė viena „Twitter“ vartotoja. – Tad turtingam teniso žaidėjui, kuris akivaizdžiai pažeidė taisykles, taip pat neturėtų būti leista.“

Pirmadienio vakarą serbas turėjo žaisti Australijos atvirojo teniso čempionato pirmajame rate su tautiečiu Miomiru Kecmanovičiumi.

Dalyvaudamas varžybose N.Džokovičius būtų galėjęs laimėti jas dešimtą kartą nuo 2008-ųjų ir ketvirtą – iš eilės.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius