-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo Vangos iki vertėjos iš ateivių kalbos: kaip rusų propaganda išnaudoja lengvatikius

Nuo aklos aiškiaregės Vangos, kurios pranašystėmis dalis rusų neabejoja iki šiol, iki moters, kuri pagrindinio Rusijos valstybinio kanalo eteryje rimtu veidu pareiškė, kad gali daryti vertimus iš ateivių kalbos ir čia pat pademonstravo savo įgūdžius. Kodėl rusams nuolat į smegenis siekiama įgrūsti vienokius ar kitokius ezoterinius šarlatanus?
Volfas Mesingas ir Vanga (dešinėje)
Volfas Mesingas ir Vanga (dešinėje) / „Youtube“ stop kadras

Dėl neprognozuotai užsitęsusio karo Rusijai atsidūrus iki šiol neregėtoje krizėje, į šalies informacinę erdvę vėl keliami seni ezoteriniai personažai bei kuriama dar naujų.

Socialinius tinklus užpildė Vangos ir garsaus sovietmečio „pranašo“ Volfo Mesingo neva niekur neskelbtos prognozės apie pergalę kare su Ukraina, Vladimiro Putino iškilimą ir rusų tautos įsiviešpatavimą visame pasaulyje.

Be to, atsirado ir naujų „antgamtinėmis galiomis“ apdovanotų žmonių. Populiariose pokalbių laidose „Pust govoryat“ (liet. „Tegul kalba“) ir „Priamoj efir“ (liet. „Tiesioginis eteris“) vienas po kito ėmė lankytis vis keistesni personažai.

Virtinė aiškiaregių, ekstrasensų ir mediumų, prieš kameras prognozuodami karo pabaigą, vienas po kito žadėjo Rusijai ir V.Putinui vis šviesesnę ateitį.

Nepraranda populiarumo ir garsių praeities pranašų – Nostradamo, Vangos, Mesingo ir kitų – pasisakymai. Jiems priskiriamos pranašystės tokios miglotos, kad jas itin lengva įsprausti į naujojo valdžiai palankaus naratyvo rėmus.

15min aiškinosi, kodėl nuo pat sovietmečio iki dabar, specialiosios tarnybos ir propagandininkai griebiasi pranašų ir ezoterikos?

123RF.com nuotr./Būrėja
123RF.com nuotr./Būrėja

V.Mesingui iškilti padėjo knyga

Net ir dabar galima aptikti nemažai informacijos lietuvių kalba apie dar vieną stebukladarį – fokusininką ir „telepatą“ V.Mesingą.

Anot vienos lietuviškos interneto svetainės, jam priskiriamos išties fantastiškos antgamtinės galios. Tvirtinama, kad „visos jo pranašystės pildėsi“.

„Jis įvardino tikslią Antrojo pasaulinio karo pabaigos datą, pranešė apie gresiantį pavojų Vasilijui Stalinui (Josifo Stalino sūnui, – 15min) ir to dėka išgelbėjo jį nuo mirties. Jis nurodė tikslią Josifo Stalino mirties datą“, – vardijami V.Mesingo gebėjimai.

Tačiau tiesa buvo kiek kitokia. Apie V.Mesingo jaunystę ir vaikystę faktiškai nieko nežinama – neišliko jokių patikimų šaltinių, o apie neįtikėtinus jo nuotykius galima sužinoti tik iš paties parašytos autobiografinės knygos, kurioje negailima pagyrų pačiam sau.

Tačiau tikrasis V.Mesingo fenomenas susikūrė po to, kai 1965 metais jo paties ir žurnalisto Michailo Chvostunovo pastangomis buvo išleista knyga „Volfas Mesingas. Aš telepatas“.

Joje ir aprašyti stebuklingi V.Mesingo nuotykiai – kaip jis neva buvo susitikęs su Zigmundu Freudu ir Albertu Einsteinu, nuspėjo Antrojo Pasaulinio karo baigtį ir Hitlerio likimą, o taip pat apie jo tariamą supergalią hipnozės būdu paveikti žmones ir skaityti jų mintis.

Tačiau SSRS knyga publikuota nebuvo – tik kelios ištraukos to meto žurnaluose. Tikroji šlovė V.Mesingą aplankė jau po jo mirties 1974 metais.

Dešimto dešimtmečio pradžioje po SSRS žlugimo Rusijoje kilo susidomėjimo ezoterika ir pseudopranašais banga.

Tuo metu pagaliau išleista knyga pakylėjo jo gyvenimo veiklą į naują – telepatijos – lygį, o asmenybė apaugo neįtikėtinais gandais ir pasakomis apie tariamai išsipildžiusias pranašystes.

Svarbu tai, kad pirmojo šios knygos leidimo nugarinėje dalyje buvo patalpintas įspėjimas, kad už faktų, išdėstytų leidinyje, patikimumą atsako tik pats autorius ir jie nepretenduoja būti tiesa.

Iš vėlesnių knygų apie V.Mesingą leidimų šis įspėjimas dingo.

Ekrano nuotr. /Knyga apie Volfą Mesingą
Ekrano nuotr. /Knyga apie Volfą Mesingą

Vangos fenomenas

Vanga arba Vangelija Surčeva, po santuokos – Gušterova – bulgarų aiškiaregė, daugybėje knygų ir publikacijų pristatoma kaip stebėtinų gabumų numatyti ateitį turėjusi akla žiniuonė.

Nuo pat COVID-19 pandemijos pradžios Ruysijos informaciniame lauke vis pasirodo žinutės apie neva išsipildžiusias ir dar numatytas jos pranašystes.

Tvirtinama, esą ji numatė, kad kils Trečias pasaulinis karas, Europa bus nušluota nuo Žemės paviršiaus, o Rusija sulauks ekonominių problemų, bet galiausiai iš jos kilęs lyderis išgelbės pasaulį.

Įvairios jos prognozės, susijusios su Rusija ir jos okupuotu Krymu, buvo primintos ir pernai vasarą. Pavyzdžiui, minėtas Rusijos atgimimas, susijęs su sala, panašia į žuvį.

Esą pavyko numatyti ne vieną tragišką, svarbų politinį ir kitus įvykius, pavyzdžiui, Černobylio tragediją, princesės Dianos mirtį, SSRS žlugimą, cheminio ginklo panaudojimą Sirijoje, pandemiją dėl COVID-19, vadinamosios „Islamo valstybės“ iškilimą.

Dar 1979 m. aiškiaregė esą ištarė: „Visi ištirps lyg ledas, tik vienas liks nepaliestas – Vladimiro šlovė, Rusijos šlovė.“ Tai interpretuojama kaip Vladimiro Putino pergalė 2018-ųjų rinkimuose ir grįžimas į Rusijos prezidento postą.

Taip pat skaitykite: Ne, Vanga neišpranašavo Rusijos invazijos į Ukrainą

Net jei kai kurie regėjimai, atrodo, išsipildė, negalima tvirtinti, kad Vanga numatė tiek daug ateities įvykių. Mat daugelis jai priskiriamų tariamai išsipildžiusių regėjimų bulvarinėje spaudoje aprašomi jau po reikšmingesnių įvykių ar nelaimių ir gerokai po žiniuonės mirties 1996-aisiais.

Nesudėtinga paaiškinti ir „regėjimus“, kurie neva ištikdavo Vangą jai gyvai esant – ne paslaptis, kad ji tarnavo KGB ir už tai net gaudavo oficialų atlyginimą, todėl „konsultantai“ jai nuolat nutekindavo informaciją apie jos seansuose besilankančius politikus.

Kai išpopuliarėjo, 1967 metais aiškiaregė buvo įregistruota valstybės tarnautoja. Nuo tada pradėjo gauti oficialų atlyginimą – 200 levų per mėnesį, o vizitas pas ją socialistinių valstybių piliečiams kainavo 10 levų, vakariečiams – 50 dolerių.

Yandex.ru nuotr./Vangos pranašystės
Yandex.ru nuotr./Vangos pranašystės

Deja, nei Krymo nei Donecko ar Luhansko sričių aneksijos Vanga nenumatė, nes tarp žinomų jos pranašysčių – 2010 metais neva jau įvykusi pasaulio pabaiga, 2011 metais dėl radioaktyvių kritulių beveik išnykusi žmonija ir gyvūnija, o 2016 metais visame pasaulyje, pasak aiškiaregės, turėjo likti vos keli gyventojai.

Šamanų popuri

Nuo sausio iš visų iki šiol transliuotų populiaraus laidų vedėjo Andrejaus Malachovo pokalbių laidų net 11 buvo skirtos „antgamtinėms temoms“.

Propagandiniu „Rossija1“ telekanalu rodomų laidų pavadinimai leidžia manyti, kad dabar žiūrovus bandoma prie televizorių vilioti antgamtinėmis pramogomis.

„Instagram“ nuotr./Andrejus Malachovas, Viktorija Lopyreva ir Nikolajus Baskovas
„Instagram“ nuotr./Andrejus Malachovas, Viktorija Lopyreva ir Nikolajus Baskovas

Pagrindiniais šios laidos svečiais tapo tarologais, numerologais, astrologais ir aiškiaregiais prisistatantys asmenys.

Pasikeitė ir temos: jei anksčiau laidose buvo pasakojama apie skandalus ir eilinių rusų gyvenimo sunkumus, tai dabar laidos dalyviai diskutuoja karinėmis ir socialinėmis ar politinėmis temomis, prognozuoja karo su Ukraina baigtį ir Rusijos bei V.Putino ateitį.

Z būrėjų desantas

Prognozės ir pranašystės per televiziją pateikiamos griežtai laikantis ideologinės valdžios linijos.

Štai pokalbių laidoje „Pust govoryat“ karinis „aiškiaregys“ generolas leitenantas Aleksejus Savinas, tariamai dirbęs sovietų žvalgyboje, pareiškė, kad Rusijos prezidentas yra pranašesnis už visus kitus šalių lyderius ir vadovus.

O astrologė Tamara Globa radijo laidos „Komsamolskaja pravda“ eteryje prognozavo, kad Rusijai po sunkių metų pagaliau pradės sektis.

Beje, jos prognozės ganėtinai populiarios Lietuvos informacinėje erdvėje.

Čečėnų aiškiaregys Eizenas, žiūrovams pristatytas tuo, „kurio pasirodymą išpranašavo pats Nostradamas“, pareiškė, kad rusų tauta išgelbės ne tik savo šalį, bet ir visą pasaulį nuo buržuazinio fašizmo, nes „Rusija ir yra mesijas“.

O praėjusių metų gruodį į rusus kreipėsi net ateiviai – laidoje „Pust govoryat“ pasirodė moteris, teigianti, kad moka „ateivių kalbą“, pademonstravo vertimo gebėjimus ir pabendravo su amato kolegomis.

Ateiviai (asociatyvus vaizdas)
Ateiviai (asociatyvus vaizdas)

Abipusė paslaugėlė

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus filosofo Gintauto Mažeikio, rusų propagandininkai šarlatanus ėmė išnaudoti nuo pat invazijos į Ukrainą pradžios.

„Reikia suprasti vieną dalyką, apie kurį Lietuvoje mažai kalbama – Kremlius yra ne tik iracionalus, o dar jų iracionalumas yra kasdien patvirtinamas dalyvavimu įvairiose okultinėse apeigose. Tame dalyvauja visa puokštė keistokų veikėjų“, – akcentavo filosofas.

Anot G.Mažeikio, negalima vienareikšmiškai teigti, kad tai būtent propagandininkai išnaudoja įvairaus plauko okultinius veikėjus, mat pastarieji, jausdami nišą uždarbiui, ir patys su džiaugsmu nepaliauja kurti vienos už kitą keistesnių istorijų.

„Visi tie būrėjai rado puikią vietą užsidirbti pinigams ir kainos ten yra gerokai didesnės nei rinkoje. Todėl jeigu yra paklausa – yra ir pasiūla“, – vertino mokslininkas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gintautas Mažeikis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gintautas Mažeikis

G.Mažeikio teigimu, įvairaus plauko ezoterikų postringavimai yra labiau skirti vidaus rinkai, tačiau Lietuvoje taip pat nemažai žmonių tiki jų svaičiojimais ir patys bando susirasti jų prognozes.

Filosofo nestebina ir tai, kad populiarumo vis dar nepraranda nei Vanga, nei V.Mesingas.

„Aš sakyčiau, kad yra išnaudojama viskas – nuo runų iki taro kortų, krištolinių rutulių, senovės pranašų, dievo ženklų, skerdienos aukojimo, būrimo kavos tirščiais – viskas yra tinkama, jei tik kas nors sutinka tuo tikėti ir, juo labiau, už tai mokėti“, – ironizavo ekspertas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius