-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nyderlanduose mirė moteris, išsaugojusi per Antrąjį pasaulinį karą garsųjį Anne Frank dienoraštį

Olandė Miep Gies, padėjusi Antrojo pasaulinio karo metais slėptis nuo nacistų žydaitei Anne Frank ir jos šeimai ir išsaugojusi jos dienoraštį, mirė Nyderlanduose dėl kaklo traumos, būdama šimto metų.
Miep Gies
Miep Gies / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Moteris

Kaip pažymima pranešime, M.Gies ir kiti šeši žmonės ilgą laiką slėpė Frankų šeimą slaptoje slėptuvėje Amsterdame ir aprūpindavo ją maistu. M.Gies buvo paskutinė likusi gyva ir labiausiai pagarsėjusi tos grupės narė.

Ji mirė dėl kaklo traumos, kurią patyrė pargriuvusi savo namuose prieš praeitas Kalėdas, sakė Anne Frank muziejaus direktorė Annemarie Bekker.  Anne dienoraštis, kurį ji rašė toje slėptuvėje nuo 1942 iki 1944 metų, yra vienas žinomiausių Holokausto liudijimų.

Kai buvo areštuota visa šeima po išdavystės, dienoraštį paslėpė M.Gies, kuri saugojo jį visą karą, tikėdamasi grąžinti A.Frank.

A.Frank mirė nuo šiltinės Bergeno–Belseno koncentracijos stovykloje, todėl po karo M.Gies atidavė dienoraštį jos tėvui Otto Frankui, kuris buvo išsiųstas į Aušvicą, bet vienintelis iš visos šeimos išgyveno iki karo pabaigos.

1947 metais Anne užrašai buvo išspausdinti ir pasklido milijonais kopijų daugiau kaip 70 kalbų. Vienoje 1909 metais gimusios M.Gies, kuri anksčiau buvo žinoma kaip Hermine Santruschitz, šeima persikėlė gyventi į Nyderlandus, kai mergaitei buvo 11 metų, nurodoma jos tinklalapyje www.miepgies.nl paskelbtoje biografijoje.

1933 jis pradėjo dirbti O.Franko prekybos kompanijoje „Opekta“.  Rizikuodama savo gyvybe M.Gies nešiodavo maistą Frankams ir dar vienos šeimos nariams, kurie nuo 1942 metų slapstėsi slaptame „Opekta“ administracinio pastato priestate iki jų suėmimo 1944 metais.

„Aš nesu didvyrė, – Anne Frank muziejus citavo M.Gies žodžius, išsakytus per jos 100–ąjį gimtadienį. – Aš to nebuvau iš anksto suplanavusi – tiesiog padėjau, kuo galėjau“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius