-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Omano įlankoje Izraelio laivas apgadintas mįslingo sprogimo

Vienas Izraelio laivas, plaukęs iš Saudo Arabijos į Singapūrą, buvo apgadintas nežinomos kilmės sprogimo Omano įlankoje, penktadienį pranešė jūrų laivybos saugumo organizacijos ir laivo savininkas.
Izraelis
Izraelis / 123RF.com nuotr.

Automobiliams gabento pritaikytas laivas „Helios Ray“ ketvirtadienį „nukentėjo per sprogimą Omano įlankoje“, nurodė laivybos saugumo grupė „Dryad Global“.

Kiek yra žinoma, laivas tuo metu plaukė iš Saudo Arabijos Rytų provincijos uosto Damamo į Singapūrą, o sprogimas driokstelėjo jam esant į šiaurės vakarus nuo Omano, pridūrė organizacija.

„Dryad Global“ nurodė, kad „Helios Ray“ priklauso Izraelio bendrovei „Helios Ltd“, registruotai Meno saloje.

Laivo savininkas izraelietis verslininkas Rami Ungaras pranešimuose, kuriuos išplatino Izraelio valstybinė televizija „Kan“, patvirtino sprogimo faktą ir nurodė, kad per incidentą laivas buvo apgadintas.

„Žala yra dvi apie 1,5 m skersmens pralaužos“, – sakė R. Ungaras, bet daugiau informacijos nepateikė.

„Vis dėlto dar neaišku, ar priežastis buvo raketų smūgis, ar prie laivo pritvirtintos minos, – pridūrė jis. – Neįsivaizduojame, ar šis incidentas yra dalis įtampos tarp Irano ir Jungtinių Valstijų, taip pat ar jis kaip nors susiję su faktu, kad laivo savininkas yra izraelietis.“

R.Ungaras sakė, kad per incidentą įgulos nariai nenukentėjo ir kad laivo variklis nebuvo pažeistas, sakoma „Kan“ pranešime.

Izraelio valstybinis transliuotojas nurodė, kad incidentas įvyko laivui gabenant automobilius iš Damamo į Singapūrą.

„Dryad“ pranešė, kad laivas dabar veikiausiai grįžta į savo registracijos uostą.

Tačiau „Kan“, remdamasi R.Ungaro pateikta informacija, nurodė, kad laivas plaukia į Jungtinius Arabų Emyratus, kur turi atplaukti šeštadienio ryte ir būti patikrintas.

Izraelis praeitais metais normalizavo santykius su JAE. Kiek anksčiau tai padarė kita Persijos įlankos valstybė – Bahreinas.

Jungtinės Karalystės jūrų prekybos operacijų organizacija (UKMTO) irgi pranešė apie sprogimą Omano įlankoje, taip pat nurodė, jog laivo įgula yra saugi ir kad vykdomas tyrimas.

Tinklalapis „Marine Traffic“ nurodė, kad su Bahamų vėliava plaukiojantis laivas trečiadienį išplaukė iš Damamo ir turėjo kitą savaitę pasiekti Singapūrą.

„Dryad“ kėlė prielaidą, kad už sprogimą gali būti atsakingas Iranas ir atkreipė dėmesį, kad incidentas įvyko tvyrant padidėjusiai įtampai tarp šiitiškos respublikos ir Izraelio.

„Nors šio incidento detalės lieka neaiškios, tebėra reali tikimybė, kad šis įvykis buvo Irano kariuomenės asimetrinės veiklos rezultatas“, – sakoma saugumo grupės pranešime.

„Įtampa tarp Izraelio ir Irano išlieka didelė, juolab daugėjant naujo suartėjimo tarp Irano ir [JAV prezidento Joe] Bideno administracijos ženklų“, – pridūrė „Dryad“.

„Iranas taip pat vis labiau baiminasi, kad pagerės santykiai tarp Izraelio ir Persijos įlankos valstybių“, – pridūrė organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius