TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

O.Danilovas pristatė 12 Krymo deokupacijos žingsnių: tarp jų ir paminklas „Rusijos karinis laivas eina n*****“

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) sekretorius Oleksijus Danilovas paskelbė 12 Krymo išlaisvinimo žingsnių, kuriuos rengia NSGK sekretoriatas, pasitelkęs daugybę ekspertų, rašo Pravda.com.ua. Tarp šių žingsnių – valstybinių pensijų atėmimas iš pareigūnų, iki 2014 metų dirbusių Ukrainos valstybės institucijose, o po 2014 metų – Rusijos okupacinėse struktūrose, po okupacijos į Krymą atvykusių Rusijos piliečių išvykimas ir paminklas „Rusijos karinis laivas eina n*****“.
Krymas
Krymas / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo Pravda.com.ua, O.Danilovas teigė: „Maskvos šiukšlėms noriu bendrais bruožais nupiešti, kaip Ukraina deokupuos Krymą. Išsamią ir teisiškai patikrintą programą rengia NSGK biuras, dalyvaujant plačiam specialistų ir ekspertų ratui“.

Štai NSGK sekretoriaus paskelbtų 12 žingsnių:

1. Paminklo „Rusijos karinis laivas eina n*****“ dizaino ir vietos Kryme klausimas bus pateiktas viešam aptarimui.

2. Be baudžiamojo persekiojimo už kolaboravimą ir išdavystę, kuriamas liustracijos mechanizmas asmeniniam vertinimui, kuriuo visų pirma nustatomas konkrečių asmenų, Ukrainos piliečių, Krymo gyventojų atsakomybės ir dalyvavimo laipsnis remiant okupacinių administracijų veiklą. Ji apima teisės dalyvauti rinkimuose – balsuoti ir būti išrinktam – apribojimus.

15min žemėlapis/Krymas
15min žemėlapis/Krymas

3. Dėl valstybės tarnautojų, teisėjų, prokurorų, teisėsaugos pareigūnų ir kitų kategorijų asmenų, kurie iki 2014 m. dirbo Ukrainos valdžios institucijose, Vidaus reikalų ministerijoje, Ukrainos saugumo tarnyboje, Gynybos ministerijoje ir kt., o po 2014 m. vasario mėn. dirbo Rusijos okupacinėse struktūrose, baudžiamąją atsakomybę nustatys Ukrainos teismai. O jei ne, iš jų bus atimtos valstybinės pensijos, taip pat uždrausta toliau dirbti Ukrainos valstybinėse ir vietos valdžios institucijose.

4. Rusija ar kitas subjektas, kuris pretenduos į jos teisių perėmimą, užtikrins besąlygišką ir visišką visų asmenų, tiek Ukrainos, tiek Rusijos piliečių, įtariamų valstybės išdavyste ir kitais nusikaltimais, susijusių su karo nusikaltimais (tarptautiniais nusikaltimais, kuriems netaikomi senaties terminai – genocidu, karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui), įvykdytais mūsų valstybės teritorijoje apskritai ir Kryme, ekstradiciją.

5. Propagandistai – žurnalistai, žiniasklaidos specialistai ir įvairūs ekspertai, prisidėję prie okupacijos, vaikų švietimo militarizavimo ir ukrainiečių, Krymo totorių ir kitų tautybių žmonių neapykantos prieš Ukrainą kurstymo – yra ypatingo dėmesio verta grupė, kurios nusikaltimus tirs Ukrainos, o prireikus – ir tarptautinės teisėsaugos institucijos.

6. Rusijos Federacijos piliečiai, neteisėtai atvykę gyventi į Krymo pusiasalį po 2014 m. vasario mėn., privalo nedelsdami palikti Ukrainos teritoriją per įstatyme nustatytą terminą.

7. Sandoriai, po 2014 m. vasario mėn. sudaryti ne pagal Ukrainos teisę ir susiję su nekilnojamuoju turtu, yra niekiniai – šis įstatymas galioja jau 9 metus. Nuosavybės teisė į nekilnojamąjį turtą išlieka Ukrainos piliečiams. Jei turtas pasisavintas ar nacionalizuotas, jis turi būti grąžinamas savininkams.

8. Siekiant užtikrinti visišką laivybos laisvę, pagal kompensavimo programą išmontuojamas tiltas Kerčės mieste Krymo autonominėje respublikoje.

9. Įgyvendinama išsami programa „Detoksikacija“, kuria siekiama neutralizuoti ilgus metus vykdytos Rusijos propagandos poveikį pusiasalio gyventojų viešajai sąmonei.

Visų pirma pasinaudojant efektyvių denacifikacijos metodų, taikytų Vokietijoje XX a. ketvirtajame dešimtmetyje, patirtimi, įskaitant nustatytų aktyvių Rusijos okupacijos rėmėjų grupių dalyvavimą viešuosiuose darbuose atstatant sugriautus Ukrainos miestus, Rusijos agresijos aukų ekshumaciją ir perlaidojimą (tiems, kuriuos teismas pripažino kaltais dėl tokių nusikaltimų). Užtikrinti kuo platesnę prieigą prie informacijos apie V.Putino režimo nusikaltimus.

10. Rusijos nusikaltimų prieš okupacijai pasipriešinusius Ukrainos piliečius faktų dokumentinės bazės sukūrimas. Ukrainos ir Krymo totorių aktyvistų teisių atkūrimas.

11. Visų Ukrainos piliečių, Krymo totorių ir ukrainiečių, kuriuos Rusijos Federacija nuo 2014 m. persekiojo politiniais motyvais, neatidėliotinas išlaisvinimas ir moralinės žalos atlyginimas.

12. Atsižvelgiant į jo vietą ir vaidmenį rasizmo ideologijoje, negatyvių mitų kūrimo ir istorijos perrašymo sistemoje, vadinamasis „Rusijos šlovės miestas“ (kurio „šlovė“ visų pirma yra nuskandinti savo laivyną be kovos) pervadintas į „Objektą 6“. Vėliau Ukrainos Aukščiausioji Rada priims sprendimą dėl naujo miesto pavadinimo. Galbūt Achtiaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius