Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuskendusio siro berniuko tėvas prašo pasaulio atverti savo duris

Velionio mažamečio Aylano Kurdi, kurio į paplūdimį išmesto kūno nuotrauka tapo Europos pabėgėlių krizės simboliu, tėvas Kalėdų proga kreipėsi į pasaulį, prašydamas atverti duris nuo konflikto Sirijoje bėgantiems žmonėms.
Abdullah Kurdi
Abdullah Kurdi / „Scanpix“/AP nuotr.

Pranešimas, kurį Kalėdų dieną transliuos Didžiosios Britanijos televizijos 4-asis kanalas, buvo parengtas po to, kai Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra paskelbė, jog šiemet į Europą atvyko jau per 1 mln. pabėgėlių ir migrantų.

Daugiau negu 970 tūkst. iš tų žmonių atliko pavojingą kelionę per Viduržemio jūrą. Trejų metų Aylanas žuvo rugsėjį, kai jo šeima, prisiglaudusi Turkijoje nuo karo Sirijoje, mėgino žūtbūt pasiekti Graikiją palaike gumine valtimi.

Sukrečiančios to nuskendusio vaiko nuotraukos, kuriose jis matomas gulintis veidu žemyn ant paplūdimio smėlio, padėjo paskatinti Europos šalis ieškoti veiksmingo atsako į besivystančią migrantų krizę.

„Mano žinia – norėčiau, kad visas pasaulis atvertų savo duris sirams. Jeigu žmogus užtrenkia duris kažkam prieš veidą, būna labai sunku“, – berniuko tėvas Abdullah Kurdi sako savo vaizdo pranešime.

„Kai durys atvertos, jie nebesijaučia pažeminti“, – sakoma pranešimo tekste, kurį paskelbė 4-asis kanalas.

Aylano motina Rihana ir keturmetis broliukas Ghalebas žuvo per tą patį incidentą. Rugsėjį, praėjus kelioms dienoms po tragedijos, jie buvo palaidoti Sirijos mieste Kobanėje.

Abdullah Kurdi pabėgo iš to miesto kartu su savo šeima ir trimis kitais sirais iš to miesto, kuris pernai buvo kelis mėnesius trukusių kurdų pajėgų ir džihadistų susirėmimų židinys.

„Šiuo metų laiku norėčiau prašyti jūsų visų pagalvoti apie skausmą, kurį patiria tėvai, motinos ir vaikai, ieškantys ramybės ir saugumo“, – sakė Abdullah Kurdi, dabar gyvenantis Arbilio mieste Irake.

„Mes teprašome šiek tiek jūsų užuojautos“, – pridūrė jis.

Pabėgėlių reikalų agentūra UNHCR nurodė, kad iš milijono žmonių, pasiekusių Europą 2015 metais, apie pusė buvo sirai, pabėgę nuo jų šalį krečiančio žiauraus pilietinio karo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius