Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nušalintos Mianmaro lyderės artimieji pateikė skundą JT dėl jos kalinimo

Mianmaro nušalintos lyderės Aung San Suu Kyi artimieji trečiadienį pateikė skundą Jungtinių Tautų grupei dėl jos kalinimo po pernai įvykusio karinio perversmo, pranešė jų advokatai.
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mianmaro vyriausybė buvo nuversta per pernai vasarį įvykusį karinį perversmą, ir nuo to laiko 76 metų Nobelio taikos premijos laureatė yra sulaikyta kariškių. Aung San Suu Kyi pareikšta virtinė kaltinimų, dėl kurių ji galėtų būti įkalinta daugiau nei 150 metų.

Žmogaus teisių klausimais praktikuojantys teisininkai Francois Zimeray ir Jessica Finelle sakė, kad sulaikytosios artimųjų vardu pateikė skundą JT Darbo grupei dėl savavališko sulaikymo.

„Jos suėmimas buvo neteistas, jos sulaikymas neturi jokio teisinio pagrindo, o jos skirtingi teismai pažeidžia pagrindines taisykles, reglamentuojančias bet kokią teisinę procedūrą“, – rašoma skunde, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

„Tai yra pagrobimas, prisidengiant teismu. Ji yra laikoma atskirta nuo kitų, ignoruojant bet kokį teisingumą, ir tvirtai priešinasi nepriimtinam psichologiniam kankinimui“, – nurodoma rašte.

„Mianmarui tai yra tragiška regresija. Drauge su Aung Sang Suu Kyi yra užtildyti visi Birmos žmones, sudaužytos jų demokratinės viltys“, – sakoma jame.

Aung San Su Kyi anksčiau buvo nuteista kalėti 11 metų, tačiau jai pateikta dar daugiau „absurdiškų kaltinimų“. Jei bus pripažinta kalta dėl 17 kaltinimų visose bylose, jai bendrai grės per 100 metų nelaisvės, sakė advokatai.

Ankstesnio chuntos režimo valdymo metais Aung San Suu Kyi ilgą laiką praleido namų arešte savo šeimos name prie ežero didžiausiame Mianmaro mieste Jangone.

Šiandien ji yra kalinama neskelbiamoje sostinės vietoje, o jos ryšiai su išoriniu pasauliu apsiriboja trumpais susitikimais su advokatais prieš teismą.

„Ar kas nors gali įsivaizduoti, ką reiškia šis sulaikymas (netrukus) 77 metų (sulauksiančiai) moteriai, kuri 15 savo gyvenimo metų jau praleido nelaisvėje?“ – klausė F.Zimeray ir J.Finelle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius