-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslaptingieji „Odino kariai“ pasirodė ir Norvegijoje

Kelių Norvegijos miestų gatvėse šį savaitgalį patruliavo „Odino kariais“ save vadinantys savanoriai, tvirtinantys, kad siekia apsaugoti vietos gyventojus nuo prieglobsčio prašytojų, Suomijoje įkurtai grupuotei plintant po šiaurinę Europą.
Vadinamieji „Odino kariai“
Vadinamieji „Odino kariai“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dešimtys vyrų, kai kurie apsirengę juodomis striukėmis su vikingų šalmą vaizduojančiu grupuotės logotipu, šeštadienio vakarą rinkosi Stavangeryje, Dramene ir Kristiansande, pirmadienį pranešė grupuotė.

„Norime, kad gatvės būtų saugios, norime išvengti smulkių nusikaltimų, kuriuos matome šiandien Norvegijoje ir su kuriais policija nesusitvarko“, – sakė grupuotės atstovas Norvegijoje Ronny Alte.

„Pardavinėjami narkotikai, grabinėjamos merginos, garsinama ir smurtaujama“, – kalbėjo jis.

Suomijoje pernai atsiradusi „Odino karių“ grupuotė yra siejama su neonaciais. Grupuotė įkurta, reaguojant į augantį Europoje migrantų skaičių, kuris, pasak jos narių, turėjo didelės įtakos išaugusiam nusikalstamumui.

Grupuotės padaliniai taip pat veikia Danijoje ir Švedijoje.

R.Alte, kuris anksčiau priklausė tokioms islamofobiškoms organizacijoms kaip Norvegijos gynybos lyga ir Vokietijoje įsikūrusi PEGIDA, sakė, kad norvegiškasis „Odino karių“ padalinys, kuriame „atsispindi visas politinis spektras“, siekia padėti kiekvienam.

„Tačiau didžioji dalis nusikaltimų, kuriems mes skiriame pagrindinį dėmesį, yra nelegalios imigracijos Norvegijoje pasekmė, Europai atidarius savo sienas“, – kalbėjo jis.

Norvegijos policija, kaip ir jos kolegos Suomijoje, gana „skeptiškai vertina tokias grupuotes kaip „Odino kariai“.

„Vardų (skandinavų mitologijoje Odinas yra karo dievas) ir simbolių vartojimas bei tas faktas, kai kai kurie šios grupuotės nariai turi ryšių su nusikalstamomis grupėmis, dar labiau sustiprina šį skeptišką požiūrį “, – sakė aukšto rango policijos pareigūnas Atle Roll-Matthiesenas.

„Nepriimtina, kad tokios grupuotės veikia arba sudaro įspūdį, jog yra tam tikros piliečių savigynos grupės... Tik policija turi teisę palaikyti teisėtvarką“, – pridūrė jis.

Dramene policija šeštadienį tikrino patruliavusiųjų asmens tapatybę ir stengėsi įsitikinti, ar jie nėra ginkluoti.

Kristiansande jų nariams leista dalinti tik pyragėlius ir kavą. Norvegijos žvalgybos agentūros PST metiniame pranešime, paskelbtame vasario 9 dieną, sakoma, kad „Norvegijoje grėsmė iš kraštutinių dešiniųjų didėja“ dėl migrantų krizės.

Į šią Skandinavijos šalį, turinčią 5,2 mln. gyventojų, pernai atvyko rekordiškai daug migrantų – 31 tūkstantis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius