Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Numušti objektai virš JAV įkvėpė fantazuoti: sukurti ateivių ar išgalvoti valdžios?

Keli incidentai, kai virš Šiaurės Amerikos buvo numušti įvairūs skraidantys objektai, sukėlė spėlionių, kas tai galėjo būti, bangą internete. Vieni rimtai ar juokais svarsto, esą Žemę pasiekė ateivių kosminiai laivai, kiti piktinasi, esą pranešimais apie neatpažintus skraidančius objektus valdžios atstovai bando nukreipti dėmesį, pavyzdžiui, nuo didžiulės traukinio avarijos Ohajo valstijoje. Baltieji rūmai paneigė, kad tai galėjo būti ateivių objektai.
Kinijos šnipinėjimo balionas traukiamas iš vandens
JAV pajėgų numuštas oro balionas traukiamas iš vandens / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Iškart prabilo apie ateivius

Nuo vasario pradžios virš JAV ar Kanados buvo numušti mažiausiai keturi skraidantys objektai – didžiulis oro balionas ir keli mažesni –automobilio dydžio ar aštuoniakampio formos.

Sulig kiekvienu pranešimu viešojoje erdvėje daugėjo ne tik spėlionių, kas tai galėtų būti, iš kur ir ko šie objektai atskrido, kas juos paleido, bet ir svarstymų, esą danguje buvo aptikti neatpažinti skraidantys objektai (NSO), kitaip tariant, ateivių arba ufonautų (nuo angliško pavadinimo unidentified flying object) pasiųsti objektai.

Į šias diskusijas įsiliejo ir interneto vartotojai iš Lietuvos bei kai kurie tinklalapiai, dar pridėdami savų versijų, kas esą dedasi JAV ir Kanados padangėje.

„Ateiviai puola“: JAV naikintuvas sunaikino vieną iš neatpažintų skraidančių objektų“, – skelbė komentaro prie viename tinklalapyje publikuoto vaizdo įrašo pavadinimas.

Panašią antraštę – „JAV numušė dar vieną neatpažintą skraidantį objektą“ – virš išsamios BNS žinutės galima rasti kitame tinklalapyje.

Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje neatpažinti skraidantys objektai (dar vadinami skraidančiomis lėkštėmis, anomaliaisiais atmosferos reiškiniais) apibūdinami kaip artimame kosmose, padangėje, Žemės paviršiuje retkarčiais pastebimi neįprasti objektai arba reiškiniai.

kadras iš „YouTube“/Neatpažinti skraidantys objektai virš Londono
kadras iš „YouTube“/Neatpažinti skraidantys objektai virš Londono

„Dauguma neatpažintų skraidančių objektų yra lėktuvai, balionai, meteorai ir kiti objektai, tik dalies jų (5-20 proc.) prigimties mokslas dar negali paaiškinti“, – rašoma enciklopedijoje.

Pagal stebėtojų parodymus neatpažinti skraidantys objektai būna įvairiausių formų – nuo rutulio, lėkštės ar disko iki kometos ar skrybėlės.

Skrisdami objektai esą kartais kaitalioja formą, vienas objektas išnyksta ir vietoj jo atsiranda kitas, iš vieno objekto išskrenda vienas arba keletas objektų ir vėl į jį sugrįžta, išsiskaido į keletą tos pačios arba kitos formos objektų ir vėl tampa vienu.

Kartais formą ir spalvą kaitalioja ne pats neatpažintas skraidantis objektas, bet jį supanti ryški šviesos aureolė. Kai kurie objektai pasirodo ir išnyksta akimirksniu, kiti – pamažu.

Kasdien – po numuštą objektą

Nors pastaruoju metu numušti objektai atitinka enciklopedijos apibrėžimą – buvo aštuoniakampio formos skrendantis daiktas, balionas, kiti apibūdinimai sunkiai pritaikomi.

Pirmasis balionas buvo pastebėtas pačioje mėnesio pradžioje – vasario 2-ąją Pentagonas pranešė stebintis aukštai virš JAV teritorijos skriejantį tikriausiai Kinijos šnipinėjimo balioną. Kinija netrukus išreiškė apgailestavimą dėl nepilotuojamo baliono patekimo į šios šalies oro erdvę. Jos pareigūnų teigimu, tai buvo civilinis dirižablis, naudojamas mokslinių tyrimų, daugiausia meteorologijos, tikslais.

Balionas skrido virš JAV šiaurės vakarinės dalies, kurioje yra jautrių oro bazių ir strateginių branduolinių raketų požeminiuose bunkeriuose, todėl tai dar labiau padidino susirūpinimą. Vėliau balionas buvo pastebėtas virš Šiaurės ir Pietų Karolinų, esančių rytinėje šalies dalyje.

Penktadienį amerikiečiai įspėjo, kad virš Lotynų Amerikos skrenda antras toks balionas. Dar kitą dieną paskelbta, JAV numušė pirmąjį balioną virš Atlanto vandenyno.

Tokia įvykių raida rodo, kad balionas, nors ir atsirado netikėtai, nebuvo neidentifikuotas. Versijos dėl jo pobūdžio (amerikiečiai kalbėjo apie šnipinėjimą, kinai – apie tyrimus) skyrėsi, bet abi pusės kalbėjo apie balioną. Nebuvo jokių pranešimų, kad jis keistų formą, spalvą, išsiskaidytų į kelis objektus ir vėl atvirstų į vieną, ką, stebėtojų teigimu, daro „skraidančios lėkštės“.

„Scanpix“/AP nuotr./Numuštas įtariamas Kinijos šnipinėjimo balionas
„Scanpix“/AP nuotr./Numuštas įtariamas Kinijos šnipinėjimo balionas

Jokios panašios informacijos neskelbta ir apie kitus skraidančius daiktus. Dar penktadienį naikintuvai F-22 numušė „automobilio dydžio“ objektą JAV oro erdvėje prie Aliaskos krantų. Šeštadienį Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau pareiškė, kad įsakė JAV karo lėktuvui numušti nenustatytą objektą, kuris vėliau buvo apibūdintas kaip balionas, pakibęs aukštai virš Jukono teritorijos šalies šiaurės vakaruose.

Sekmadienį amerikiečių naikintuvai virš Hurono ežero numušė dar vieną objektą – aštuoniakampio formos, su kabančiomis virvėmis, tačiau be jokio pastebimo naudingojo krovinio.

Numušimų galėjo padaugėti dėl, kaip paaiškino kariuomenė, „padidintos parengties“ ir atidesnio dangaus stebėjimo, kai buvo aptiktas pirmasis šnipinėjimo balionas – vienas iš, amerikiečių teigimu, Kinijos oro stebėjimo balionų flotilės, kuri per kelerius metus nusitaikė į daugiau nei 40 šalių.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Skraidančių objektų numušimas virš JAV tapo proga platinti melagiena, esą ši šalis prisidėjo ir prie sprogimo dujotiekyje „Nord Stream“
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Skraidančių objektų numušimas virš JAV tapo proga platinti melagiena, esą ši šalis prisidėjo ir prie sprogimo dujotiekyje „Nord Stream“

Kiti trys objektai buvę už jį mažesni, kitokios išvaizdos ir skrido mažesniame aukštyje. Pentagono pareigūnai nurodė, kad šie objektai nekėlė jokios grėsmės saugumui, tačiau kol kas apie juos žinoma nedaug ir pareigūnai neatmeta jokių variantų.

„Tai buvo padaryta su provokacija, siekiant surinkti žvalgybos duomenis ir rinkti žvalgybinę informaciją apie tris pagrindinius mūsų branduolinius objektus“, – televizijai CBS teigė Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Michaelas McCaulas.

Taip pat nėra oficialių komentarų, esą šie objektai būtų kokie nors neaiškūs, atrodytų nežemiškos kilmės ar danguje būtų neįprastai keitęsi.

Baltieji rūmai pirmadienį pareiškė, jog „nėra jokių požymių“, kad skraidantys objektai, kuriuos numušė JAV karo lėktuvai, būtų susiję su nežemiškomis būtybėmis.

„Scanpix“/AP nuotr./Šnipinėjimo balionas virš JAV.
„Scanpix“/AP nuotr./Šnipinėjimo balionas virš JAV.

„Nėra jokių požymių, kad tai būtų ateiviai... su šiais pastaraisiais nuleidimais, norėjau įsitikinti, kad Amerikos žmonės tai žino“, – žurnalistams sakė spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre, kai dieną prieš tai vienas aukšto rango JAV pareigūnas atsisakė atmesti tokią versiją.

Susiejo su sena sąmokslo teorija

Socialinių tinklų įrašuose esama ir kitokių komentarų, susijusių su šiais incidentais.

„Neleiskite, kad NSO ir Kinijos šnipų balionai atitrauktų jus nuo to, kad JAV prezidentas įsakė susprogdinti Rusijos vamzdynus, nepranešęs Kongresui, tada suklaidino Amerikos žmones, rizikuodamas III pasauliniu karu ginti korumpuotą tautą, kurioje jo sūnus Hunteris surinko milijonus dolerių“, – aiškino viena „Facebook“ vartotoja.

Anot jos, tik „dėl dujotiekyje sumažinto slėgio mes visi neišlėkėme į orą, J.Bidenui tai nebuvo svarbu, amerikietiška demokratija“.

Taip pat skaitykite: Kremliaus melui apie „Nord Stream“ padėjo plisti ir Lenkijos politiko padėka JAV

Ji pridėjo buvusio JAV televizijos „Fox“ darbuotojo Kyle’o Beckerio įrašo „Twitter‘, kurį išvertusi iš anglų kalbos pacitavo, ekrano nuotrauką.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą skraidančiais objektais bandoma nukreipti dėmesį nuo kitų incidentų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą skraidančiais objektais bandoma nukreipti dėmesį nuo kitų incidentų

Kitas „Facebook“ vartotojas prirašė įžvalgų apie hologramas – esą JAV buvo matomos būtent jos, o ne realūs skrendantys objektai. „Taigi laukia įdomus smegenų mankštos sezonas 2023, – aiškino jis. – Pagal planą visame pasaulyje bus daug nuotykių su ateivių ir jų skraidančių lėkščių hologramomis...

Beje, jau spaudoje skelbiama apie JAV ir kitose šalyse numuštas neatpažintų skraidančių objektų hologramas… (analogiškas hologramas jau daug kas matė „Kalėdinėje pasakoje ant Katedros sienos“ ir lazerių šou prie Baltojo tilto).“

Vyras parekomendavo paskaityti kitą įrašą, kurio autorius tvirtina, esą į Niujorko bokštus-dvynius įsirėžusių lėktuvų vaizdas tebuvo hologramos, kurias žmonės priima kaip realybę. Pastarasis dar pridėjo nuorodą į filmuką apie projektą „Blue beam“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/JAV padangėje pasirodę skraidantys objektai tapo proga priminti seną sąmokslo teoriją apie „Blue Beam“
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/JAV padangėje pasirodę skraidantys objektai tapo proga priminti seną sąmokslo teoriją apie „Blue Beam“

Šiame įraše taip pat teigiama, esą skraidančių objektų numušimas rodo, kad pradedamas įgyvendinti minimas projektas.

Taip pat skaitykite: Melagienų skleidėjai gąsdina Antikristu, pasaulio ir žmonių minčių užvaldymu

Taip vadinama sąmokslo teorija apie tariamai NASA, bendradarbiaujant su Jungtinėmis Tautomis, vykdomą projektą „Blue Beam“. Jame esą galingiausių technologijų pagalba Žemėje diegiama nauja religija, kurioje svarbiausia figūra bus Antikristas, ir kuriami įvairūs tikroviški vaizdiniai, kad būtų galima užtikrinti visišką žmonių kontrolę, o galiausiai įvesti Naująją pasaulio tvarką.

Tikintieji „Blue Beam“ aiškina, esą palydovų pagalba danguje įvairiose pasaulio vietose bus projektuojamos didžiulės hologramos. Jos esą turėtų apkvailinti žmones – sukurti iliuziją, kad puola nežemiškos būtybės. Tai žmones turėtų suvienyti ir paskatinti apsigyventi vienoje valstybėje.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą skraidančiais objektais bandoma nukreipti dėmesį nuo kitų incidentų
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą skraidančiais objektais bandoma nukreipti dėmesį nuo kitų incidentų

Ši sąmokslo teorija gyvuoja nuo 1994 m. ir itin išpopuliarėjo per COVID-19 pandemiją.

Apie tai, esą JAV stovi už sprogimo Baltijos jūros dugnu nutiestame dujotiekyje „Nord Stream“, kalbama ir pusiau juokais paskelbtuose įrašuose. Iš incidentų šaipomasi ir kitaip.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose plinta raginimai atkreipti dėmesį ne vien į skraidančius objektus, bet ir į traukinio avariją Ohajuje
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose plinta raginimai atkreipti dėmesį ne vien į skraidančius objektus, bet ir į traukinio avariją Ohajuje

JAV keliama dar viena versija – esą skraidantys objektai šaudomi, siekiant nukreipti dėmesį nuo didžiulės avarijos Ohajo valstijoje. Vasario 3-iosios vakarą krovininis traukinys, gabenantis pavojingus chemikalus, ties Rytų Palestinos miesteliu nuvažiavo nuo bėgių ir sprogo. Dėl to kilo gaisras, prireikė evakuoti apie 2 tūkst. – kone pusępo – gyventojų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius